Danas je dan neustrašive svetiteljke koju slavimo uoči velike svete Petke: O njoj se malo zna, a stradala je jer se nije odrekla Hrista

Komade njenih moštiju razneli su hrišćani po svojim domovima radi blagoslova

  • 1

Pravoslavni vernici danas obeležavaju Svetu velikomučenicu Zlatu Meglensku. Ona se obeležava samo dan pre velike svetice, Svete Petke, pa se o njoj neopravdano malo zna. Zlata je rođena u selu Slatini u Meglenskoj oblasti, od siromašnih seoskih roditelja, koji su imali još tri kćeri.

Sveta Zlata beše krotka i pobožna devojka, mudra mudrošću Hristovom i zlatna ne samo po imenu nego i po srcu bogobojažljivom. Kada je jednom izašla na vodu, uhvatili su je neki besramnici Turci i odvukli u svoju kuću. Tamo joj je jedan tražio da se poturči i da mu bude žena, ali ona je kategorički to odbila, ali su joj roditelji tražili da se prividno odrekne Hrista kako bi spasila svoj život.

Danas je dan velikomučenice Zlate Meglenske, Foto: Wikipedia/Petar Milošević

Preko roditeljskog zahteva nije mogla da pređe, pa im je poručila:

"Kad me vi savetujete da se odreknem Hrista, istinitog Boga, niste više roditelji moji, ni sestre moje; imam oca Gospoda Isusa Hrista, i majku Bogorodicu, i braću i sestre - svetitelje i svetiteljke".

Tada su je Turci bacili u tamnicu, gde je provela tri meseca, dok su je svaki dan za primer izvodili i bičevali. Na kraju su je obesili i spalili, a onda i isekli na komade.

Hrišćani su tada delove njenog tela razneli po kućama zbog blagoslova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo Bog

    26. oktobar 2018 | 15:13

    Kog dana slavite Boga, onako kako treba, vodjeni Svetim Pismom!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA