≫ 

Danas su Mladenci i sveže udate žene moraju da urade jednu stvar: Parovi slave ljubav, a ne znaju strašnu istinu o ovom danu

Mnogi beogradski parovi ovaj praznik proslavljaju u užem društvu u svom domu, ali neretko i u restoranima

  • 11
med, keksici, kolačići sa medom, mladenci, mladenčići Foto: pixabay.com

Mladenci se praznuju 22. marta a posvećeni su uspomeni na stradanje Svetih četrdeset mučenika sevastijskih, koji su za Hristovu veru stradali 320. godine. Svi mučenici su bili mladići, pa je naš narod taj dan uzeo kao praznik na koji mladi supružnici (mladenci) u svome domu primaju goste, a oni im donose poklone i na taj način im pomažu na započetku njihovog braka i života u bračnoj zajednici.

Svetih četrdeset vojnika, mladića, jednog puka u gradu Sevastiji, stradali su  320. godine, pošto su za vreme cara Likinija, prešli u hrišćanstvo, uprkos izričitoj carevoj zabrani. Svi su bili vojnici u rimskoj vojsci i verovali su u Isusa Hrista.

Zbog svoje vere, ovi hrabri hrišćani su najpre bičevani, a zatim i bačeni u tamnicu. Ubrzo su izvedeni pred vojni sud. Pogubljeni su bacanjem u jezero nadomak grada. Praznik je u crkvenom kalendaru obeležen crnim slovom u spomen na njih.

Dvadeset drugi mart je posvećen njima i zbog venaca kojima su mučenici ovenčani (venčani) ljubavlju Hristovom.

Foto-ilustracija: Flickr/Nioclás Porter

I na venčanjima u crkvi, na glave mladenaca se stavljaju venci, koji imaju trostruku simboliku: carski venci - svaki čovek je car u svom malom carstvu u svojoj kući, mučenički venci - jer u braku treba podnositi žrtve i venci besmrtne slave - u Hristovom carstvu.

Ovim se ukazuje na to da supružnici treba jedno drugom da budu verni, kao što su sevastijski mladenci bili verni Hristu i da tu vernost i ljubav nikakvo iskušenje ne može i ne sme da savlada.

Mladence slave supružnici u prvoj godini braka, oni koji su se venčali posle 22. marta prethodne godine. Na taj dan mladi tek venčani u svoj dom primaju goste, koji im donose poklone i na taj način pomažu na početku njihovog braka i života. Mlade domaćice dočekuju goste i pokazuju svoje umeće i spretnost.

Mladenci su praznik koji obiluje brojnim običajima. Na ovaj dan žene ustaju rano i mese četrdeset kolačića, koji se nazivaju mladenčići i koji simbolizuju dug, srećan i sladak život.

Foto: pixabay.com

Peku ih, premazuju medom, kolačići su najčešće kružnog oblika jer simbolizuju da je venčanjem zatvoren jedan krug života. Stariji tvrde da pre Mladenaca nije dobro jesti ništa što je izniklo posle Nove godine,

Mnogi beogradski parovi ovaj praznik proslavljaju u užem društvu u svom domu, ali neretko i u restoranima.

- Suprug i ja smo zbog većeg broja gostiju koje očekujemo odlučili da mladence proslavimo u restoranu, ali što se običaja tiče svakako ću praviti mladenčiće, kolače koji se mese taj dan. Recept mi je dala moja baka -  rekla je za Telegraf.rs Nataša, koja se venčala u februaru, pa ove godine slavi mladence.

Mladenci uvek padaju uz post, jer Časni post počinje obično početkom ili sredinom marta, i zato svaka gozba koja se sprema ovog dana, mora biti posna, radi zdravlja i napretka dece mladih supružnika.

VIDEO - Mladenci upali u srce protesta: Svi se oko njih drali u glas, preplašili mladu

(J.J.K/j.kulas@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOZA ZEMUNAC

    22. mart 2018 | 08:15

    Živi bili mladenci.Srecan praznik i Bog vas čuvao.

  • Brankica

    22. mart 2018 | 08:15

    Brak nije sreca vec KRST. Zato se danas slavi na Hristove mucenike koji su do kraja ostali verni Hristu. Tako i mladenci trebaju do kraja da ostanu verni jedno drugom. Srecno svim mladencima

  • Kornelius

    22. mart 2018 | 07:37

    Praznik mladenci, apsolutno nema nikakvu vezu sa mladim bračnim parovima. Mladenec, znači mlad, Crkva proslavlja 40 mladih mučenika, a ne mladih bračnih parova. Pogrešno tumačenje reci mladenac je još u vreme komunizma izgradio kult da se proslavljaju mladi bračni parovi. Što je apsolutno ne crkveno. I pogotovu što se praznik mladenci uglavnom proslavlja u vreme velikog vaskršnjeg posta. Praznici koji se proslavljaju u vreme posta i koji se obeležavaju kao Jedna slava su uglavnom Lazareva subota i Cveti. Vezano za Gospoda Isusa Hrista. A, ono što je poražavajuće je to, što se mladi bračni parovi, u većini slučajeva, hvale proslavom za trpezom koja ne prilici u vreme posta. Svim mladencima, mladim bračnim parovima, svako dobro od Gospoda možemo da podelimo uvek, a naročito na praznik Blagovesti, koji se proslavlja 7. aprila po gregorijanskom kalendaru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA