Naredna 24 sata presudna u borbi za život Šumahera!

Retrospektiva i ono što bi moglo da se desi u narednih dan-dva života legende Formule 1. Informacije iz Francuske nisu povoljne. Pročitajte sve o drami koja je pred sam kraj godine potpuno poremetila planetu

  • 16

Glavna sportska vest pretposlednjeg dana 2013. godine je borba za život. Rutinski odlazak na skijanje na odmoru u Alpima bio je koban po legendarnog vozača Formule 1 Mihaela Šumahera, koji se nalazi u komi u bolnici u Grenoblu.

Šumaher je na skijanje sa svojim 14-godišnjim sinom otišao rano ujutru u nedelju. U 11.07 Šumaher je skrenuo sa staze iz nepoznatih razloga, i naleteo na kamen. Prikom pada je glavom direktno udario u kamen, ali mu ga je kaciga zaštitila fatalnih posledica na licu mesta.

U tom trenutku je popularni Šumi bio u svesnom stanju, ali je helikopterom hitno prebačen u najbližu bolnicu u Mutijeu već u 11.53, s obzirom na to da povreda glave ni u prvi mah nije delovala bezazleno.

Prema prvim informacijama, Šumaher je bio u stabilnom stanju, ali je hitno helikopterom ponovo prebačen u 12.45 u Univerzitetsku bolnicu u Grenoblu (tamo je smešten u 13 časova), jer je povreda iz minuta u minut postajala sve ozbiljnija. Njegova supruga Korina je sa dvoje dece momentalno stigla.

Koliko je situacija postala ozbiljna govori i dolazak neurologa Žerara Sailena koji je Šumahera lečio 1999. godine posle udesa na stazi "Silverston".

Čitava svetska sportska javnost izrazila je žaljenje zbog nesreće velikog šampiona, nadajući se da će već tokom noći Šumaheru biti bolje.

Ujutru su zvanične stranice sedmostrukog šampiona i njegovog brata Ralfa bile potpuno crne. Francuski mediji su izvestili da je Mihaelu tokom noći pogoršano stanje, i da su obavljene dve operacije na mozgu, tokom koje je na više mesta bušena lobanja.

U iščekivanju konferencije za medije koja je bila zakazana za 11 časova., lekarski tim sastavljen od neurohirurga izašao je pred medije demantujući da su u toku noći obavljene dve operacije. Ipak, nije bilo mnogo dobrih vesti.

Ovo su detalji koje su lekari izneli medijima:

- Šumaher je doživeo tešku povredu desnog dela glave.

- Bio je u komi u trenutku kad je prebačen u bolnicu u Grenoblu, sa jakim (intrakranijalnim) pritiskom u glavi.

- Sken mozga je pokazao izliv krvi, nagnječenje i otoke.

- Prilikom operacije, hirurzi su pokušali da uklone hematom, u čemu su uspeli, ali su tokom operacije utvrdili i lezije.

- Doktori se nadaju da neće biti potrebna nova operacija.

- Šumaher se nalazi u veštački izazvanoj komi kako bi se održala adekvatna temperatura i izbegle teške posledice po mozak.

- Situacija je veoma ozbiljna. Ne znamo kakav će biti ishod. Još je rano za bilo kakve prognoze. Sve što smo mogli da uradimo, uradili smo. Da nije imao kacigu, sigurno ne bi ni ovoliko izdržao. Možemo da kažemo da se bukvalno bori za život - rekao je doktor Žan-Fransoa Pajen, izrazivši nadu da neće biti potrebe za novom operacijom na mozgu.

Oko 13 časova najavljena je nova konferencija za medije u popodnevnim časovima za nove informacije o stanju Šumahera i o daljim koracima lekara.

- Narednih 24 do 48 sati će biti krucijalni. On je i dalje na intenzivnoj nezi, pratimo razvoj situacije - najavio je doktor Šabarde.

- Želimo da zahvalimo lekarskom timu što daju sve od sebe i rade sve moguće da bi pomogli Mihaleu. Takođe zahvaljujemo svim ljudima širom sveta koji su uputili poruke podrške - rekla je portparol porodice.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

(B.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Урош

    30. decembar 2013 | 15:31

    Држ' се ШУМИ!

  • Robi

    30. decembar 2013 | 16:19

    Ma dobice on i ovu trku kao i ostale :')

  • Jovana

    30. decembar 2013 | 16:20

    Pa odrasli neka rade i zarade. A ti sto radjaju decu a nemaju novac neka razmisle sledeci put! Nemogu bas da poverujem da neko ne moze za osnovne potrebe da zaradi. Krajnje vam je sraman komentar!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA