≫ 

Kako nikim, valjda ni sa kim? Masovne prozivke na račun "Slagalice" pokazale su koliko u stvari nemamo pojma (FOTO)

Ko je ovde u pravu, kompjuter ili ljudi?

  • 24

Prava gramatička polemika povela sa sinoć na društvenim mrežama kada je u popularnom TV kvizu "Slagalica" postavljeno pitanje "Kime se ženi Šamika, lik iz romana Jakova Iganjtovića".

Da je pitanje bilo dopunjeno imenom romana "Večiti mladoženja", takmičari bi možda i imali nagoveštaj odgovora. No kako se niko nije javio, komjuter je to učinio za njih, te se na ekranu ispisala reč  - "nikim".

Ubuduće će svaki školarac morati da poseti sveto mesto srpske istorije i grad gde je počela velika i važna priča (FOTO)

- Kako nikim, valjda ni sa kim? - pobunili su se korisnici društvenih mreža i odmah počeli da se žale kako su pravopis i gramatika srpskog jezika zaboravljeni na RTS-u, te da otkako nema Milke Canić više ništa nije isto.

Ipak, ispostavilo se da je ovaj odgovor, koliko god to čudno zvučalo, tačan.

- I pitanje je bilo ispravno postavljeno i ispravan odgovor je dat. Kaže se "kime se neko ženi", a ne "sa kime se neko ženi". Shodno tome, ovde nije bilo greške - objasnila je za Telegraf.rs Jelena Stošić, asistenkinja na Katedri za srpski jezik Filozofskog fakulteta u Nišu.

I pre toga sa njom su se složili mladi filolozi na društvenim mrežama i dodali da nepravilne konstrukcije "sa nikim" i "nisakim", na kojima đaci često greše sve dok ne nauče da se piše "ni sa kim", sa ovim odgovorom zapravo nemaju veze.

Sporno pitanje pogledajte na 13.08 minutu:

VIDEO: Ćerka Kristine Radneković mislila da joj je majka druga voditeljka kviza Slagalica

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Profa

    19. oktobar 2018 | 10:42

    Ni sa kim! I tačka!!!

  • Boyana

    19. oktobar 2018 | 10:45

    Nema Nase MIlke Canic,nema!

  • Kordunas iz srema

    19. oktobar 2018 | 11:16

    Zivim u Rumi. Do 1991 godine smo imali naj cistije govorno podrucje. Imali smo peretonicu a Hrvati pernicu, vozili smo kola sad ih gonjamo ili ćeramo... Zalosno je sto svaka drzava drzi do svog jezika samo je u Srbiji sve dozvoljeno da bi se sto vise dodvorili drugima. Nedopustivo je da na nacionalnim televizijama reklame budu na stranim jezicima mislim bosanski-hrvatski, a u obrazovnim emisijama da tamo neki dr.mr.pr pricaju ruralnim bosanskim ili hrvatskim jezikom. Shvatite me kako hocete ali ovo je Srbija i cuvajmo nas jezik... znam da necete objaviti ali bar sam rekao sta sam imao.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA