≫ 

Celo Užice smišlja ime za bebu ostavljenu na pragu crkve: Ova tri za sada vode. Gavrilo, Đorđe i Jovan!

Dečak koji je juče ostavljen samo nekoliko sati nakon rođenja privukao je mnogo pažnje i ljubavi

  • 16

Ko je majka tek rođenog dečaka koji je juče živ i zdrav pronađen pred crkvom u Čajetini i ko je bebu tu ostavio, još uvek se ne zna, ali "ničije dete" privuklo je toliko pažnje u Užicu da ceo grad smišlja njegovo ime.

Čim je pronađena, beba je prevezena na neonatološko odeljenje Opšte bolnice u Užicu, gde je konstatovano da je stara tek nekoliko sati, da je zdrava i da joj je pupčanik uredno podvezan.

Mislila sam da su mačići, a zatekla sam bebicu na pragu crkve: Ovo je žena koja je spasila novorođenče u Čajetini

Mališan je živ i zdrav i to je najvažnije Foto: Pixabay.com

Mališan težak tri kilograma ostaće na neonatologiji 28 dana, a posle toga prelazi na dečje odeljenje. Kako je zakonski rok da dete dobije ime mesec dana, time se za sada još uvek niko ne bavi, no predloga je mnogo.

S obzirom na to da je dete ostavljeno pred crkvom Svetog Arhangela Gavrila, jedan predlog je – Gavrilo. I drugi je vezan za ime sveca, ali Jovana Bogoslova, kog je SPC slavila prekjuče. Treći je - Đorđe, ime za koje glasaju zaposleni u užičkoj bolnici, tvrdeći da bi najbolje bilo da dečak ponese ime po neonatologu Đorđu Jokoviću, koji ga je primio i zbrinuo.

POTRAGA ZA RODITELJIMA POČELA

Odmah pošto je dete pronađeno, počela je istraga.

- Za sada se proveravaju zdravstveni kartoni trudnica sa ovog područja. Male su šanse da je rođeno u porodilištu. Ipak, ni to što je dete pronađeno u Čajetini ne garantuje da je rođeno na teritoriji ove opštine. Moguće je da je ovde doneto iz nekog od okolnih mesta - tvrdi izvor upoznat sa detaljima istrage za "Blic".

Gavrilo, Jovan ili Đorđe? Foto: Pixabay

Juče su ga posetili predstavnici Centra za socijalni rad u Čajetini koje je preuzelo brigu o njemu.

- Pokrenuli smo stručni postupak u cilju zaštite deteta, slede i odgovarajući postupci statusne prirode koji se tiču starateljstva i imena. Ako istraga pronađe roditelje, biće utvrđeno da li postoje potencijali za staranje o detetu ili će oni biti lišeni staranja. Ipak, najverovatnije je da će sve ići u pravcu smeštaja u hraniteljskoj porodici - kazao je za Pajo Bogdanović, direktor Centra za socijalni rad u Čajetini.

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    11. oktobar 2018 | 01:30

    Molim redakciju da pise vise o ovom slucaju. Takodjer bi voleo da objavite kakva je procedura da se npr. usvoji to dete. Zivim u inostranstvo imam troje dece al bi usvojio ovog malisana ako je moguce.

  • mirjana

    11. oktobar 2018 | 06:16

    kad je spusteno ispred bozijeg hrama to je bozije dete

  • Una

    11. oktobar 2018 | 18:24

    Neka se zove Konstantin. Tako mocno ime.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA