≫ 

Mama autističnog dečaka Stefana pokrenula nesvakidašnji projekat i saznala šta roditelji zaista misle o njenom detetu u školi

Mnogi su istakli da roditelji ne mogu biti iskreni ako upitnik nije anoniman

  • 8

Život mališana sa autizmom velika je borba, ali još veću borbu vode njihovi roditelji koji na sve načine hoće da ih približe vršnjacima kako bi mogli da funkcionišu zajedno. Ipak zbog svojih nedostataka, mališani sa autizmom često su isključeni iz društva i usamljeni, pa im je život zato još teži.

Ipak mama jednog Stefana koji ide u treći razred, rešila da ispita kako ostali mališani iz škole vide njenog autističnog sina, šta misle o njemu i da li im smeta njihovo prisustvo. Ona je na Tviteru napisala o čemu se radi, a zatim postavila komentare roditelja mališana, sa kojima njen sin ide u školu.

- Pokrenula sam jedan mali "projekat". Jednostavna stvarčica, zamolila sam roditelje dece iz Stefanovog odeljenja da mi napišu svoje utiske posle ovih 2 i nešto godina na koji način se na školovanje i odrastanje njihove dece odrazilo to što imaju imaju u razredu druga sa autizmom - napisala je ona.

Roditelji autistične dece vode ozbiljnu borbu sa sredinom Foto-ilustracija: Profimedia

Ona je onda napisala komentare roditelja na njena pitanja, a ovo su neki od njih.

"Mi često pričamo sa Leonom o odnosima sa drugarima. U vezi sa Stefijem je sve najlepše. Voli kada može da priča sa njim, a naročito da ga golica a on da se smeje. Jednom je i poljubio".

"Draga Biljo, Aleksa kaže da se Stefi mnogo promenio od početka prvog razreda do danas. Kaže da je on dobar dečak, lepo sedi sa mamom i radi, više ne viče, ne šeta se... Jako lepo crta i ako još malo nauči da crta biće isti kao mi. Što se tiče Stefanovog uticaja na moje dete, mišljenja sam da je krajnje pozitivno, jer mnogo lakše i lepše prihvata različitosti, bez komentarisanja, podrugljivanjašto je po mom mišljenju najvažnije napraviće od njih, nadam se, bolje ljude."

"Ja sam Vasilijeva mama, Vasilije nije imao negativnih iskustava sa vašim detetom. Ima vrlo lepo mišljenje o njemu i drago mi je da je tako. Stefana ne odvaja od druge dece i ima odnos prema njemu kao prema sebi ravnom. Ja imam ćerku sa cereblarnom paralizomi Vasilije zna koliko je bitna socijalizacija dece sa posebnim potrebama, i zna da se ta deca ne razlikuju od drugih osim po izazovima koji im predstoje. Želim vam svako dobrou vašoj budućoj borbi."

Mnogi su prokomentarisali da su izjave roditelja lažne, i da ne žele da kažu da imaju loš komentar na to što je Stefan u njihovom odelljenju jer nije anonimno.

"Radili su prošle školske godine (3.razred) neki upitnik. Stavljali plus i minus pored imena i pisali šta im se sviđa/ne sviđa kod drugara. Milanov drug je od njih 14 koliko je radilo dobio 13 minusa. Dete nije moglo da spava" - napisala je mama jednog autističnog dečaka.

VIDEO: Ovako je izgledala transplantacije rožnjače kod malog Aleksandra starog samo deset dana

(M. Antonijević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljiljana

    6. novembar 2018 | 15:33

    Dragi roditelji,svi želimo da dobijemo savršenu decu ali nekad to nije tako.Nasa deca mogu imati razne probleme i nedostatke i nama je nekad teško da se borimo sami,treba nam podrska.Za decu moramo svi sve uciniti,ona nisu kriva za svoje stanje ali deca sa autizmom kada vas prime u svo svet,osetite veliku količinu ljubavi,oni su stvarno posebni,daju od sebe mnogo više nego normalna deca da bi prevazišli teškoće i zato ih treba hrabriti i podrzavati.Ne smeju biti odbačeni već naprotiv treba se diviti tim malim herojima koji se svojski trude da nađu svoje mesto pod suncem.Podrska,ljubav,razumevanje,pažnja ,želim svima sve najbolje!

  • Up

    6. novembar 2018 | 17:22

    Gledaj i čuvaj svoje dete, pusti okolinu i druge ljude.

  • L

    6. novembar 2018 | 16:09

    Ne treba mesati babe I zabe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA