Vidovdan smatramo najvećim praznikom, a ne slavimo ga neradno: Šta se sve zbilo na ovaj dan?

Svakog 28. juna sećamo se kosovskih junaka, ali i svih iskušenja sa kojima se suočavao srpski narod na ovaj dan

  • 32

Brojni su praznici u koje se kunu građani Srbije, ali nijedan ne budi osećanje zajedništva, pripadnosti i patriotizma kao Vidovdan. Pa ipak, ovaj, za mnoge najveći dan u Srba, ne nalazi se na spisku državnih praznika koji se proslavljaju neradno.

Onaj prvi, preteča svih našin Vidovdana dogodio se pre tačno 630 godina. Bitka u kojoj su poginula oba vladara, u kojoj je život izgubilo nebrojeno mnogo vojnika i koja je označila gubitak slobode za srpski narod, neraskidivo je povezana sa idealnom mučeništva i opredeljenjem za večno naspram prolaznog. A sve se to ogleda i u - Vidovdanu!

Za državni praznik, Vidovdan je prvi put proglašen 1889. godine, na 500. godišnjicu Kosovskog boja. Ali, nije ovaj dan uvek obeležavan kao državni praznik. Postojao je deo istorije u kom nije obeležavan nikako.

Danas je Vidovdan: Ovaj praznik "otvara oči", a ono što ste jutros prvo ugledali uticaće na vaš život

Posle 1929. godine godine kralj Aleksandar Karađorđević zabranio je zvanično proslavljanje Vidovdana kao državnog praznika. U svetlu stvranja tadašnje države Srba, Hrvata i Slovenaca jasno je zbog čega sve što je bilo samo srpsko više nije imalo podršku vladara. Pod izgovorom da je previše nacionalistički i da ugrožava ideju "integralnog jugoslovenstva", ovaj praznik je ukinut.

Aleksandar I Karađorđević ukinuo je obeležavanje Vidovdana, Foto: Wikipedia/DIREKTOR

Kao nacionalni praznik slavio se i u Kraljevini Jugoslaviji, a u red državnih praznika vraćen je 2001. godine, ali se obeležava se radno. Zašto?

Sociolog Slobodan Vuković objašnjava za portal Telegraf da ne mora svaki praznik da bude neradni, ali da je ovaj dan najvećim srpskim praznikom proglasio narod.

- U našoj zemlji ima mnogo državnih praznika, a Vidovdan se obeležava na više mesta i načina od većine. Eto, i to što se na ovaj dan, posle 15 godina otvara Naodni muzej, smatram jednom vrstom slavlja - objašnjava on.

Vuković objašnjava da Vidovdan ima istorijski značaj, bez obzira na to što je Kosovska bitka izgubljena, odnosno što je u njoj poginulo mnogo ljudi.

Kosovski boj izvor vidovdanske simbolike, Foto: Wikipedia/Uroš Predić

- Tome je najviše doprinela narodna poezija, jer je u pesmama Vidovdan okarakterisan kao veliki dan, a narodno stvaralaštvo oduvek je imalo veliki uticaj nastvaranje vrednosnih sudova. Država ga možda nije stavila na spisak neradnih dana, ali to ne umanjuje njegov značaj - kaže Vuković.

Verski analitičar Drašno Đenović smatra da je Vidovdan mnogo značajniji u istorijskom delu, nego kao crkveni praznik.

- Vidovdan je simbol gubitka slobode, ali i velike borbe za slobodu, a vezuje se i za mnogo drugih stvari koje su nam se dešavale tokom istorije. Nekako se uvek pogađalo da se sudbonosne odluke odluke donose na ovaj dan. Da nije tih istorijskih događaja koji mu daju značaj i da crkva na sebe nije preuzela deo očuvanja etničkih vrednosti, ovaj praznik ne bi imalo toliki značaj - objašnjava Đenović.

Dramatični događaji iz novije istorije samo su ojačali njegovu simboliku - od mitskog kosovskog izbora za carstvo nebesko, preko Principovog pucnja u gradu na Miljacki, do uspona i pada Slobodana Miloševića i otvaranja pristupnih pregovora sa Evropskom unijom. Jedni kažu - sudbina, drugi - slučajnost, ali ovi događaji učinili su da se svaki Vidovdan u Srbiji dočekuje sa pomešanim osećanjem ponosa i zebnje.

KOSOVSKI BOJ (1389)

Prvobitni razlog zbog kog Vidovdan ima ovakav oreol su priče o herojstvu, žrtvovanju, o duhovnom uzdizanju posle teškog poraza i o opredeljenju za carstvo nebesko umesto zemaljskog. Stradanje srpskih boraca na Kosovu polju najveći je događaj u srpskoj istoriji i jedan od najznačajnijih za formiranje nacionalnog identiteta.

Kosovski boj, Foto: Wikimedia

TAJNA KONVENCIJA SRBIJE I AUSTROUGARSKE (1881)

Ovim ugovorom Srbija se obavezala da neće zaključivati bilo kakve političke ili ekonomske ugovore sa drugim zemljama, bez prethodnog odobrenja Austrougarske. U zamenu za potpunu potčinjenost Beču, srpska država i dinastija Obrenovića su kao kraljevina dobile međunarodno priznatu nezavisnost.

BALKANSKI RAT (1913)

Samo nekoliko sati po okončanju vidovdanskog praznovanja 28. juna, Bugari su izveli napad na Bregalnici, što je bio uvod u Drugi balkanski rat.

Balkanski rat počeo je bitkom na Bregalnici, Bratski sastanak srpske i crnogorske vojske kod Lješa tokom Prvog balkanskog rata 1912. godine

ATENTAT NA FERDINANDA (1914)

Plan austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda bio je da dolaskom u Sarajevo na Vidovdan ponizi i disciplinuje neposlušne Srbe. Ipak, na krilima kosovskog mita o žrtvovanju, Gavrilo Princip pucao je u Ferdinanda i ubio ga je.

Principov atentat na Ferdinanda, Foto: Wikipedia/Gebruiker:Josh

VERSAJSKI SPORAZUM SA NEMAČKOM (1919)

Versajski sporazum kojim je okončan Prvi Svetski rat potpisan je 28. juna 1919. godine, u čemu se nalazi prava simbolika s obzirom na to da je rat i počeo napadom na Srbiju.

Okončan Prvi steski rat, Foto: Tanjug/AP/National World War I Museum and Memorial

VIDOVDANSKI USTAV SHS (1921)

Najviši pravni akt buduće Jugoslavije započeo je razdoblje zajedničkog života slovenskih naroda, ali već u procesu njegovog stvaranja bili su vidljivi potencijalni politički sukobi, koji će razarati zemlju narednih decenija.

REZOLUCIJA INFORMBIROA (1948)

Još jedan Vidovdan, kada je Srbija, tada unutar Jugoslavije, morala da bira između Istoka i Zapada. Na ovaj dan su definitivno prekinuti odnosi Titove Jugoslavije i Istočnog bloka koji su činili Sovjetski Savez i ostale satelitske države.

USPON MILOŠEVIĆA NA GAZIMESTANU (1989)

Upravo na Vidovdan Slobodan Milošević se ustoličio u nacionalnog vođu Srba u očima svojih protivnika i celog sveta održavši govor na Gazimestanu na proslavi 600 godina Kosovske bitke.

Govor Slobodana Miloševića Foto: Profimedia

SRBI U HRVATSKOJ (1990)

Sa namernom simbolikom, amandmanima na Ustav Hrvatske, Srbi su 28. juna 1990. prestali da budu konstitutivni narod ove republike.

MILOŠEVIĆ ISPORUČEN HAGU (2001)

Tačno 12 godina posle govora na Gazimestanu, Milošević je izručen sudu u Hagu. Datum izručenja gotovo da je izazvao više kritika nego sam događaj. Jedni kaću da je u pitanju nacionalno poniženje, dok drugi veruju da je ovim datumom pružena prilika Miloševiću da ponovo na Vidovdan uđe u istoriju.

VIDEO: Kako Srbi slave Vaskrs u Jerusalimu?

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boza zemunac

    28. jun 2018 | 15:00

    SLAVA SRPSKIM JUNACIMA POGINULIM NA KOSOVU 1389g.

  • Luka

    28. jun 2018 | 15:26

    Na zalost niko ne spominje proboj koridora u RS, preko Trebave i Posavine gde su u Banjaluckoj bolnici umirali bebe bez kiseonika. Slava srpskim junacima sto pogibibose za koridor zivota na Vidovdan 1992god.

  • 👤

    28. jun 2018 | 14:21

    Да би се стварно схватио, Видовдан се не може посматрати само из историјског угла. Мора бити сагледан шире. Онај први 1389. који нас је касније одредио, био је велика победа Србије не само у физичком већ и духовном смислу. Лажно представљен као пораз остао је у нашем сећању такав до данас. Али...рећи да је Видовдан пораз, то је као рећи да је Велики петак пораз. Шта се десило након Великог петка сви знамо. Шта се десило после Видовдана? Десио се избор. Избор свих Срба. Зато је и сам Видовдан много више од дана у црквеном и грађанском календару. То је избор. Избор куда ћемо, коме ћемо и да ли ћемо остати то што јесмо. Срби, народ Христов, народ светог Саве, светог Симеона....Роде Српски срећан празник.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA