≫ 

Slobodana ništa nije bolelo, ali je slučajno otkrio da ima kobnu bolest od koje muškarci strahuju: Lekari su pre 17 godina rekli da mu nije ostalo još mnogo

- Stanje šoka i osećaj da ne znam gde sam - opisuje Slobodan trenutak kada je saznao da ima rak

  • 2

Kad je Slobodan saznao da boluje od karcinoma prostate, tada se pokazala, kako objašnjava, snaga ljudskog uma. Bio je, kaže, u stanju šoka, a i kako bi uopšte čovek drugačije mogao da se oseća? Od osećaja da ne zna gde je do danas, prošlo je 17 godina. Ali, Slobodan Mojsin se i dalje bori. I ne odustaje. 

Misle da imaju problem koji je čest u starijem dobu, a podmukla bolest počinje da tinja u njima: Evo kako da je otkrijete na vreme (FOTO) (VIDEO)

- Bilo je kao da me neko udario maljem u glavu - objašnjava Slobodan, inače član Udruženja pacijenata Srbije sa rakom prostate. - Ali, tada mi je najviše pomogla porodica. Moja supruga je to stoički primila i bila mi je glavni oslonac u dizanju iz psihički očajnog stanja. Bila mi je bezuslovna podrška i "dizala" me iz svake krize, kojih je bilo, naravno. Da nije sve tako crno, ja sam najbolji dokaz - priča Slobodan.

Slobodana smo upoznali na edukativnoj radionici za medije "Najnoviji trendovi u lečenju karcinoma prostate". Na radionici je bila i njegova doktorka Nada Babović, medikalni onkolog sa Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, koja je rekla da su trenutno u upotrebi tri nova leka i da tu inovativnu terapiju trenutno prima oko 300 onkoloških pacijenata.

GODIŠNJE 2.800 MUŠKARACA OBOLI

U Srbiji godišnje skoro 2.800 muškaraca oboli od karcinoma prostate, a gotovo 900 njih izgubi bitku sa ovom bolešću. Uprkos tako sumornim podacima, sa rakom prostate se danas može živeti. Simptomi se javljaju postepeno i polako, a bolest je podmukla. Bolest se najčešće javlja između 60 i 65 godina.

Slobodan i njegova doktorka Nada Babović, Foto: Telegraf

Saznali smo da je Slobodanu rak dijagnostikovan 2001. godine, kada je imao 47 godina, što znači da je imao manje godina u odnosu na prosečni broj godina pacijenata obolelih od raka prostate. Ova bolest se smatra bolešću starosti, pa otuda i čude Slobodanove mlade godine.

SLUČAJNO OTIŠAO NA PREGLED

- Prilično rano mi je dijagnostikovan rak i sasvim slučajno. Neke kolege su imale problema sa prostatom, bešikom i otišli su na neke kontrole, kažem sebi, 'ajde, idem i ja, i na sreću što sam otišao. Jer je posle određenih pregleda ustanovljeno da je u pitanju karcinom prostate. Iz histopatološkog nalaza videlo se da je bolest izašla van prostatične komore ili kako već to lekari zovu. Metastazirala je - priča Slobodan.

Nikakve simptome ni tegobe nije imao. To je, kaže, bolest koja se ne oseti i najčešće se otkrije slučajno. I prognoze nimalo nisu bile dobre. Lekar koji ga je operisao, njegovoj supruzi je rekao "ide to nekim svojim brzim tokom"!

Foto: Telegraf

I DALJE SE BORI

Slobodan je od tada prošao kroz 33 zračenja, imao je jedan ciklus hemioterapije od 10 hemioterapija, pa drugi ciklus, bio je uključen i u jednu eksperimentalnu studiju tokom koje je primio 15 vakcina koje se izrađuju od krvi pacijenata. Rezultati su se poboljšavali, ali je posle određenog vremena opet došlo do pogoršanja. Vrednosti PSA (prostata-specifičnog antigena) počele su da rastu, što je bio signal za uzbunu, pa je primio još jedan ciklus od šest hemioterapija, što je rezultiralo poboljšanjem rezultata. Uz sve to, doktori su ga redovno pratili kroz snimanja, skenere i kontrole...

U poslednjih nekoliko meseci, kaže Slobodan, bolest je nastavila da napreduje. Od inovativnih lekova, koje doktori hvale, očekuje najbolje.

VIDEO: Slučajno je otišao na pregled i produžio sebi život

(J. Vučić/j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA