≫ 

Snobovi, gde ima para za 10 dece, ima i za 20: Kome smetaju rođendanske pozivnice za svu decu u odeljenju?

Kakve bi zaista posledice moglo da ima pozivanje sve dece iz odeljenja ili grupe na rođendan vašeg deteta, osim po vaš džep

  • 19

Brzinom svetlosti se u javnosti proširila informacija da se zbog sprečavanja diskriminatornog ponašanja na rođendan koji vaše dete slavi mora pozvati ceo njegov razred ili grupa iz vrtića. Zabuna je došla zbog izjave Vesne Nedeljković, pomoćnice ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje, koja je navela da "škola ne sme da dozvoli da deca, kada pozivaju na rođendanske proslave, ne pozovu svu decu iz odeljenja, roditelji imaju pravo da slave rođendane kako žele, ali nemaju pravo da ne donesu pozivnice za svu decu ako pozivaju u školi".

Međutim, ispostavilo se da je izjava pogrešno protumačena, kaže Vesna Nedeljković. Roditelje niko ne sprečava da pozovu koga god žele i pozivnice podele na drugi način - na odmoru, pre ili posle časova, navodi se.

Možete da pozovete koga želite, ali pazite gde delite pozivnice, Foto: Profimedia

- U pravilniku nigde ne piše da neko mora svu decu da pozove na rođendan. Roditelji mogu da pozovu koga god žele. Suština je u načinu podele pozivnica na času na kome su prisutni svi učenici i učiteljica. Ne možete podeliti pozivnice preskačući jedno, dvoje, troje mališana, zbog njihovih ličnih svojstava. Pošto je reč o deci mlađeg uzrasta, ona ne razumeju zašto ih neko izdvaja iz društva. Izuzimanje može kod njih da izazove osećaj odbačenosti i neprihvatanja - rekla je Vesna Nedeljković za Politiku.

Ali, sve i da nije greška u tumačenju, kakve bi zaista posledice moglo da ima pozivanje sve dece iz odeljenja ili grupe na rođendan vašeg deteta? Osim udara na džep, i to jedino ako slavite u igraonici, koristi su mnogo veće. Gde ima za 10, 15 mališana biće i za 20, pa i 25. Jer, nema ništa lepše nego kad vidite da su sva deca "ispoštovala" vaše dete i došla mu na rođendan.

Ne ograničavajte deci krug prijatelja, Foto-ilustracija: devinf / Foter / Creative Commons Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Pozivnicama za svu decu ujedno detetu poručujete da treba da se druži sa svom decom, da ih ne odvaja, a tako će imati dobru osnovu za dalje. Širok krug drugara iz detinjstva, osoba koje te poznaju od malih nogu, doživljaja koje će ta deca sutra prepričavati, neprocenjiv je. Umesto da sutra ostane na jednom, dva najbolja druga, zašto ne bi imalo 10 ili 20 odličnih drugara?

Ali, to jedino u slučaju da niste snobovi, da vas nije briga ko su roditelji te dece, već samo i isključivo kako se to dete ponaša prema vašem detetu...

VIDEO: Osnovne škole u Finskoj samo spolja liče na one u Srbiji

VIDEO: Ova deca postaju žrtve nasilja

(Telegraf.rs/ J.Vučić - j.vucic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lona

    27. oktobar 2018 | 16:00

    Nisam snob, nikad ne bih za vreme casa delila pozivnice, već bi dete dalo drugu ili drugarici koje želi da pozove. I tako je bilo od kako je sveta i veka, i ja sam zvala samo nekoliko najboljih drugarica dok sam bila mala, i svi su tako radili. I ko može da me natera da pozovem 30 dece? Jel su normalni ovi koji to traze? " Samo udar na dzep"! Pa nije samo to, a i to je strašno važno. Jel treba celu platu da dam za cascavanje dece, a gde je šteta i lom koju naprave ako su u kući?

  • ZVEZDA

    27. oktobar 2018 | 16:57

    Jel vi zovete na svadbu ili slavu celu zgradu ili samo bliske komsije, za rodbinu takodje? Decu treba vaspitavati da biraju drustvo a ne da se druze sa svima redom koji su im nametnuti u razredu.

  • Jelena

    27. oktobar 2018 | 18:45

    Kada skola i drzava budu placali troskove proslave rodjendana, onda cu zvati svu decu zajedno sa roditeljima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA