• 11

Sa Hitnom pomoći došla je i žena koja mi je dala katalog sa mrtvačkim sanducima: Miroslava preživela horor zbog dogovora lekara i pogrebnih preduzeća

Sve što je dr Borko Josifovski pričao, Miroslava je doživela. Tri sata Hitna je odbijala da dođe, a do tada baka je već umrla

  • 11

"Trgovina smrću" ili sprega pogrebnika i Hitne pomoći, koju je još pre 13 godina otvorio dr Borko Josifovski, bivši direktor Hitne pomoći, i zbog toga pretrpeo profesionalnu i privatnu gologotu, dobila je novi oslonac u ispovestima porodica koje tvrde da su pretrpele sve užase o kojima je dr Josifovski govorio.

Upravo se  takav horor desio u domu Beograđanke Miroslave Andrijanić (72), a kako ona sada tvrdi, ostavio je dalekosežne posledice po njeno zdravlje.

Posle 13 godina je pobedio državu, a danas nam donosi detaljan šablon po kom su doktori iz hitne pomoći i pogrebnici trgovali mrtvima (FOTO)

Ona se seća svakog trenutka tog popodneva, 21. septembra 2003. godine.

Ženici nije bilo dobro Foto-ilustracija: Pixabay

- Svekrvi A. R. (79), koja je živela sa nama u stanu, bilo je jako loše. Shvatili smo da se nešto dešava. Muž mi je tada bio bolestan, ležao je u bolnici, pa su obe ćerke, na molbu bake, ostale kod kuće - opisuje početak drame naša sagovornica.

Prema njenim rečima, kasnije je ispred kuće rekla svom komšiji da baki nije dobro i odlučila da ipak pozove Hitnu pomoć.

- Zvala sam u 17.30 časova. Rekla sam da je svekrva loše i u kakvom je stanju. Kazala sam im još da ne znam o čemu se radi, niti znam da joj pomognem. Oni su mi rekli da je kod njih smena i da ih ponovo pozovem u 19.30. Bila sam u haosu. Nadgledali smo je neprestano. Oko 19 časova zvonio je telefon. Javila sam se, a muški glas mi se predstavio kao Arsić iz pogrebnog preduzeća. Rekao mi je da zove da se dogovorimo da pokupi pokojnika - priča Miroslava i dodaje da je u tim trenucima preživljavala "čistu stravu i užas".

Hitna se nije odazivala, ali se zato javio pogrebnik Foto: Shutterstock

Svekrva joj je tada još bila živa, Hitna pomoć odbila da primi poziv, a javlja se pogrebnik!?

- Pitala sam ga:"Kako možete uopšte da me zovete? Moja svekrva je živa! Stalno je pazimo i pipamo. Topla je. Diše. Valjda bi trebalo prvo doktori da dođu da joj pomognu? Ako mi budu bile potrebne vaše usluge, javiću se" - priseća se Andrijanić.

U međuvremenu, do 20.45 časova, kada je napokon stigla ekipa Hitne pomoći, porodica je Hitnu pomoć, tvdi ona, zvali sigurno još dvadesetak puta.

- Iz našeg stana, ali i komšijinog, koji živi na spratu ispod našeg - priča ta nesrećna žena i dodaje da je čitava porodica preživela težak šok zbog javljanja pogrebnika, ali i tolikog zvanja lekara da dođu i pomognu.

Lekare su zvali i oni, i komšija Foto-ilustracija: Profimedia

Ćerke su plakale. I ja sam. Zbog nemoći i brige. Dever se uznemirio jako. Nismo znali šta da radimo. Shvatili smo, potom, da baka više nije reagovala. Umrla je. Ulaze napokon lekari Hitne pomoći. Samo su konstatovali smrt i rekli nam da zovemo mrtvozornika. Pitali su nas zašto im nisu rekli da svekrva ima astmu. Došli bi, kako su tvrdili, ranije. Tada se stvorila ispred nas neka ženska osoba - opisuje sagovornica.

Kako Miroslava dodaje, ta žena je stigla zajedno sa ekipom Hitne pomoći, ali niko nije mogao da pretpostavi da nije deo ekipe.

- Ona mi je prišla i stavila u ruke katalog da izaberem mrtvački sanduk - opisuje ona nadrealnu scenu.

Žena koja je došla sa Hitnom navodno joj je nudila da izabere sanduk Foto-ilustracija: Profimedia

Miroslava kaže da je sve to odbila i da su rešili da pozovu mrtvozornika.

- Verujte mi, nikome ne bih poželela da prođe sve to kroz šta smo mi prošli. Deca su sve vreme vrištala. Ti sati su nam bili najgori. Nikada nećemo da ih zaboravimo. Mislim da sam se zbog tog silnog stresa i šoka i sama razbolela. Postala sam srčani bolesnik i nedavno mi je ugrađen stent. Prethodno sam imala blaži infarkt - priča ta žena.

NIJE PRIJAVILA ŽENU SA KATALOGOM SA SANDUCIMA

Na pitanje da li je prijavila tadašnjem dirtektoru Hitne pomoći da su lekari odbili prvo da dođu, da su joj se javili pogrebnici, kao i da je sa ekipom Hitne pomoći stigla osoba iz pogrebnog preduzeća i nudila joj katalog sanduka, ona odgovara da nije.

Dr Borko Josifovski Foto: Marko Jovanović

- Ko bi se u tom trenutku setio? Muž bolestan, njegova majka umire, mi u haosu. To mi nije bilo ni na kraj pameti. Malo smo se posle svega smirili. Nije prošlo ni dve godine, a dr Borko Josifovski javno je progovorio o onome što smo preživeli. Odmah smo se ponovo setili svega. Njegove reči bile su tada, ali i sada, živa istina - napominje ona i dodaje da zna da su većina lekara časni i pošteni ljudi, ali da ima onih koji mogu da vam unište život.

Sa druge strane, dr Borko Josifovski kaže da slučaj te porodice pokazuje da se to dešavalo i pre nego što je on bio imenovan na mesto direktora Hitne pomoći, ali da se prikrivalo.

- Ispovest te gospođe je očigledan dokaz - kaže on.

Podsetimo, aferu "trgovine smrću" ponovo je, posle 12 godina, u zenit javnosti lansirala nedavna presuda Vrhovnog suda, kojom je potvrđeno da je dr Josifovski trpeo odmazdu kao uzbunjivač jer je ukazao na kriminalne veze ekipa Hitne pomoći i privatnih pogrebnih preduzeća, "da su čak pet državnih organa preduzeli štetne radnje prema Josifovskom i stavili ga u nepovoljniji položaj zbog izvršenog uzbunjivanja".

Prema objavljenim podacima, u pitanju su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo unutrašnjih poslova Agencija za borbu protiv korupcije, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu i Više javno tužilaštvo u Beogradu.

(Telegraf.rs/Blic)

Komentari

  • Milomir

    Pre dve godine u bolnici umro moj otac u 82. Godine a nije bio toliko bolestan. Citam kako su pogrebna preduzeca udruzena sa doktorima pa sam zakljucio ono najgore a vi razmislite sta?

  • Djura

    Niko dzaba nije napravio film "smrt coveka na balkanu"...pogledajte film obavezno...

  • Zoran

    Topalovići se modrnizovali, ne čuče na drveću da vide kada će samrtnik da bude "gotov". Velika je trka ko će prvi stići.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima