≫ 

Škole dobile uputstvo za ishranu đaka: Namirnice koje se nikako ne preporučuju su upravo one koje deca najčešće jedu

Škole moraju da se prilagode i onima koji su netolerantni na gluten

  • 11

Svako peto dete u Srbiji je gojazno, čemu umnogome doprinosi loša ishrana, kako kod kuće tako i u školi. Mnoge škole u Srbiji imaju svoje kuhinje, ali ne i novca za održavanje, pa hranu naručuju iz restorana sa kojima imaju sklopljene ugovore.

Potpuna neuređenost pitanja ishrane u školama dovodi do toga da niko od nas ne zna šta nam deca jedu u školama, a da to više ne bi bio slučaj, ministarstva zdravlja i prosvete donela su pravilnik kojim se određuju uslovi za organizovanje ishrane za đake.

Mali nasilnik će nositi ranac drugu koga pretuče: Stupio na snagu društveno koristan rad, evo kakve kazne čekaju đake koji krše školska pravila

Cilj ovog pravilnika je da se deci obezbedi zdravija ishrana koja sadrži sveže voće i povrće, meso, mahunarke, ribu i svežu, zdravstveno ispravnu vodu.

Tako se školama preporučuje da se na jelovniku svakog dana nađu žitarice, povrće, voće, mleko i meso, da jaja na meniju budu do tri puta nedeljno, a mahunarke dva.

Nutricionista Milka Raičević objašnjava da deca moraju da imaju raznovrnu ishranu.

Osnovci će morati da jedu više voća i povrća, Foto: Profimedia

- Deca žive na pici, pomfritu i hamburgerima, a fizička aktivnost im je loša, pa će ranije da obole od pritiska, holesterola, anemije. Zdrav obrok mora da sadrži ugljene hidrate, proteine, vitamine i minerale, kiselo mleko za kalcijum, voće za vitamin C - objašnjava ona.

Raičević ističe da je važno smanjiti unos šećera, gaziranih napitaka, sokova, peciva od belog brašna, slanih grickalica...

Zanimljivo je da su i škole prepoznale specifične potrebe učenika, pa će u svoju ishranu morati da uvrste i obroke za one koji su alergični na pojedine namirnice, za školarce koji nisu tolerantni na gluten, kao i za decu koja pate od bolesti poput dijabetesa, gojaznosti, bubrežne bolesti...

Vrste namirnica koje se ne preporučuju:

- Lisnata testa (žu žu, pogačice, paštete, rol viršle)

- Krompir i druge vrste povrća pržene u dubokom ulju

- "Lajt" mlečni proizvodi, margarin, sirni namazi, topljeni sirevi, pavlaka

- Mesne prerađevine, paštete, krem/čokoladni namazi

- Plodovi mora, pržena i pohovana riba

- Majonez, kremovi od termički neobrađenih jaja, jela koja sadrže termički neobrađena jaja

- Supe iz kesice

- Slatkiši, bombone, čokolade, industrijski slatkiši

- Gazirani i negazirani napici, energetska pića, dijetetski proizvodi

- Jaki začini, ljuta paprika, biber

- Gotova jela i industrijski začini sa visokim sadržajem soli/aditiva

VIDEO: Hrana "iz kontejnera"? Postoji supermarket i za to!

(Gorica Avalić/g.avalic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG 1

    12. septembar 2018 | 09:52

    Dobro je dok ima bar nešto da se jede,moj deda nije mnogo obraćao pažnju pa doživeo 90 godina.

  • Semajlirane-pufne

    12. septembar 2018 | 08:53

    Paštete i viršle pod br.1 da se izbace

  • Srx

    12. septembar 2018 | 08:53

    Ovde su opet problem roditelji,koji na skolskom odboru biraju naj jeftiniju hranu kao uzinu za svoju decu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA