≫ 

Ako pozovete Yandex.Taxi, uskoro će vas voziti automobili neviđeni na našem tržištu, a to nije kraj iznenađenjima (VIDEO)

Ako niste znali, kao novi korisnik sve popularnije aplikacije imate popust na vožnje i do 70%, što je i do 400 dinara po vožnji

  • 5

Foto: Natalie Lu

Yandeks taksi se u Beogradu pojavio pre pet meseci i za veoma kratko vreme postao omiljeni vid taksi prevoza. I dok je u Srbiji poznat kao aplikacja za poručivanje taksija onlajn putem, u Rusiji je mnogo poznatiji kao tehnološka kompanija koja je proizvela prototipe bespilotnih aubomobila za koje se veruje da su budućnost voznog tržišta.

Takva vozila bi uskoro trebalo da stignu i u Srbiju, a sve o tome otkriva Aram Sargsian, Regionalni Generalni Menadžer za EMEA & CIS i šef Globalne Strategije, Yandex.Taxi.

- Nedavno su bespilotni automobili Yandex.Taxi kompanije počeli da se koriste kao prava taksi vozila u dva mesta u Rusiji, Inopolis i Skolkovo. Tim povodom, razgovarali smo sa Aramom Sargsianom o tome kada će ovakva vozila zameniti tradicionalna taksi vozila, kao i o ostalim dostignućima Yandex Taxi-a u Srbiji.

  • Vaša kompanija je brzo dostigla veliki broj korisnika u Srbiji. Koja je vasa “tajna”?
  •  

 

- Mi smo tehnološka kompanija, tako da sve naše prednosti dolaze iz naše tehnologije. Generalno, to nam pomaže da smanjimo vreme koje taksista uzaludno troši i zbog toga u većini zemalja možemo da ponudimo bolje cene od naših konkurenata, dok u isto vreme i vozači zarađuju više sa nama. U Srbiji, sa druge strane, cene su definisane zakonom i broj licenciranih taksista je ograničen – a mi radimo samo sa licenciranim taksi službama. Niko nije verovao da ćemo postići bilo šta na ovakvom tržištu. Sa druge strane, primetili smo da lokalno stanovništvo ima veliku potrebu za modernim platformama za poručivanje taksija onlajn, a ne telefonom, a postojeće aplikacije su u tome prilično slabe. Naša aplikacija je nešto novo za njih – počevši od dizajna (usput, Yandex.Taxi brending je osvojio Red Dot nagradu pre nekoliko dana), do veoma dobrih mapa koje nam pomažu da lociramo korisnika automatski i navigiramo vozače da stignu po putnika najbržim putem, zatim veoma kratkog vremena čekanja i na kraju veoma odgovorne onlajn podrške koja je bazirana na veštačkoj inteligenciji, takođe. Ponosan sam da smo dokazali da nije sve u niskim cenama – naša aplikacija je atraktivna iz mnogih razloga, a sve to je zahvaljujući našoj tehnologiji.

  • Da li ste zadovoljni što poslujete u Srbiji?
  •  

 

- Da. Naravno, za razliku od mnogih drugih zemalja u kojima poslujemo, Srbi su poručivali taksi telefonom, ne putem aplikacije i mi se trudimo da im pokažemo da je moderan pristup pronalaženju vozila mnogo prijatniji, a pored toga isporučujemo vozilo brže. Menjanje navika naravno zahteva vreme – kako za korisnike tako i za vozače. Mi poslujemo sa postojećim taksi kompanijama i prve nedelje poslovanja ovde su bile teške jer, su taksisti morali da se prilagode novom načinu prihavatanja porudžbina. Ali, u isto vreme bilo smo zasuti entuzijazmom korisnika – čak i kada su postojale žalbe da taksisti nisu znali kako da koriste aplikaciju, njihov komentar je da je sve bilo jednostavno izvanredno i ocenili su vozače najvišim ocenama. Ne sećam se ničeg sličnog u drugim zemljama.

Aram Sargsian, Regionalni Generalni Menadžer za EMEA & CIS i šef Globalne Strategije, Yandex. Foto: Natalie Lu

  • Vaša tehnologija je zaista superiorna. Kako to postižete?
  •  

 

- Mi smo deo Yandexa, i reč je o jednoj od najvećih i najstarijih IT kompanija u Evropi. Yandex je počeo pre 21 godinu kao veb pretraživač, a sada je internacionalna grupa kompanija sa oko 70 usluga, svetskom tehnologijom u polju “Big Data” i “Mašinskog učenja”, kao i najveća mreža centara podataka na kontinentu sa preko 100,000 servera podataka. Za razliku od konkurencije, mi koristimo sopstvene mape, putanje i navigaciju, što nam pomaže da korstimo naš algoritam bolje nego što to drugi mogu. Da nastavim o našoj tehnologiji - Yandex.Taxi je jedna od 3 kompanije u svetu čiji bespilotni automobili zaista saobraćaju na ulicama širom sveta. Naša bespilotna vozila zaista možete na sretnete na ulicama odredjenih gradova. Druge dve su Uber i Google.

  • Da, bespilotno taksi vozilo je najnovija vest vaše kompanije. Recite našim čitaocima više o tome!
  •  

 

- Pre godinu i po dana počeli smo da razvijamo naše bespilotno vozilo. Zapravo, ne proizvodimo takve automobile, naš cilj je mnogo globalniji – mi razvijamo hardver i softver platforme koje mogu biti instalirane na bilo koji regularni automobil kako bismo ih pretvorili u bespilotne. To je sada veoma skupo, ali verujemo da će u narednim godinama biti dosta jeftinije za sve. Već imamo veliki broj prototipa koji funkcionišu i koje možete videti u velikom broju videa na internetu. Naši prototipi funkcionišu sa običnim automobilima i nisu ograničeni na samo jedan tip automobila, recimo imamo prototipe koji funkcionišu na Toyota Prius automobilu.

- Verovatno ste čuli za slučaje širom sveta gde se bespilotna vozila već koriste za izložbe, velike sportske događaje i tako dalje, ili ste možda korstili bespilotne podzemne vozove ili tramvaje u mnogim gradovima. Važno je razumeti da su ovi slučajevi mnogo jednostavniji od našeg – ova vozila prate određene unapred definisane rute, sa čistim putevima i bez neočekivanih pešaka, vozila ili drugih prepreka na putu. Naša vozila moraju da se suoče sa pravim ulicama, gužvama u saobraćaju, blatom, kišom ili snegom, semaforima i saobraćajnim znacima (koji su nekada takođe pokriveni blatom ili snegom), drugim vozačima koji krše pravila, pešacima koji pretrčavaju ulicu tik od vas i drugim iznenadnim stvarima. Ovo je mnogo zahtevniji zadatak koji zahteva veliko znanje i iskustvo u “Mašinskom Učenju” i području Veštačkih Neuronskih Mreža. Samo zamislite sledeći slučaj: u početku, naše vozilo koje je bilo daleko od perfektnog je smatralo pahulju snega preprekom i nije želeo da se upali. Ili, tokom zime, prepoznao je izduvne gasove kao čoveka ispred automobila zbog razlike u temperaturi.

- Naš trenutni cilj je da kreiramo tehnologiju koja će funkcionisati i u tome smo uspeli. Naša vozila se već voze ulicama Moskve. Pre par meseci desila se prva vožnja od Moskve do Kazana, koji su oko 800 km udaljeni. I konačno, naši bespilotni aubomobili su počeli da se koriste kao taksi vozila u Skolkovu i Inopolisu. Možete ih poručiti putem Yandex.Taxi aplikacije kao bilo koje drugo vozilo.

- Verujemo da su bespilotna vozila budućnost taksi vožnji. Mnogi se i dalje plaše njih i vozači trvde da ovaj model nije praktičan – ali tako je sa svakom novom tehnologijom. Jednom smo pronašli stare novine čitav vek stare, u kojima je postojao članak o ljudima koji su protestvovali zbog električnih tramvaja naglašavajući da će ta tehnologija odvesti u katastrofu, ubiti milione i da ova ideja nema budućnost. Sigurni smo da će bespilotna vozila omogućiti ljudima neverovatan nivo sigurnosti jer ova vozila prate pravila, nikada nisu umorna ili pospana, njihov odgovor na iznenadne promene je mnogo brži od čovekovog i mogu da uče iz miliona sati iskustva – nešto što je izvan čovekovih mogućnosti.

  • Kada će ovakva vozila doći u Srbiju?
  •  

 

- To zavisi od vašeg zakonodavstva. Srbija nije jedina u ovom slučaju – mnoge zemlje još uvek ne znaju kako da se nose sa ovim novim tipom vozila. Ljudi svuda u svetu moraju da reše mnoge probleme, kao što su “Ko je odgovoran za saobraćajne nesreće bespilotnog vozila” ili “Ukoliko ovaj automobil doživi nesreću, koga će pokušati da spase – putnike ili pešake, decu ili odrasle, mlade ili stare” i tako dalje. Nadamo se da ćemo uskoro dobiti mogućnost da svoja vozila dovedemo ovde makar u demo svrhe.

  • Yandex.Taxi aplikacija funkcioniše perfektno. Kakvi su vaši naredni planovi za Srbiju?
  •  

 

- Da omogućimo nove funkcije u aplikaciji i verovatno da se proširimo u druge gradove. Reći ćemo vam kada se to dogodi.

- Srbija je jedanaesta zemlja gde je Yandex.Taxi lansiran. Na kakvim projektima radite u drugim zemljama?

- Posle Srbije, počeli smo sa poslovanjem u Litvanji i jednoj zemlji u Africi. Sledeće nedelje počinjemo u Finskoj i planiramo da se proširimo na još jedno područje do kraja godine. Tako da, postajemo veoma globali.

  • Da li smatrate druge taksi aplikacije konkurencijom?
  •  

 

- U Srbiji praktično nemamo konkurencije na ovom području. Koliko ja znam, nedavne promene u zakonodavstvu će verovatno uticati na to da CarGo prestane sa radom, jer za razliku od nas oni se oslanjaju na nelicencirane vozače. Zaista se saosećamo sa njima, to je bila dobra aplikacija – ali možemo samo da predložimo da njihovi korisnici probaju Yandex.Taxi aplikaciju. Verujemo da zbog naše tehnologije možemo da im omogućimo sve karakteristike koje vole u mobilnim aplikacijama za naručivanje taksija – i više od toga.

  • Promotivni kodovi za čitaoce su veoma popularni u Srbiji. Da li možete da iznenadite naše čitaoce ovaj put?
  •  

 

- Ukoliko baš želite, DA! Za sve one koji nikada nisu probali Yandex.Taxi aplikaciju, predlažemo specijalan promotivni kod TELEGRAF70. Validan je do 10. novembra za prve dve vožnje sa nama i daje popust od 70% (do 400 RSD za svaku vožnju). Nadamo se da ćete uživati u iskustvu – i ne oklevajte da ocenite vašu vožnju kada se završi I napišete svoj komentar našoj službi za pomoć. To nam zaista pomaže da unapredimo našu uslugu. Ako niste uspeli da aktivirate svoj popust, obratite se korisničkoj službi na mail: support@taxi.yandex.com. Pravila o korišćenju popusta dostupna su vam na linku: www.taxi.yandex.rs/promocode

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • E

    31. oktobar 2018 | 14:06

    Vidiš.... I ja sam taksista... I moje vozilo je bezpilotno... Vozim ga ja, vozač sa diplomom i položenim poznavanjem grada.. Plaćam porez i ostale obaveze redovno... A vi?

  • remus

    6. novembar 2018 | 17:57

    od druge strane od konja u knezu do BAS stanice taxi placen 2000 din sramota da vas bude bre ( po taksi metru ) lepo zivite taksisti u beogradu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA