≫ 

Stara Pazova plače za tisom: Za 70 godina preživela je svašta, a onda su je huligani posekli pod okriljem noći (FOTO)

Ovo drvo zasađeno je davne 1948. godine i bilo je pod zaštitom države

  • 5

Glomazna tisa, simbol Stare Pazove star 70 godina, posečena je pod okriljem noći, a žitelji ovog grada za subotu organizuju svojevrsni parastos za ovo drvo.

- Deco, penzioneri, biciklisti, sportisti, tinejdžeri, radnici, mame, tate, bake, deke, vlast, opozicijo, novinari, učitelji, nastavnici i svi naši sugrađani, pozivamo vas da dođete u što većem broju u subotu u 15 sati ispred nezakonito isečene tise i da sa sobom ponesete sveće ili cveće - stoji u pozivu koji je upućen sa FB strane Udruženje građana "Za zdravu opštinu".

Posekli zdravo drvo na Košutnjaku da bi raspalili roštilj! (VIDEO)

U pozivu se navodi da je to način da se mirnim putem pokaže da građani neće lako preći preko ovog kao i svakog drugog uništavanja drveća zarad nečije lične koristi.

- Insistiraćemo od nadležnih organa da po svaku cenu pronađu nalogodavca i počinioca ovog krivičnog dela - kažu oni.

Drvo tisa je dugovečni četinar koji može da živi od 2.000 do 4.000 godina. Ono se ne seče, ono je mitsko drvo prožeto simbolikom dugovečnosti i raznih narodnih verovanja. Poznati su primerci stariji od dve hiljade godina, visoki i do dvadeset metara, koji rastu vrlo sporo, ali svojim trajanjem nadmašuju gotovo sve poznate biljne vrste.

- Drvo tisa koje se nalazilo u samom centru naše varoši je bukvalno iskasapljeno krajem aprila u kasnim večernjim satima od strane nepoznatog počinioca, kao i nalogodavca. Tisino drvo je bilo simbol našeg mesta. Zasađeno je davne 1948. godine i bilo je pod zaštitom Države - objašnjavaju u ovom Udruženju.

Snaga ovog drveta izjednačava se sa glogovom kada je borba protiv zlih demona u pitanju. Majke i sestre su svojim sinovima i braći ušivale komadić tise u porub košulje da ih čuva dok su na putu ili u ratu; prilikom oranja u volovske rogove je stavljano malo tisovine, da nikakve sile ne bi zaustavile plug.

Na kraju krajeva, biblijsko predanje kaže da je krst na koji je Hrist razapet bio od tisovine. Zbog svoje čvrstoće i elastičnosti, cenjena je kao materijal za izradu predmeta, te je zbog velike potrebe za lukovima u srednjem veku bila skoro istrebljena.

Može da živi nekoliko hiljada godina. U našoj regiji, najstarija je tisa koja raste na nepristupačnom mestu u Gorskom kotaru. Izračunato je da ima oko 2.025 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    17. maj 2018 | 16:22

    STROGO HULIGANE KAZNITI , SA NAJSTOZIJOM KAZNOM.

  • Kira

    17. maj 2018 | 17:07

    Seći toliko drvo u centru grada, a da niko ne primeti, prosto je neverovatno.

  • Cika Velja

    17. maj 2018 | 16:47

    Taj sto je posekao tisu nije za zatvor,nego za psihijatra!!! Pa kome iole normalnom bi ovakav idiotluk pao na pamet???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA