TAMNA STRANA BRAZILA: Očekuje se porast dečje prostitucije tokom Mundijala!

Zemlja fudbala i kafe ima velikih problema sa seksualnom eksplotacijom dece, a tokom SP u Junu naredne godine dečija prostitucija bi mogla da dostigne neverovatnu porast. U ovoj Južnoameričkoj zemlji preko 600.000 dece se bavi prostitucijom, a ona je najviše zastupljena u gradovima u kojima će se Mundijal igrati

  • 0

Iako već više od decenije Vlada Brazila obećava da će smanjiti dečiju prostituciju, broj dece koja su seksualni radinici iznosi oko pola miliona, prema podacima Nacionalnog foruma za prevenciju dečijeg rada iz 2012.godine. To je petostruko više od 2001. godine kada je 100.ooo dece bilo uključeno u prostituciju prema podacima UNICEF-A.

FORTALEZA - GRAD DEČIJE PROSTITUCIJE

Tokom Mundijala se očekuje da preko 600.00 navijača dođe u Brazil i potroši preko 25 milijardi reala (6,5 milijardi funtu ) tokom ovog fudbalskog takmičenja, prema podacima brazilske Turističke komore. S obzirom da će navijači najviše vremena provoditi u gradovima u kojima će nastupati njihove reprezentacije, Brazilci strahuju da će doći do eksplozije dečije prostitucije za vreme SP, jer je ona najviše zastupljena baš u tim gradovima:

- Zabrinuti smo da će seksualno iskorišćavanje dece značajno da se poveća u gradovima u kojima se igra prvenstvo i oko njih. Pokušavamo da koordiniramo sa gradskim i državnim vlastima, da shvate koliko je ovo veliki problem. Scene maloletnih prostitutki u Fortalezi, upravo u ulici koja vodi prema stadionu "Kastelao", jako su česte. Čim izađu na aveniju, naći će se automobil da ih pokupi. Doslovno se radi o nekoliko minuta. Na ulicama se mogu videti i tokom dana, ne samo noću - kaže Hoselino Vieira dos Sanstos, koordinator nacionalnog programa za borbu protiv seksuanlne ekspolotacije dece u Brazilskom Sekretarijatu za ljudksa prava.

I dok se vlasti spremaju za bitku, makroi i seksualni radnici planiraju kako da što više unovče ovaj sportski događaj. "Minas Žere", asocijacija prostituki, čak nudi besplatne časove engleskog prostitutkama u Belo Horizontu, takođe domaćinu tokom prvenstva

- Biće puno ljudi za vreme utakmica u gradu i biće puno turista. Biće posla za sve, za žene za decu za sve - kaže Đovana, deventanestogodišnji  tranvestit koja radi blizu "Kastelao" stadiona koji se nalazi u Fortalezi.

OD VLADE NEMA ADEKVATNE POMOĆI

Brazilska vlada je već potrošila preko 33 milijarde reala na troškove renoviranja stadiona, transporta i infrastrukture kao i šest milijardi funti na reklamu Mundijala, a aktivisti se bune što je jako malo uloženu u borbu protiv seksualne eksplotacije dece, kao i da programi koji se spremaju za SP neće do kraja iskoreniti ovaj problem:

- Sekretat za ljudska prava je uložio osam milijardi reala za gradove domaćina da napravimo projekte u brobi protiv dečije prostitucije, ali nemaju svi gradovi programe u skladu sa budžetom. 

Svesni smo da je ovo samo grebanje površine sa ovim akcijama pred Mundijal, ali se nadamo da ćemo u budućnost napraviti kapacitet za trajnije programe i trajnije suzbijanje ovakvih aktivnost - kaže Santos.

Pored Sekretatoijata u borbu se uključila i Fondacija Abrink, koja je lokalni partner "Save children Internacional" koja kaže da se vlada nije umešala dovoljno:

- Ova tema nije na vladinom dnevnom redu i ne vidimo spremnost države da se ovaj problem reši ili makar povećaju sredstva u borbi protiv ovog zla - kaže Denis Ćesario, direktor fondacije Abrink.

U PROSTITUCIJI VIDE BEG OD LOŠEG ŽIVOTA

Novinarka Guardiana u Fortalezi je razgovarala s 16-godišnjom devojčicom koja se predstavlja kao Džesika, jednom od mnogih maloletnica koja je u prostituciji videla beg iz siromaštva. Kada je tek počela sa ovom "delatnošću", po večeri je zarađivala 18 dolara. Uskoro su joj se prihodi, zahvaljujući uglavnom upravo stranim turistima, povećali na 90 dolara po večeri.

U septembru ove godine uhapšena je za vreme racije u jednom noćnom klubu. Smeštena je u sklonište za maloletne prostitutke, gde očekuje da sudija odluči hoće li je vratiti njenoj porodici:

- Poput mnogih devojčica koje se počnu baviti prostitucijom, Džesika je imala fantazije da će pronaći svog princa - stranca koji će se u nju zaljubiti - i odvesti je u Evropu gde će joj kupovati skupe parfeme, odeću, nakit. Teško je uveriti te devojčice da mogu živeti normalnim životima. Mnoge od njih misle da su zlostavljanje i prostitucija životne činjenice - kaže Leonora Albukerki, jedna od koordinatora u ovim skloništima.

 Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(Telegraf.rs/Gardian)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA