≫ 

Nerealna lekcija u predškolskom udžbeniku: Koje dete je dublje gurnulo prst u nos? (FOTO)

Na crtežu koji deca treba da oboje, vide se tri dečaka koja čačkaju nos

  • 7

Od malih nogu decu učimo da je nepristojno čačkati nos u javnosti, učimo ih da se suzdrže ili obave to tako da ih niko ne vidi. Ako baš moraju to da urade, preporučuje im se papirna maramica. Zato je, kada je na Fejsbuku objavljena ilustracija iz radnih listova za predškolce, gde je u glavnoj ulozi kažiprst, izazvala nevericu.

DEČJA KNJIŽEVNOST NA SRPSKI NAČIN: Pesma za decu u kojoj je govance žuto, a Miško se*e! (FOTO)

Na crtežu koji deca treba da oboje, vide se tri dečaka koja čačkaju nos. Zadatak iz matematike je da deca oboje zelenom bojom čizmice deteta koje je najdublje gurnulo prst u nos i u ljubičasto čizmice dečaka koji je najpliće gurnuo prst u nos. Na istoj strani je još nekoliko ilustracija koje deci treba da objasne razliku između plitkog i dubokog.

Foto: Fejsbuk

"Sramota, tuga, debilizam, za nevericu, fuj" i slični komentari našli su se ispod ilustracija.

Prema objašnjenju koje smo dobili iz "Kreativnog centra" kuće koja je izdala radne listove, reč je o šaljivom zadatku u radnom listu namenjenom deci koja još uvek ne umeju da čitaju, što znači da im zadatak čita vaspitač.

IZNENAĐENJE I SMEH

- Posle prvog, standardnog zadatka na temu opozicije "plitko-duboko" deca rešavaju ovaj zadatak, koji kod njih izaziva iznenađenje i smeh. To je prilika za vaspitača da sa njima porazgovara o ponašanju koje je vrlo često kod dece predškolskog uzrasta - navode iz Kreativnog centra.

Radni list u kome se zadatak nalazi u upotrebi je u vrtićima od 1999. godine i do sada nije bilo nikakvih sugestija vaspitača da nepovoljno utiče na decu, navode iz ove izdavačke kuće.

Prema rečima vaspitača s kojima smo popričali, u toj ilustraciji nije ništa sporno, tako se radi i na higijenskim navikama dece.

- Dok deca rade neku stranu, s njima se priča sve vreme i objašnjava, šta je poželjno, šta nepoželjno ponašanje i zašto se nešto radi, zašto ne, tako da ne može da dođe do pogrešnog razumevanja - kaže ova vaspitačica.

Kako nam je rekla druga vaspitačica, sigurno su oni koji su radili na radnim listovima, hteli da deci to bude zabavno.

- Šta sve deca rade u tom uzrastu i čega se sve nagledamo u vrtićima, to nije tako strašno - smatra ona.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    8. januar 2018 | 07:50

    Zabavno? Pa strasno, zaista, ilustrujte i ko je najvise djubreta bacio, koliko djaka je tuklo skolskog druga, koliko je povreda dobio, koliko ima ucesnika u rijalitiju, glavni glumci turskih serija, ... Ima li pameti u ovoj zemlji? Bilo je i ranije takvih ispada, nesto oko toga kako se zove neka pevacica novokomponovanih narodnih pesama...tako nesto Niko ne radi da se popravi stanje u obrazovanju, pismenosti, kulturi i uslovima za normalan razvoj dece.

  • Dejan

    8. januar 2018 | 08:45

    Pa gde nas vodi ova demokratija i priblizavanje EU

  • LB

    8. januar 2018 | 08:39

    Nije isključeno da je udžbenik pravio neko sa kupovnim fakultetom....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA