≫ 

Srpska doktorka osmislila klopku za gelere, pomagala je i Hrvatima i muslimanima, čak i žrtvama černobiljske katastrofe (FOTO) (VIDEO)

Od primene na ranjenicima u ratu do mirnodopske primene na igle, udice i druge predmete koji mogu da završe u telu

  • 9

Doktorka Dušanka Mandić osmislila je medicinska sredstva zasnovana na magnetnom polju. Naša doktorka je čuvena po tome što je napravila takozvanu klopku za gelere, koja je pomagala ranjenicima. Svoj izum smislila je dok je pomagala ugroženima u černobiljskoj katastrofi i ranjenicima na tlu SFRJ. Na Sajmu knjiga doktorka je održala promociju knjige, za koju je materijal prikupljan 25 godina.

- Od 1992. godine radila sam sa ranjenicima, a negde 1993. godine sam počela da fotografišem - objasnila je doktorka.

Prema njenim rečima, klopka za gelere je mala patentna naprava magnetska, tehničko rešenje, za povlačenje gvožđevitih predmeta iz tela ranjenika ka površini.

- Klopka za gelere je mala magnetska patentna naprava, tehničko rešenje, za povlačenje gvožđevitih predmeta iz tela ranjenika ka površini. Kada uđe neki geler u telo ili municija, bilo koji deo koji je magnetično sposoban, on izlazi ka klopkici. Nema nikakvih komplikacija zbog sporog kretanja. Oštri predmeti kad se sporo kreću guraju pred sobom anatomske strukture i izlaze - kaže dr Mandić.

Patent je nastao iz velike ljubavi prema ranjenicima kojima je pomagala, prvo za smanjenje bola.

- A pošto smo smanjivali bol biomagnetima, onda su počeli i geleri da iskaču na te biomagnete i tako je nastao iz uma, izrastao izum, magnetna klopka - objašnjava Dušanka Mandić.

Foto: S. Pikula

I POSLE 55 GODINA IZLAZE GELERI

Doktorka objašnjava da je reč o minimalno invazivnoj metodi, koja je prvo, jer su se bojali komplikacija, rađena u bolnicama, a sada može da se radi i terenski. Komplikacija nema zbog sporog kretanja predmeta. Dr Mandić navodi i da su, u nekim slučajevima, i posle 55 godina izlazili geleri. Prema njenim rečima, 68 procenata gelera izađe za šest nedelja, neki geleri putuju godinama, a neki ne mogu da se izvuku, ako su se vezali za kost.

Ona kaže da ima više od 1.000 ljudi kojima je pomogla.

- Sad se izvlače šivaće igle i razni predmeti, udice... Primenjujemo u sportu, u saobraćaju ili medicini kad se zalomi neki deo instrumenta - kaže doktorka.

Pomagala i Novaku Đokoviću, Foto: Nikola Tomić

Ona je pomagala i proslavljenom teniseru Novaku Đokoviću.

- Kad ih nešto boli može da se smanji bol, ali može preventivno, jer je naš organizam 70 posto voda. Opšte dejstvo magnetskog polja na tu vodu koja postaje živa je mnogo lekovito, sportisti bolju kondiciju imaju onda - kazala je doktorka.

Sa nekim pacijentima je, priča i dalje u kontaktu, kao da su rod najrođeniji.

POMAGALA SVIMA

- Ja sam svima pomagala, vi znate da medicina nema granice. U Briselu na izložbi kad sam bila svetski pronalazač godine ja sam davala i Hrvatima i muslimana i svima ko se tamo zadesio. Ta klopka je humanitarna, izum je takav, tako je primenjivana i tako je ostalo - objasnila je.

ČERNOBILJSKIM ŽRTVAMA LEČILA KRVNE SUDOVE

Dušanka Mandić 1999. godine boravila je u Moskvi, gde se susrela sa žrtvama černobiljske katastrofe.

- Njima su bili opečeni krvni sudovi nogu zbog hodanja po radioaktivnoj podlozi. Imali su te vaskularne probleme i rane po telu, pa smo to radili zajedno i od tada sam potpredsednik njihove Akademije za zbrinjavanje žrtava katastrofe - kazala je Mandićeva.

(J. Stakić/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Niko

    28. oktobar 2018 | 20:33

    Divno, sve cestitke dragoj doktorki.

  • Zombi

    28. oktobar 2018 | 22:05

    Bio sam u njenoj ordinaciji,zena je cudo,ima na 100 priznanja i medalja,mnogo je pomogla mom bratu,koji je imao geler,a niko nije smeo ga ga izvadi,sem nje

  • Stewo

    28. oktobar 2018 | 21:31

    Draga dr, Mandic... Sve cestitke, dobro zdravlje i ostani humana u svom radu... Znamo se jos iz SIV-a... DIVNI STE...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA