≫ 

Danas slavimo Svetog Jakova, Brata Gospodnjeg: Nije mario za materijalne stvari, a evo šta je imao da poruči bogatašima

Za njega se kaže da celoga života nije jeo masti ni zejtina, nego da je živeo samo o hlebu i vodi. I bio je devstvenik do kraja života svoga.

  • 3
Foto: pravoslavnacrkva.ch

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave svetog Jakova, koji se naziva još i Brat Gospodnji zato što je bio sin pravednog Josifa, verenika Presvete Bogorodice.

Kada je pravedni Josif bio na samrti, on je razdelio svoje imanje sinovima, pa je hteo da deo ostavi i Gospodu Isusu, sinu Presvete Deve Marije. Ipak, Josipovi sinovi nisu Isusa smatrali za svoga brata, osim Jakova koji Ga je mnogo voleo i zbog toga rekao da će Ga on uzeti na svoj deo. Zato se on naziva bratom Gospodnjim.

Jakov od početka beše privržen Gospodu Isusu. Prema predanju on je i u Misir išao sa Presvetom Devom i Josifom onda kada je Irod tražio da ubije novorođenoga Cara. Čim je čuo nauku Hristovu sveti Jakov počeo je po njoj živeti. Za njega se kaže da celoga života nije jeo masti ni zejtina, nego da je živeo samo o hlebu i vodi. I bio je devstvenik do kraja života svoga.

Jakov je bio među 70 apostola Foto: crkvenikalendar.com, Tanjug/AP

Mnogo je bdio noću i Bogu se molio. Gospod ga ubrojao u svojih 70 apostola. Po vaskrsenju Isus se njemu javio naročito, kao što svedoči sv. Apostol Pavle u poslanici Korićanima.

Bio je episkop u Jerusalimu 30 godina i revnosno upravljao crkvom Božjom. Obratio mnoge Jevreje i Jeline u veru Hristovu, a i oni koje nije preobratio mnogo su ga poštovali.

Posebno je upozoravao bogataše da budu ponizni, inače će proći kao "cvet travni", koji uvene kad ogreje sunce.

Jakov podseća da je Bog izabrao "siromahe ovoga sveta“ da budu bogati verom, i naslednici Carstva. Svoju braću u veri je opominjao da ne ukazuju čast bogatima, podsećajući ih:

- Nisu li bogataši ti koji vas ugnjetavaju i zar vas oni ne vuku na sudove?

Živeo je u vreme kada su hrišćane progonili Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

On podseća bogataše "naslađivaste se na zemlji" i tvrdi da će njihove nevolje doći, da će im nagomilano bogatstvo istrunuti, odeću pojesti moljci, a zlato i srebro zarđati. A do Boga će dospeti samo vapaj neplaćenih radnika:

- Gle, vapije plata radnika koji su požnjeli njive vaše, koju ste im zakinuli i vapaji žetelaca dođoše do ušiju Gospoda Savaota.

Po predanju, prvosveštenik Anan je sa drugim jevrejskim starešinama rešio da  ubije Jakova kao propovednika Hristova. Pred Pashu, kada je u Jerusalimu bilo mnogo ljudi, starešine su svetom Jakovu naredile da se popne na krov od hrama i da govori protiv Hrista. Sveti Jakov se popeo i počeo da govori narodu o Hristu kao Sinu Božjem i istinitom Mesiji, o Njegovom vaskrsenju i Njegovoj večnoj slavi na nebesima.

Razjareni sveštenici i starešine gurnuli su ga s krova, ali iako se povredio bio je živ. Sledećeg trena neki čovek je pritičao, udaro ga po glavi i usmrtio. I tako je skončao mučeničkom smrću ovaj preslavni apostol Hristov i preselio se u carstvo Gospoda svoga. Beše Jakovu 63 godine kada postrada za Gospoda svoga.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Сестра

    5. novembar 2018 | 10:12

    Свети апостоле Јакове брате Господњи моли се Богу за мене и мога брата да увек будемо у Љубави и слози. Нека Бог да мом брату срећу највећу

  • Dana

    5. novembar 2018 | 10:27

    Sveti apostole Jakove sačuvaj nas od svih bolesti i nevolja

  • BASA

    5. novembar 2018 | 09:48

    Slava mu !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA