≫ 

Od najtužnije priče do skandala u Srbiji: Prošlo je 5 godina od smrti male Tijane, zbog njenih roditelja su mnogi prestali da veruju i pomažu

Veliki novac, nažalost, nije uspeo da spase jedno dete, ali je bio dovoljno moćan da ovih dana pomuti uspomenu na umrlu osmogodišnju Tijanu Ognjanović

  • 11

Mala Tijana Ognjanović preminula je pre tačno pet godina, rano ujutru, u bolnici u Hjustonu. Njeno stanje se naglo pogoršalo, otkazali su joj svi organi i umrla je od izliva krvi u mozgu. To je bio dan kada je cela Srbija plakala. Ipak, senku na celi slučaj bacio je skandal koji je usledio odmah nakon sahrane devojčice.

TUŽILAŠTVO BEZ OPTUŽNICE, JAVNOST BEZ ODGOVORA: Nevladine organizacije traže objavljivanje svih dokumenata o računima Ognjanovića!

Roditelji, Jelena i Nebojša Ognjanović, prikupljali su novac za lečenje svoje ćerkice. Nakon njene smrti pokrenulo se pitanje gde će završiti sve te pare.

Novinarski članci su se samo nizali, a javnost je postala besna. Svi su se osetili prevareno.

Borba za jedan mladi život je izgubljena, ali sudbina male Tijane Ognjanović postala je simbol našeg ljudskog saosećanja, koje se negde bilo izgubilo, svedočanstvo solidarnosti celog društva.

Da li je porodica vlasnik sakupljenog novca i može li njime da raspolaže kako god hoće? Da li bi, u skladu sa svrhom za koju je novac prikupljen, za lečenje deteta, trebalo da tako bude i potrošen, na lečenje druge bolesne dece, kao što i misli većina nas?

Veliki novac, nažalost, nije uspeo da spase jedno dete, ali je bio dovoljno moćan da ovih dana pomuti uspomenu na umrlu osmogodišnju Tijanu Ognjanović. Da zagorča život njenim roditeljima, relativizuje plemenitu pobudu da se pomogne drugome i postavi pitanje ljudskih skrupula. Da li su, zaista, Tijanini roditelji "prisvojili" novac prikupljen za njeno lečenje?

Tijana Ognjanović Foto: facebook

ŠTA SE DOGODILO S OSTATKOM NOVCA?

Posle Tijanine smrti od ovog novca je plaćena samo jedna stavka - njena sahrana. Račun je iznosio 1.600.000 dinara.

Pre puta u Hjuston, 14. aprila, sa Tijaninog računa preneto je oko 1.260.000 evra na račun njene majke Jelene Ognjanović. Sa Jeleninog računa, 2.000 evra je dalje preneto na račun za koji je vezana platna kartica. Novac je na ove račune prebacivan radi lakšeg plaćanja postoperativnog procesa i troškova boravka u Sjedinjenim Državama, što se, nažalost, nije ostvarilo.

Sa svih pomenutih računa, u ovih 115 dana od kako je Tijana, 15. jula, preminula u Hjustonu, nije podignuta nijedna para - osim za Tijaninu sahranu. Pravno gledano, Jelenu Ognjanović ništa nije sprečavalo da svakog od tih 115 dana dođe u banku i "počisti" račun. Ipak, to se dosad nije dogodilo.

I tu se završava priča o transakcijama, a nastavlja se lična drama porodice Ognjanović, ali i mnogih drugih porodica koje vape za humanitarnom pomoći radi lečenja dece u inostranstvu. Pokrenuta su pitanja na koja odgovor može dati samo hladno slovo zakona, a iznad kog bi, na kraju, trebalo da stoji ljudska savest.

Roditelji preminule Tijane Ognjanović Foto: Marko Todorović

SERGEJ TRIFUNOVIĆ PRVI POKRENUO AKCIJU 

Glumac Sergej Trifunović prvi je u emisiji pozvao narod da pomogne u lečenju ove malene devojčice. Ipak, nakon njene smrti on je izjavio da mu je otac male Tijane Ognjanović rekao da ne može da prebaci višak prikupljenog novca na lečenje druge bolesne dece.

- Od kada sam se uključio obaveštavali su me kako je novac na račun počeo brzo da pristiže. Ubrzo su mi rekli da prikupljeno više novca nego sto je bilo potrebno - rekao je Trifunović.

Trifunović je podsetio da je bilo potrebno 700.000 evra, a da je za nekoiliko dana prikupljeno 1,6 miliona. On je već tada znao za slučaj Ljubice Adamić koja čeka operaciju u Beču i kojoj nedostaje 100.000 evra, ali i za još nekoliko slučajeva.

- Tada sam iz inostranstva, gde sam bio, pozvao Nebojšu Ognjanovića, jer je bilo sakupljeno već dovoljno novca za Tijaninu operaciju, i tražio mu da deo novca prebaci na račun za Ljubicu Adamić. On mi je rekao da ne može to da uradi, jer je račun namenski. Onda sam ga pitao da bude na čelu Fonda, simbolično, kako bi višak sredstava otišao na račune druge bolesne dece. Nebojša Ognjanović mi na to ništa nije odgovorio. Ja sam rekao zbog dobre karme, zbog svog deteta pomozi i drugoj deci. Ja verujem u tu kosmičku ravnotežu, boga ili šta već. On je odbio čak i da samo formalno bude na čelu Fonda - rekao je tada Trifunović.

Glumac Sergej Trifunović Foto: ATA Images

POLICIJA PREGLEDALA RAČUNE OGNJANOVIĆA, NIJEDAN DINAR NIJE PODIGNUT

Inspektori beogradske policije pregledali račune koji se vode na pokojnu Tijanu Ognjanović i njenu majku Jelenu. Na oba računa ostalo je više od milion i šesto hiljada evra.

U policiji su tvrdili i da nikakvog podizanja novca sa ova dva računa nije bilo, odnosno da nije bilo nikakvih transakcija.

U MUP kažu da će Ognjanovići biti pozvani na razgovor, ali da, kada su oni u pitanju, nema elemenata krivičnog dela.

Jelena i Tijana Ognjanović Foto: facebook

PREOSTALI NOVAC IDE NA INSTITUT ZA MAJKU I DETE 

Roditelji male Tijane Ognjanović, koja je preminula u Hjustonu ne dočekavši transplantaciju srca, poklonili su 1,6 miliona evra, koliko je ostalo od novca prikupljenog za njeno lečenje, Institutu za majku i dete na Novom Beogradu.

Iz Instituta za zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić" saopšteno je da je završena realizacija donacije porodice Ognjanović i da je nabavljena oprema u vrednosti od oko 140 miliona dinara.

Roditelji male Tijane Ognjanović poklonili su 1,6 miliona evra Institutu za majku i dete na Novom Beogradu Foto: novibeograd.rs

POKRENUTA ISTRAGA PROTIV OGNJANOVIĆA

U izveštaju Radne grupe MUP-a dostavljenom Višem tužilaštvu u Beogradu predmet istrage biće i 30.000 dolara, za koliko postoje saznanja da su Srbi u SAD dali Ognjanovićima "na ruke".

U policiji su u novembru 2013. izjavili da osim računa u Komercijalnoj banci nemaju nijedan drugi, a sada se ispostavilo da postoje još dva. Ako podnesemo prijave, odgovaraće za krivično delo prevare jer su doveli u zabludu ljude iz Srbije i inostranstva koji su im uplaćivali novac s verom da će biti iskorišćen za transplantaciju srca devojčice.

Ognjanovići sakrili dva privatna računa Foto: Marko Todorović

TUŽILAŠTVO NIJE PODIGLO OPTUŽNICU 

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je da je odustalo od daljeg krivičnog gonjenja Nebojše i Jelene Ognjanović jer iz istrage nisu proistekli dokazi koji bi opravdali podizanje optužnice protiv njih za prevaru i pranje novca.

U saopštenju Višeg javnog tužilaštva navodi se da je nakon sprovedene istrage koja se vodila protiv Nebojše i Jelene Ognjanović zbog izvršenja krivičnih dela prevare i pranja novca, kao i detaljnog i sveobuhvatnog razmatranja rezultata istražnog postupka, doneta odluka da se odustane od daljeg krivičnog gonjenja osumnjičenih.

Razlog je bio to što iz dokaza koji su prikupljeni tokom istrage ne proizilazi opravdana sumnja koja je neophodna da bi optužnica bila podignuta.

Tijana Ognjanović Foto: facebook

VIDEO Marko Nikolić  trci za Teodorin život, lekari rekli da je spreman

(K.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jana

    17. jul 2018 | 20:15

    Taj novac je trebao da bude dat ugozenoj i bolesnoj deci a ne institutu za majku i dete!Bolnicu finansira drzava (od nasih para)i donatori,ovo su pojedinci iz naroda skupili i dali tamo gde se drzava oglusila...ja novac nikad vise necu dati za pomoc!!!!moze hrana,odeca i licna higijena ali novac NIKAD

  • Redovan humanitarac

    17. jul 2018 | 16:57

    Nije to donacija porodice Ognjanović već svih nas koji smo sakupili novac. Žalosno je što se to zloupotrebilo i sada se predstavlja kao donacija roditelja pokojne Tijane.

  • Tini

    17. jul 2018 | 19:28

    Mracni ljudi rade mracne stvati. Prvi ja, od tog trenutka nikada vise nisam uplatio ni jedan dinar a pomagao sam uvek i svakom. Njima na cast, rekli bi neki, jeste, ali nama po dzepu. Sramno i necasno! Razumeo bih da su kupili gajbu Spaniji i otisli da zive tamo gde ih niko ne zna ali ostati ovde?!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA