Polaganjem venaca obeležen Dan oslobođenja Novog Sada (FOTO)

Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu obeležava se svake godine i to povodom 23. oktobra 1944. godine, kada su borci Novosadskog partizanskog odreda oslobodili Novi Sad, a iz njega se povukle poslednje fašističke okupacione trupe

  • 1

Povodom 23. oktobra Dana oslobođenja Novog Sada, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić zajedno sa delegacijom Vojske Republike Srbije, Gradskog odbora SUBNOR i Rezervnim vojnim starešinama položili su vence na Spomen groblju i na spomenik Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju.

- Naš Novi Sad je utemeljen na slobodarskoj tradiciji koju su nam ostavili naši preci, znani i neznani junaci koji su položili svoje živote i ulagali ono najvrednije što imaju da bismo mi danas živeli u slobodi i miru. Svi mogu da budu spokojni, da znaju, upamte i dobro razmeju da ćemo mi te naše temelje slobode čuvati i nadziđivati, praveći još bolje, humanije, razvijenije i naprednije društvo. Danas obeležavamo 74 godine od oslobođenja Novog Sada od fašizma, oslobođenje grada heroja, grada stradalnika u Drugom svetskom ratu, ali sa jasnom vizijom o budućnosti našeg grada i države. Ceneći i poštujući slavne dane naše prošlosti mi nismo zarobljeni u istoj, nego nam je ona putokaz šta treba da radimo u sadašnjosti i kuda da se krećemo u budućnosti.

Foto: Jaroslav Pap

Novi Sad i cela Srbija mogu i moraju biti ponosni na slobodarsku tradiciju, apsolutno čistu antifašističku borbu i činjenicu da smo mi u dva svetska rata bili uvek na strani pobednika, a pre svega na strani istine i pravde. Ne smemo zaboraviti stradanja Novog Sada od 1941. do 1944. godine, kao ni neke stvari koje su se dešavale kasnije, a koje nisu bile najbolje. Ipak, nijedan pojedinačni incident, neki loš događaj ili loš pojedinac ne mogu da umanje, ni za jedan promil, veliku pobedu Narodnooslobodilačke vojske, ali i veliku pomoć koju smo imali od Crvene armije i drugih saveznika oslobađajući naše gradove i našu državu – rekao je gradonačelnik Vučević.

Foto: Jaroslav Pap

Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu obeležava se svake godine i to povodom 23. oktobra 1944. godine, kada su borci Novosadskog partizanskog odreda oslobodili Novi Sad, a iz njega se povukle poslednje fašističke okupacione trupe.

Foto: Jaroslav Pap

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D WELLE

    23. oktobar 2018 | 14:46

    SLAVA svim borcima NOVJ,Partizanima i Komunistima koji su poginuli oslobađajući Novi Sad,neznam koliko ulica nose imena heroja iz ovog doba,ako nema neka je na duši ljudi iz vlasti,SLAVA IM.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA