≫ 

Ove slike nisu iz bajke, nego iz Bora! To je rajski prizor Miholjskog leta u divljini istočne Srbije (FOTO)

Belina stene, jesenje lišće i prozirna voda...

  • 4

Ove fotografije su nastale na planini Stol kod Bora, prošle godine oktobra meseca. Na fotografijama je veštačko jezerce, koje se nalazi u podnožju Stola, planinrski dom, depadans i pogled sa Stola na planinu Veliki krš.

Ovo skriveno jezero je pravo čudo Srbije: Voda u njemu je pitka i prozirna, a mir i pogled leče dušu (FOTO)

Fotografije je poslao Dejan Antonijević iz Zaječara, član Planinarskog društva "Preslap" iz Niša i aktivno se bavi planinarenjem 5 godina.

Foto: Dejan Anta Antonijević

A da bismo ne samo prelepim slikama, već i rečima dočarali lepotu ovog dela Srbije, pronašli smo blog Avanturista.co i preneli deo teksta koji se odnosi na Borski Stol, autora Dragana.

Ako ste ikada zamišljali Švajcarsku i Alpe usred Srbije i ako ste neko ko uživa u pogledima sa vrhova planina koji vas ostavljaju bez reči dok skamenjeni stojite i posmatrate prizor, onda ste na pravoj destinaciji.

Foto: Dejan Anta Antonijević

Borski Stol i Veliki Krš izazivaju želju u vama da se pretvorite u kip koji bi da neprestano zuri u daljinu i da zauvek ostanete u tom položaju uživaoca. Iako nisu među najvišim tačkama u Srbiji, ova dva vrha nude avanturu za pamćenje, jer su smešteni između planina Mali Krš, Goli Krš i Deli Jovan.

Foto: Dejan Anta Antonijević

Borski Stol i Veliki Krš se nalaze u neposrednoj blizini grada Bora, nadaleko čuvenog rudarskog centra Srbije. Po svom postanju su stare gromadne, pripadaju grupi Karpatsko-balkanskih planina. I jedan i drugi vrh se nalaze na nekih 20-tak kilometara od grada.

Svakako, kada ste već tu, možete obići Bor i rudarski kop u njegovoj blizini, ali isto tako Zlotsku pećinu, 20 kilometara jugozapadno od Bora, Borsko jezero i Brestovačku banju.

Foto: Dejan Anta Antonijević

Borski Stol ima trapezoidan oblik, a njegovi obrisi se vide čak i sa banatske strane naše zemlje. Sačinjen je od veoma kvalitetnog krečnjaka i postavljen je na granitnoj osnovi. On je vrh planine Goli Krš, a seže prema nebesima do 1156 metara nadmorske visine. Čitava planina je prekrivena proređenim šumama. Lepoti predela doprinose brojne livade i pašnjaci, a ovaj vrh je prava atrakcija za alpiniste, planinare i obožavaoce paraglajdinga.

Foto: Dejan Anta Antonijević

U podnožju se nalazi planinarski dom sa smeštajnim kapacitetima. Uređeni su i staze za skijanje, a pešačke staze su dobro obeležene. Borski Stol je jedina planinarska destinacija u Srbiji gde se nalaze tradicionalni i sportsko-penjački smerovi. Što se tiče uspona, spada u srednje teške i brzo se savladava. Idete kroz šume i zelenilo nekih pola sata, a kada izađete na čistinu, do samog vrha će biti potrebno još sat pešačenja. I eto vas! Zapanjujući pogled na okolna brda i planine Malog i Velikog Krša i Deli Jovana.

Foto: Dejan Anta Antonijević

(Telegraf.rs/anta019.blogspot.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Легија

    20. oktobar 2018 | 10:26

    Лепа наша Србија!

  • Ena

    20. oktobar 2018 | 10:26

    Prelepo! Ima ljudi koji shvataju koliko priroda okrepljuje ...

  • Licemerka

    20. oktobar 2018 | 10:45

    Neka - hvala. Mirijevo i smog i miris deponije Vinče, ne može ništa da zameni. Hahah

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA