• 5

Ako želite novac u kući, ne dirajte ništa na dan kada dobijete platu, postoji mnogo jako verovanje u vezi sa tim

Prema raznim istraživanjima pokazalo se da je četvrtak idealan dan za traženje povišice jer su nadređeni tog dana popustljiviji jer se mentalno pripremaju za nadolazeći vikend

  • 5

Još naši stari novčanik nikad nisu držali praznim, uvek su u pregradi imali barem pokoji novčić jer su verovali da se tako "privlači" novac u kuću.

Kako Srbin zove pare da se vrate u njegov novčanik

Imali su običaj da u pregradi drže prvu novčanicu koju su zaradili ili novac koji im je darovao neko koga su smatrali dobrim čovekom. Upravo taj novac je za njih bio talisman finansijske sigurnosti.

Zbog toga i danas kad nekom darujete novčanik, on ne sme da bude prazan. Mnogi su čak u skrivenoj pregradi novčanika čuvali papirnatu novčanicu najmanjeg apoena – smatrali su da onaj ko to radi bolje upravlja novcem.

Prema raznim istraživanjima pokazalo se da je četvrtak idealan dan za traženje povišice jer su nadređeni tog dana popustljiviji jer se mentalno pripremaju za nadolazeći vikend. Ipak, naši stari su verovali da je sreda prepodne najbolje vreme za to.

Danas kad nekom darujete novčanik, on ne sme da bude prazan Foto: Telegraf

S druge strane, prema verovanjima, sve transakcije koje obavite uveče vode u propast, a novac se ne pozajmljuje utorkom. Osim novca, nije dobro pozajmljivati hleb ni so, jer se smatralo da će tako finansijska sigurnost napustiti vaš dom.

Drugi izbegavaju da na dan isplate s računa skidaju novac jer će tako "novac da se lepi za kuću". Cela plata bi trebalo da prenoći u vašem domu, što bi u današnje vreme značilo na vašem računu.

Još su naši dedovi i bake smatrali da će novac, ako mrvice sa stola čistite golim rukama ili pak zviždite u kući, jednostavno zaobilaziti vaš dom. Zato su džepove odeće koja visi u ormaru punili sitnim papirnatim novcem.

Kasica prasica za štednju Foto-ilustracija: pixabay.com

Domaćice su krpile i najmanju rupicu na džepovima jer su verovale da novac tako lakše curi iz vaših ruku. Da bi u kući bilo što više novca, pazile su da ni na jednoj košulji ili kaputu ne nedostaje dugme, a nakon što bi pomele kuću ili dvorište, metlu su odlagale drškom prema dole, piše opanak.net.

Novac koji je dobijen na kocki, pronađen, oštećena novčanica ili zarđala kovanica ne donose sreću, pa ih naši stari zato nisu čuvali u novčaniku. Naprotiv, prvom prilikom su ih darovali siromašnijima od sebe ili bi ih što pre potrošili.

Novčanicu najvećeg apoena koju su imali, stari su u domu čuvali po godinu dana jer su smatrali da će se tako napuniti energijom ukućana i početi da privlači novac u dom.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • Sale

    Od sada platu dizem sutradan makar gladovao taj dan, najvecu novcanicu drzim u kuci one godine kad je prvi put budem video, necu cistiti mrvice rukom cim budem skupio da nekada kupim metlu, novac od igara na srecu ne mogu da dobijem jer nemam para da bilo sta odigram, da nekom poklonim novcanik, a jos sa parama u njemu ne zelim jer taj sigurno ima isti takav prazan, da pronadjem metalni dinar na ulici od svega ponudjenog jedino mogu da uradim, i onda cu ga baciti "za srecu", kao i do sada...

  • Lena

    Ja jedva čekam platu tako da odmah trošim.

  • Brankica

    Sujeverje. Novac je energija koja treba da kruzi. Sto ga vise trosis i darujes siromasnima to ti on vise pritice

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima