≫ 

Pojavio se snimak Srba koje su Albanci kamenovali: Bili smo preplašeni i molili se naglas, žene su polegale po autobusu (VIDEO)

Kada je shvatio šta se sprema, vozač je samo viknuo: "Lezite dole!"

  • 14

Dva autobusa sa vernicima iz Beograda kamenovana su u nedelju kod gradića Istok nadomak Peći na KiM, nakon posete crkvi Bogorodice hvostanske, a danas se pojavio i snimak napada. Albanski ekstremisti su napravili barikadu sa traktorom, prikolicom i gumama, nakon čega su počeli da bacaju kamenje, a neposredno pre toga čuli su se pucnjevi iz šume.

Na snimku se najpre može videti kako je jedan deo prilaza putu blokirala policija koja je odvojila Albance od glavnog puta kako ne bi došlo do napada, a samo nekoliko metara dalje poletele su kamenice.

Novi napad na Srbe: Albanci napravili zasedu i kamenovali autobus u kom su se nalazili vernici iz Beograda

U trenutku kada je vozač ili kondukter primetio da se sprema kamenovanje, začuo se glas koji je uzviknuo putnicima "Lezite dole".

- Kada smo sišli sa Brda i došli do autobusa, sačekao nas je potpuni haos. Bili smo preplašeni, ali sabrani. Molili smo se naglas, neke žene su polegale dole na pod autobusa, dok su stariji muškarci zaštitili mlade, tako što su seli do prozora - priča jedna od devojaka koja je napadnuta.

Printskrin: Facebook/ Бошко Козарски

- Stavili smo rančeve na prozore, a nakon sat vremena su stigle dodatne policijske snage Kosova, sedam-osam vozila i u celoj toj situaciji su se poneli vrlo nespretno, trčali su užurbano unaokolo očito ne znajući šta rade - dodala je.

Tek kada su ekstremisti razbili jedan prozor shvatili su koliko je opasna situacija. Tada su rulju saterali u jednu ulicu, rasklonili barikade i autobusi su mogli da krenu.

Ona je navela da su Albanci trčali oko prisutnih sa kamenicama i da su polupali pet prozora na autobusu, a da je potom policija zaustavila autobuse i napravila izveštaj onoga što se desilo.

Drugi sagovornik "Blica" podsetio se na vreme kada su na Albance gledali kao na komšije.

- Poslednji put sam bio u selu Istok pre pedeset godina, tada je vršena rekonstrukcija manastira koji je iz šestog veka. Iako je i tada Istok bio naseljen Albancima, nije nas niko plašio, napadao. Rođen sam u susednom selu Vrelo. Ono je bilo mešovito, a Studenica samo albanska. Međutim, tada smo Albance doživljavali kao komšije. Pet decenija nisam bio u tim krajevima, i ovaj napad ne predstavlja ništa u poredenju koliko je sretno moje srce što sam bio ponovo na tom svetom tlu - istakao je B. P. (70).

VIDEO: Albanci kamenuju Srbe tokom slave

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • legola

    22. oktobar 2018 | 12:39

    PA AKO JE KOSOVO SRBIJA DRZAVA SRBIJA NA SVOJOJ TERITORIJI TREBA I MORA DA ZASTITI SVOG GRADJANA . STA JE PROBLEM ????

  • ilka

    22. oktobar 2018 | 12:29

    Sada ce medjunarodna zajednica onu cuvenu" Molimo obe strane da se suzdrze".Licemerno do bola.

  • Jana

    22. oktobar 2018 | 12:19

    Zasto ovo nije udarna vest na nacionalnoj televiziji?ovo da se emituje svakih deset minuta da se ovaj narod osvesti kao i neki u svetu.IDEM I IĆIĆU U SRPSKE SVETINJE NA KOSOVU I NIKO ME NECE ZAUSTAVITI

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA