≫ 

Čedi su posle rata oduzeli vinariju, kafane, 1.200 tona pića, pa čak i crep sa krova, a sada mu je praunuk osvetlao obraz i vratio sve (FOTO)

Budimir kaže da se ne opterećuje isticanjem svojih nagrada, ali da mora da ih pomene iz poštovanja prema pradedi koji je nagrade za vina dobijao još 1927.

  • 24

Čedomir Jelenković iz Aleksandrovca Župskog u osvit Drugog svetskog rata bio je čuveni vinar toga kraja i poštovani beogradski trgovac i kafedžija, a iz rata je izašao kao osiromašeni seljak. Nakon 1945. sve što ima mu je oduzeto, čak i crep s krova. Komunisti mu nisu ostavili ni jedno bure za vino! Danas je njegov praunuk Budimir nagrađivani vinar, jer niko posle Čedomira nije odustao od proizvodnje vina. Ni kada je trebalo krenuti od nule.

Zavirite u čarobnu Vinariju Čoka: Naši glumci su bili tamo, uživali u slatkom grožđu i kvalitetnom vinu (FOTO)

- Dedi je oduzeta vinarija i sve do poslednjeg bureta. Oduzete su mu i kafane u Beogradu i kuća na Dušanovcu. Nešto imanja koje su nam nacionalizovali u okolini Aleksandrovca niko nikada nije koristio, ali valjda je bilo bitno da mu uzmu. To ga nije slomilo, moji su uporno radili da bi opet postali vinari. Niko nikada nije želeo da radi nešto drugo- objašnjava Budimir iz sela Stubal kraj Aleksandrovca.

Budimir Luković Foto: Telegraf

On je svoja vina izložio na "Oplenačkog berbi" ove godine, a oni koji su svratili na njegov štand da okuse neko vino mogli su uz koji gutljaj da "završe" u vremeplovu, vrate se u 1945. i prisustvuju uništavanju čuvene vinarije koju su generacije sticale i gradile.

- Pradeda je pre rata imao sudove zapremine 1.200 tona, 1.000 tona vinskih i 200 tona rakijskih sudova. Sve to je bilo puno kada mu je oduzeto! Ne govorim napamet, prema porodičnim predanjima, nego na osnovu dokumenata, "crno na belo" jer je deda za života vodio izuzetno preciznu dokumentaciju. Imamo na papiru šta je oduzeto, u bačvu, u litar. Najveća oduzeta bačva bila je od 16 tona. Posedovao je i tri kazana od po 1.000 litara- nabraja Budimir.

Pradeda Čedomir Jelenković Foto: Telegraf

Pradeda je imao, prvi i jedini u kraju, i dva bazena za prijem grožđa urađena u staklenim pločicama. Kada mu je sve oduzeto, seljaci su dolazili da iz bazena obijaju pločice i tako sve uništili.

- Ne znam čemu to, tada niko nije imao pločice ni u kupatilu. Imamo podatke i da je prvi crep sa kuće skinuo rođak, da zaradi koru hleba, došao da skida crep za dnevnicu. Tužno vreme, raskućiti domaćina iz kuće gde su sve generacijama pošteno sticali- kaže praunuk čuvenog vinara.

Budimirova nagrada Foto: Telegraf

On objašnjava da je nakon Drugog svetskog rata njegov deda Budimir Luković morao da počinje sve ispočetka, od nule. A čuveni vinari Jelenkovići postali su čuveni vinari Lukovići.

- Pradeda Čedomir je imao šest ćerki i jednog sina. Sin je preminuo u osmoj godini, a moj deda, Budimir Luković, došao je na miraz i oženio najmlađu Čedinu ćerku. I rešio da nastave proizvodnju vina iako u kući Jelenkovića nakon oduzimanja imovine posle rata nije ostalo ni bure od 200 litara. Preživeo je i deda Budimir i moj otac Đorđe, a vinar sam i ja danas- kaže Budimir Luković.

Foto: Telegraf

On objašnjava da nije vinar jer nije mogao da se zaposli u nekoj državnoj firmi i da nije vinar zbog tradicije. On iz ljubavi pravi vino.

- Imam i nešto voća i stoke za svoje potrebe, ali sam kao i pradeda mi- vinar. Imamo tamjaniku i to nam je nešto najlepše što pravimo. Imamo crnu i belu. Proizvodimo kaberne polusuvi i suvi, te vranac i rajnski rizling. Sve od svog grožđa. Posedujemo dva i po hektara pod vinogradima i sve prerađujemo u vino. Pravimo i rakije, dunju, viljamovku, lozu, ljutu- objašnjava Budimir.

Nagrada njegovog pradede iz 1927. godine Foto: Telegraf

Ovaj vinar kaže da domaća vina imaju kupce, jer sve više njih radije pazari od "svog" vinara iz kraja nego u samoposlugama. Cene Lukovićevih vina su od 300 do 600 dinara, zavisno od toga jesu li rinfuz ili ona kvalitetnija u buteljkama.

Vina iz "Vinarije Luković" nagrađivana su više puta na međunarodnim ocenjivanjima u Srbiji. Budimir kaže da se ne opterećuje isticanjem svojih nagrada, ali da mora da ih pomene iz poštovanja prema pradedi koji je nagrade za vina dobijao još 1927. godine.

VIDEO: Ko kaže da trening i vino ne idu zajedno

(M.Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    20. oktobar 2018 | 11:39

    Komunjare unistile vise nego nacisti i fasisti zajedno...a ubili Srba koliko i ustase...

  • Marko

    20. oktobar 2018 | 11:53

    Lici na pradedu 99%. Alal vera srbendo, tako i treba! 💪😃

  • Joe

    20. oktobar 2018 | 12:28

    Posle rata navuceni bosanci i crnogorci otimali po Srbiji nekretnine fabrike sve sto nikad imali nisu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA