≫ 

Patrijarh Irinej: Srbija čini velike napore da odbrani i sačuva KiM, ali je najveći problem što nas je malo (VIDEO)

Voljom moćnika ovoga sveta naša sveta kosovsko-metohijska zemlja najpre je doživela veliko stradanje, veće od svih predhodnih stradanja u svojoj istoriji, da bi na kraju bila otcepljena od Srbije i proglašena nezavisnom šiptarskom državom

  • 10

Jedan od centralnih problema sa kojima je suočena i Crkva i naš narod jeste pitanje Kosova i Metohije koje je odavno pod okupacijom, izjavio je patrijarh Irinej na početku redovnog majskog zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC u Pećkoj Petrijaršiji

Počeo Sabor SPC: Vladike se okupile u Pećkoj patrijaršiji, nastavak 1. maja u Beogradu

- Voljom moćnika ovoga sveta naša sveta kosovsko-metohijska zemlja najpre je doživela veliko stradanje, veće od svih predhodnih stradanja u svojoj istoriji, da bi na kraju bila otcepljena od Srbije i proglašena nezavisnom šiptarskom državom, bar je to u pokušaju. Prethodno je usledio progon srpskog naroda, po broju veći od svih prethodnih progona i seoba, tako da su centralni delovi Kosova i Metohije ostali potpuno bez srpskog življa - kazao je Irinej.

Patrijarh srpski Irinej održao je svetu arhijerejsku liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji/foto: SPC

Prema njegovim rečima, kako je saopštila SPC, Srbija čini velike napore da odbrani i sačuva KiM, ali evropski i američki moćnici nemaju sluha za pravdu i istinu.

- Ono što je najveći problem za nas kada je u pitanju Kosovo i Metohija jeste što nas je ostalo u malom broju. Trebalo je više uraditi na povratku naroda. U Prizrenu živi nekoliko desetina Srba, slično je stanje u Peći, Prištini, Uroševcu, Đakovici... Malo je želje da se prognani vrate svojim domovima, a oni koji to žele, nemaju gde da se vrate - rekao je srpski patrijarh.

On je podsetio da Srbija izdvaja znatna finansijska sredstva za narod i Crkvu na KiM, a da pomažu i pojedinci, poput Francuza Gujona i drugih.

- Dragocena je duhovna pomoć i podrška koju pružaju manastiri na čelu sa Preosvećenim Vladikom Teodosijem. Oni su im najveći oslonac i ohrabrenje za opstanak - rekao je Irinej i istakao da održavanje Sabora u Pećkoj Patrijaršiji predstavlja veliko ohrabrenje za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Pogledajte obraćanje patrijarha Irineja pred sam početak zasedanja Svetog arhijerejskog Sabora SPC:

Daljinac

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    30. april 2018 | 10:36

    Наш је највећи проблем Ваша светости што "љубимо" руку која нас шамара, а гурамо ону која нам је испружена. А и скренули смо с пута светог Николаја и преподобног Јустина. Остасмо глуви за савете старца Тадеја и старца Гаврила.

  • Sara

    30. april 2018 | 11:27

    Ваша светости, па Ви треба да учествујете у одбрани наше светиње, а не да кукањем рушите и оно мало самопоуздања које српски народ има. Треба да спомињете велике силе које нису признале Косово и да помогнете да градимо чвршће мостове са њима.

  • rale

    30. april 2018 | 09:40

    kosovo je davno izgubljeno i napusteno od svojih vladara i pastira pecka patrijatsija je odavno u beogradu zasto a mi se uvek hvalimo kao pobednici iz svake bitke ja se nesecam da smo izgubili bitku ali gde je krajina gde je lika gde kninska krajina gde je kosovi i metohija a mi pevamo pobednicke pesme i neverujemo sami sebi i stvarnosti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA