Nastavlja se masovni pomor u Vršcu: Nakon 70 životinja, stradalo i celo jato čvoraka (FOTO)

Pretpostavlja se da je reč o trovanju semenom pšenice

  • 8

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije objavilo je da je kod Vršca stradalo celo jato čvoraka. Samo nedelju dana ranije tu je stradalo oko 70 životinja.

Pretpostavlja se da je reč o trovanju semenom pšenice, a Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije je upozorilo da je opravdana bojazan da će u narednim danima biti još uginuća.

Društvo je pre nedelju saopštilo da su pronađeni leševi 55 golubova, 6 gugutki, jedne zebe, 6 koza i jedne mačke, a prema rečima meštana stradao je i fazan, a deo leševa ptica i drugih životinja tokom noći odnele su druge životinje. Na Fejsbuku su naveli da je "uzrok trovanja seme pšenice sa obližnje njive koje je, vrlo verovatno, protivzakonito tretirano karbofuranom.

Na celoj površini njive jasno se uočavaju zrna pšenice koja su prebojena roze bojom".

Karbofuran je zabranjeni herbicid koji deluje na centralni i periferni nervni sistem, blokira ili stimuliše prenos nervnih impulsa, izaziva paralizu mišića i dovodi do brze smrti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA