Ubuduće će svaki školarac morati da poseti sveto mesto srpske istorije i grad gde je počela velika i važna priča (FOTO)

Svaka osnovna škola u Srbiji biće u obavezi da u jednom razredu organizuje ekskurziju do Prokuplјa i obilazak Spomen parka

  • 11

Spomen park Gvozdenom puku, koji je nedavno otvoren u Prokuplјu ulazi u program obaveznih ekskurzija u osnovnim školama. Tako će svaka osnovna škola u Srbiji biti u obavezi da u jednom razredu organizuje ekskurziju do Prokuplјa i obilazak Spomen parka.

SRAMOTA: Prokuplje nema spomenik Gvozdenom puku!

- Ovaj zaista veličanstven i istorijski izuzetno značajan Spomen park je prihvaćen od strane Ministarstva prosvete kao destinacija sa izuzetnom istorijskom važnošću. Herojstvo Gvozdenog puka zaslužuje da se o njemu zna, jer je to najodlikovaniji vojni puk tokom ratova od 1912. do 1918. godine - kazao je narodni poslanik iz Toplice Darko Laketić koji je i pokrenuo inicijativu o ekskurzijama koje bi podrazumevale obilazak Spomen parka.

Spomenik Drugom pešadijskom puku "Knjaz Mihailo", Foto: Telegraf

Gvozdeni puk je ime koje je zbog hrabrosti među vojnicima dobio Drugi pešadijski puk "Knjaz Mihailo", koji je u ratovima koji su vođeni postao najpoznatiji srpski puk.

Spomen park u Prokuplјu koji mu je posvećen je prvo ozbilјnije znamenje ovim herojima. To je kompleks koji je posvećen svim nosiocima Karađorđeve zvezde sa mačem, a ukupno je 229 vojnika koji su se okitili ovim najvećim srpskim odlikovanjem. U okviru Spomen parka je spomenik, dečje igralište i park.

Svi nosioci Karađorđevih zvezda obeleženi su na betonskim kockama, a putem mobilne aplikacije moguće je sve podatke saznati o njima na licu mesta tako što se telefon približi kocki. Prethodno je u kuršumlijskom selu Igrište napravlјen spomenik Gvozdenom puku.

VIDEO: Vek od povratka srpske vojske kući, ovako je izgledalo probijanje Solunskog fronta

(B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Због чега

    18. oktobar 2018 | 22:39

    Увек сам се питао зашто нас никада нису водили на Косово на екскурзију,типа Газиместан,обилазак манастира или Шар планину итд...да су то радили можда би многи имали другачији поглед према нашој јужној покрајини...овако никад невидех Косово а рођен пар стотина километара од истог...

  • Partizanovci

    18. oktobar 2018 | 22:38

    Tako treba,hocemo u Beogradu spomen park Herojima sa Kosara! Jedna od najcasnijih i najtezih bitki u novijoj istoriji Srbije. Slava svim junacima!

  • Ostoja

    18. oktobar 2018 | 23:06

    Izgleda da nas odnos prema svojoj istoriji ucini da nas ona kroz vekove nemilosrdno trosi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA