≫ 

Bivša beogradska kontrolorka se čudi kada vidi paprenu cenu karte u provinciji: Za manje od 30 km deci uzimaju 60 evra mesečno (FOTO)

Karta za prevoz je nedavno poskupela, a svi se pitaju šta je razlog

  • 55

Srednjoškolac koji živi u Žitorađi, a pohađa srednju školu u Nišu, što je udaljenost manja od 30 kilometara, mesečno za prevoz treba da izdvoji čak 7. 270 dinara, što je i više od 60 evra.

Koji dinar više treba učeniku ili studentu iz Prokuplja da plati mesečnu kartu do Niša. Na prostoru tri opštine Topličkog okruga: Prokuplje, Žitorađu i Kuršumliju jedini prevoznik je "Niš ekspres" i od septembra, odnosno od početka ove školske godine dva puta je poskupela mesečna karta za učenike i studente.

Foto: Telegraf

Marija Gligić iz Žitorađe sa svojom ćerkom koja je srednjoškolac svakodnevno putuje do Niša, gde pohađa školu, kaže da je preneražena cenom i odnosom prema učenicima.

- Ja sam do udaje živela u Beogradu i tamo sam radila i kao kontrolor u gradskom prevozu.  Za dete koje je srednjoškolac u Beogradu i živi u okolini (Mladenovac, Barajevo, Kaluđerica, Padinska skela, Borča...), gde je srednja udaljenost 26 kilometara do glavne stanice, cena mesečne karte je 1. 570 dinara. Kada to vidimo, shvatamo koliko su našim srednjoškolcima skuplje mesečne karte. Deca na jugu Srbije, tačnije iz nerazvijene opštine Žitorađa koja pohađaju srednju školu u gradu Nišu. Zar ovo nije diskriminacija i ko uopšte dozvoljava ovakvu bahatost i monopol - pita se Gligić.

Foto: Telegraf

Istog su mišljenja i mnogi drugi roditelji čija su deca putnici. Tako za mesečnu kartu za studenta na relaciji Prokuplje-Niš treba izdvojiti 7.400 dinara, a prošlog meseca karta je bila 5.850 dinara. Na relaciji Merošina-Niš (oko 15 kilometara) đak plaća mesečnu kartu 6.050 dinara.

Za 13 pređenih kilometara od sela Šumarevac do Prokuplja mesečno se daje 5. 200 dinara i to za autobus koji vozi samo nekoliko puta dnevno.

Iako je reč o međugradskom saobraćaju, kontaktirali smo poslovnicu Niš ekspresa u Prokuplju i oni su nas uputili na centralu u Nišu. Tamo su nam posle dva do tri promenjena sagovornika, rekli da će nam se javiti neko iz marketing službe, ali se niko nije javio i odgovorio na naše pitanje zašto je došlo do tolikog poskupljenja mesečnih karti i zašto su one toliko visoke.

U patroli sa saobraćajnom policijom

(B. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Don Kihot Balkanski

    3. novembar 2018 | 00:19

    Živim u Madridu. Područje grada Madrida koja se u Španiji tretira kao autonomna pokrajina (Comunidad de Madrid) ima 6.000km2 to je kao dva Srema ili dva područja grada Beograda . Postoji 9 prigradskih linija železnice dužine 370km (mnogi vozovi su na sprat) , 12 linija sa 300km metroa i 300 stanica, stotine linija prigradskih autobuskih linija, tramvaji i gradski autobusi. Sve je to složeno u 5 zona... Sva vozila imaju klimu i WiFi. Znaci to je naučna fantastika za Srbiju i Beograd... I cena za skolarce je 20 eura mesečno. Gubljenje vremena je komentarisati situaciju u Srbiji.

  • Cica

    2. novembar 2018 | 20:04

    Pa dodjite i vi u beograd.. sta cekate???

  • Pasa Pujkic

    2. novembar 2018 | 19:44

    Oni se pravdaju time, sto su to zasebne opstine, i onda je zbog toga tolika cena, sto opet nije opravdanje za ovolike cene karata

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA