≫ 

Saznali smo kakav nas novembar očekuje: U kom delu meseca će biti najhladnije i zašto ovih dana ima agresije na ulicama

Tečnost je veoma bitna ali i hrana

  • 4

Sve češće promene vremena utiču veoma turbulentno na naš organizam, a biće ih sve do kraja novembra.

Meteorolog Đorđe Đurić iz Weather2Umbrella-a ispričao nam je koliko će još dana biti lepo vreme, a otkrio je i kada će nastupiti hladniji dani.

Naiđu pljuskovi, ali je i dalje veoma toplo Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

- Ovo ekstremno toplo vreme trajaće još sutra, a za vikend će biti svežije za nekoliko stepeni uz moguće kratkotrajne pljuskove. Iako su temperature visoke za ovo doba godine, napolju je tmurno i oblačno a tako će se nastaviti i sledeće nedelje, iako će temperature biti malo niže - ističe Đurić.

Kako objašnjava meteorolog sledeće nedelje očekuje se smena sunčanih i oblačnih intervala, a temperatura će biti oko 18 do 19 stepeni.

- Biće pojačan jugoistočni vetar, a jedino će olujnih udara i kiše biti u Negotinskoj krajini. U ostatku Srbije biće toplo ali oblačno i sa vremena na vreme kišovito. U drugoj polovini meseca očekuje se više padavina, ali temperatura i dalje neće značajno spasti - dodaje on.

Prvi sneg očekuje se krajem novembra Foto: Marko Jovanović

Sneg se ipak očekuje krajem novembra i početkom decembra, iako je u poslednjih 30 godina prosečan datum za prvi sneg u Beogradu 22. novembar.

Nada Macura: Uzimajte puno tečnosti i jedite raznovrsnu hranu

- Mi nismo navikli na baš ovolike promene, koje su u poslednje vreme poprilično izražene. Prošle nedelje menjao se i sat, što je na sve dodatno uticalo. Promene najviše smetaju asmatičarima i psihijatrijskim bolesnicima. Za razliku od hladnog vremena kada su psihički bolesnici depresivniji, sada kada je toplije agresivniji su - navodi doktorka Nada Macura.

Nada Macura Foto: Nikola Tomić

Ona dodaje da je ljudima potrebno do tri dana da se naviknu na promenu vremena, pa su stalne promene ovih dana veoma turbulentne za naš organizam.

- Kretanje je značajno za sve od 7 do 77 godina. Uvek savetujem da ljudi šetaju tačno onoliko minuta koliko imaju godina. Na primer za šezdesetogodišnjake najbolja je šetnja od 60 minuta, za one od 50 godina 50 minuta, i tako redom. Naravno to podrazumeva brzu šetnju, na mestima gde ima puno kiseonika, ikoliko ste u mogućnosti pored jezera ili reke - dodaje Macura.

Piti puno vode i baviti se fizičkom aktivnošću, saveti su doktorke Nade Printskrin: YouTube/Henrique pgs

Ispijanje puno tečnosti još jedan je savet doktorke.

- Tečnost je veoma bitna ali i hrana. Jednom do dva puta nedeljno treba jesti ribu, ali treba unositi i voće i povrće. Spavanje minimum 8 do 11 sati i da ponovim još jednom što više svežeg vaduha - savetuje Nada.

Video: Vremenska prognoza za 1. novembar

(M. Antonijević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    1. novembar 2018 | 16:47

    Za ribu nemam pare,a da spavam 11 sati nemam vremena...

  • BASA

    1. novembar 2018 | 16:29

    Hvala dr Macuri , za uvek pametne , dobronamerne i jednostavne savete za sve uzraste od 1- 107 god. ! Samo ih trebamo poslusati i primeniti !

  • J....

    14. novembar 2018 | 18:50

    Riba je jeftinija od svinjskog mesa ali nemamo naviku da jedemo ribu.stpo se setnje tice sve nesto ,,nemamo vremena" u svakom slucaju hvala doktorki

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA