≫ 

Od 1. januara 2021. godine nećemo tako lako moći da putujemo u zemlje EU: Moraćemo da platimo taksu

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović smatra da je u EU zavladala opšta panika od priliva migranata

  • 54
Biometrijski pasoš, dinari, novac Foto: Telegraf

Evropska unija od 1. januara 2021. godine ponovo uvodi neku vrstu vize za građane Srbije i još 60 država koje nisu članice Unije.

Kako je objavljeno na sajtu Evropskog sistema za odobravanje putovanja (ETIAS), građani Srbije, iako imaju bezvizni režim sa EU, od januara 2021. godine moraće pre putovanja da izvade posebnu dozvolu i da plate sedam evra kako bi mogli da borave u zemljama EU najduže tri meseca. Taksu od sedam evra dužni su da plate svi građani stariji od 18 godina.

Srbija otvara najmanje tri poglavlja u decembru? Beč "gura" Beograd na evropskom putu

Svaki građanin će pre putovanja morati da popuni onlajn zahtev i ostavi lične, ali i podatke o zdravstvenom stanju, kriminalnoj prošlosti i putovanjima u zemlje zahvaćene ratom, pa čak i istoriju zaposlenja i spisak država EU u koje je ranije putovao.

Ulazak u zemlje EU neće više biti tako jednostavan, Foto: AP/Tanjug

Kada dostavi sve ove podatke građanin može da bude odbijen bez ikakvog obrazloženja ukoliko predstavlja "bezbednosni rizik". Nove dozvole važiće tri godine ili do isteka pasoša, a građani će moći da ostanu u zemlji EU najduže do 90 dana u periodu od 180 dana. 

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović objašnjava da nije u pitanju uvođenje viza, već najava ulaska u prostor EU.

- Kada takav propis zaživi građani će elektronski, posredstvom aplikacije, prijavljivati put u EU. Nije novost težnja članica da da obezbede EU od svake vrste zloupotreba viznog režima. Među 60 zemalja nalaze se i Australija, Novi Zeland, Kanada, Japan, SAD i mnoge druge - kaže Joksimovićeva.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović smatra da je u EU zavladala opšta panika od priliva migranata. 

Setimo se da je jedan fudbal nedavno hteo i da se odrekne srpskog pasoša:

(Telegraf.rs/Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bugarin

    24. oktobar 2018 | 08:41

    Shvatite bre ljudi da više ni jedna zemlja neće ući u EU zato što je to nova AUSTROUGRSKA sve zemlje što su ušle sa ovog prostora su bile u sastavu AUSTROUGRSKA ili su bile saveznici NEMAČKE u oba svetska rata pogledajte političku kartu iz 1914 i sve će vam biti jasno

  • Sale

    24. oktobar 2018 | 10:37

    Okrenuti se Rusima i Kinezima, ući u tu njihovu bescarinsku uniju, a ovima uvesti iste mere.. Hoćeš u Srbiju, online anketa, plati taksu pa napred.

  • Miki

    24. oktobar 2018 | 10:21

    Samo uzvratiti istom merom gamadima iz eu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA