≫ 

Skandal u Domu zdravlja u Kragujevcu: Doktorka odbila da primi bolesno dete, jer nije njen pacijent. Iz ustanove tvrde da nije bilo tako (VIDEO)

Violeti Cvetković su se javili mnogi revoltirani roditelji sa sličnim pričama

Kragujevčanka Violeta Cvetković odvela je svoju ćerkicu u lokalni dom zdravlja, jer detetu nije bilo dobro. Imala je temperaturu, vrištala, uvo joj je curilo, a oko suzilo i uz svu uznemirenost deteta, pedijatri u domu zdravlja nisu hteli da je pregledaju, jer "nije po proceduri i jer detetov izabrani lekar nije radio u toj smeni". 

Dete je pregledano, ali je majka tražila drugog lekara: Evo šta je prethodilo skandalu u Domu zdravlja u Kragujevcu

Majka je okačila snimak iz ordinacije na svoj Fejsbuk profil da svi mogu da vide. Ubrzo su počeli da se javljaju revoltirani roditelji koji su imali takva ili slična iskustva, iz cele Srbije. U ordinaciji su bile dve doktorke, Nada Ilić i dr Jasmina Ivošević, načelnica.

Uz video je napisala:

- Lekari odbijaju da prime dete pod temperaturom sa teškim dijagnozama i kažu da je takva procedura. Dokle više zemljo Srbijo??? Zbog ovakvih deca umiru. Dete nije pregledao jer nije pacijent lekara kod kod smo došli. Je l' ovo realno? - napisala je ogorčena majka.

- Doktorka Nada koja je odbila da primi dete, neće da da potpis da je odbila da primi dete, jer dete nije njen pacijent - kaže majka na snimku.

U jednom trenutku, načelnica je prišla majci i rekla da je zabranjeno da se fotografiše ili u ovom slučaju snima.

Doktorka Nada Ilić, pedijatar koji je odbio da pregleda devojčicu izašla je iz ordinacije, kako majka navodi, "bez reči".

Pogledajte snimak iz ordinacije:

U međuvremenu se oglasio saopštenjem i Dom zdravlja u Kragujevcu:

- Dete je pregledano, uz propisivanje terapije, u Domu zdravlja Kragujevac 5 minuta pre nastanka uznemirujućeg snimka. Problem je nastao zbog insistiranja detetove majke da se dete ponovo pregleda od strane drugog lekara u smeni. Dete se javilo u Centralni objekat službe za zdravstvenu zaštitu predškolske dece Doma zdravlja Kragujevac u pratnji majke zbog povišene temperature. Izabrani lekar deteta dr Dragan Vukajlović radi u popodnevnoj smeni, pa iz tog razloga, a prema Pravilniku o bližim uslovima ostvarivanja zdravstvene zaštite Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, kad izabrani lekar ne radi određuje se zamena. U prepodnevnoj smeni radili su dr Boban Ćupić i dr Nada Ilić. U ovom slučaju dete je pregledao dr Boban Ćupić i propisao terapiju. Majka, nezadovoljna očigledno iz svojih razloga, tražila je pregled kod drugog lekara, tj. dr Nade Ilić. Napominjemo da je dr Nada Ilić bila izabrani lekar maloletnog deteta, ali zbog bolesti i dužeg bolovanja, majka je promenila izabranog pedijatra, u februaru ove godine - navodi se u saopštenju DZ Kragujevac.

Dom zdravlja u Kragujevcu, Foto: dzkg.rs

- Činjenice su dete je pregledano i propisana mu je terapija, o čemu postoje dokazi u zdravstvenom kartonu pacijenta (u papirnom obliku i u elektronskoj formi), dete je pregledao lekar u smeni (izabrani lekar radio je u suprotnoj smeni), a prema pomenutom Pravilniku. Ni jednog trenutka, pre obavljenog pregleda, majka nije izrazila želju da dete pregleda konkretno dr Nada Ilić, svi pacijenti Doma zdravlja Kragujevac imaju isti tretman, a u skladu sa medicinskim indikacijama. Ponašanje majke navedenog deteta (neovlašćeno snimanje zaposlenih, uvrede na račun zaposlenih, otimanje faksimila lekaru, lupanje istim po papirima na radnom stolu,itd) uznemirilo je ostalu decu i roditelje prisutne u tom trenutku u dispanzeru za decu. Uznemirujući snimak napravljen je nakon pregleda deteta, a svako neovlašćeno snimanje i objavljivanje snimaka bez saglasnosti zabranjeno je zakonom, pa će Dom zdravlja Kragujevac podneti prijavu nadležnim organima - kaže se dalje.

KAD STE NEZADOVOLJNI OBRATITE SE ZAŠTITNIKU PRAVA PACIJENATA

Iz Doma zdravlja navode da su pacijentima ili roditeljima, u slučaju nezadovoljstva radom zaposlenih, na raspolaganju načelnik Službe, menadžment ustanove (direktor, zamenik ili pomoćnik), kao i zaštitnik prava pacijenata, a nedozvoljeno snimanje i nepotrebno uznemiravanje javnosti svakako nisu put za rešavanje problema

Povodom ovog događaja, uzete su izjave svih zaposlenih koji su imali kontakt sa detetom i majkom. Dom zdravlja Kragujevac obaviće vanredni unutrašnji stručni nadzor u Službi za zdravstvenu zaštitu predškolske dece, a o celom događaju obaveštena je i zdravstvena inspekcija, kao i Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

A neki lekari su spremni na sve da pomognu najmlađim i najugroženijim pacijentima:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • v

    19. oktobar 2018 | 17:33

    Prvo ako je doktor pre snimka pregledao dete zasto one to nisu rekle u svojoj odbrani dok je snimala. Mogli su da kazu gospodjo vase dete je pregledano i nema potrebe da se tako ponasate, nego cute samo i takva je procedura. Oni u svoju odbranu kasnije mogu da napisu i da su ga operisali ali u trenutku dok je zena snimala nisu nista rekli u svoju odbranu.

  • Tamo neko

    19. oktobar 2018 | 21:45

    Pricajte vi sta hocete ali majka je u pravu. Nije ona bez razloga ovako reagovala i ovo snimila, setite se samo sta je bilo sa malom Nadjom. Da je vase pitala bih vas kako bi ste vi reagovali, da se meni ovo desilo a moj muz bio tu za gusu bi je uhvatio! Kad polozis zakletvu, nema sujete! Samo se stavite na njeno mesto. Nemocna zena je morala snimiti neki dokaz steta samo sto se nije setila ranije da snimi!

  • Najnovije

    19. oktobar 2018 | 18:43

    Majka tvrdi da dete nije uopste pregledano

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA