• 6

Šetali Starom planinom, pa naleteli na misterioznu biljku: "Kakvo je ovo čudo"? (FOTO)

Ima neverovatan miris i zaista je retka

  • 6

Ivica Anđelković zvani Đela već godinama skuplja pečurke u šumi. Dok je šetao Starom planinom pronašao je misterioznu gljivu čiji je miris neverovatan i jedna je od retkih vrsta.

Važno upozorenje! Masovno teško trovanje pečarkama u Srbiji, otvorite širom oči kada ih kupujete ili berete. Neke vrste su opasne po život

Naime, na svom Fejsbuj profilu Ivica je objavio fotografije ove pečurke u nadi da će mu neko reći o kakvoj vrsti je reč.

Prema rečima stručnjaka, u pitanju je gljiva hericium erinaceus - lavlja gljiva ili hrastova brada. Ime je dobila po sličnosti s lavljom grivom.

Amerikance je njen izgled asocirao ne samo na lava, nego i na ježa. Raste u Severnoj Americi, Kini i Japanu, dok je u Evropi vrlo retka.

Obično se može naći na odumrlom drveću kao što su hrast i bukva u kasno leto i jesen. U Evripi se uzgaja samo u laboratorijama u strogo kontrolisanim uslovima, koji odgovaraju njenom prirodnom okruženju.

LEKOVITA SVOJSTVA LAVLJE GLJIVE 

Lavlja gljiva je najcenjenija među jestivim pečurkama. Ali, njen ugled je u medicini jednako velik kao i u kuhinji.

Ovu medicinsku gljivu nazivaju prirodnom hranom za neurone, zbog njene sposobnosti da obnavlja živčani sastav.

Japanci su je nazvali "gljiva 21. veka". Gljive sadrže aktivne sastojke odgovorne za lečenje živaca i poboljšavanje moždane funkcije.

Lavlja gljiva na Staroj planini Foto: Facebook/Ivica Anđelkovic Đela

Američki i kineski stručnjaci uspeli su da izdvoje iz lavlje gljive dva aktivna sastojka – hericenon i erinacin - koji podstiču proizvodnju faktora neuronskog rasta (NGF).

Faktor neuronskog rasta je belančevina koja igra značajnu ulogu u zdravlju i dugovečnosti nekoliko vrsta živčanih stanica u središnjem i perifernom živčanom sistemu.

VIDEO: Dr Nada Basara, ekskluzivno: Kanabis i metadon, lek ili zabluda?

(Telegraf.rs)

Komentari

  • milicaq

    Lavlja griva je veoma korisna pecurka,imunostimulator, stimulator rasta, regenerator nervnih ćelija i antiseptik. Ova gljiva sadrži aktivne sastojke za regeneraciju nerava i poboljšanje moždanih funkcija. Kineski stručnjaci su uspeli da iz gljive Lavlja griva izdvoje dva aktivna sastojka – hericenon i erinacin – koji podstiču proizvodnju faktora neuronskog rasta NGF i obnavljanje oštečenih nervnih ćelija. Zato ko ima problem sa nervima to je odlicna stvar ali kao hericium ekstrat pro100.

  • Zorana

    Mi u Bosni, tu gljivu zovemo "djedova brada" i vrlo je ukusna za jelo.

  • Zagor

    Korali😋

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima