Na ovo je Srbija čekala 5 godina: Doneta prva presuda kojom je motiv mržnje uzet kao posebna otežavajuća okolnost prilikom izricanja kazne

U presudi je primenjen član Zakonika koji je uveden 2012. godine

  • 2

Prošlog petka doneta je prva krivična presuda kojom je motiv mržnje, kao posebna otežavajuća okolnost, uzet u obzir prilikom odmeravanja kazne za neko krivično delo, saopštio je Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM.

U postupku, koji je vodila Kristina Todorović, advokatica YUCOM-a, a u kome je nasilje u porodici bilo motivisano činjenicom da je oštećeni pripadnik LGBT populacije, je prvi put donešena pravnosnažna presuda Prvog osnovnog suda u Beogradu koja prilikom odmeravanja kazne, imajući u vidu motiv dela, primenjuje i član 54a Krivičnog zakonika.

Foto: Pixabay

Decembra 2012. godine je u Krivični zakonik Republike Srbije uveden član 54a Posebna okolnost za odmeravanje kazne za krivično delo učinjeno iz mržnje u kom se navodi da će se krivično delo motivisano mržnjom zbog pripadnosti rasi i veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta drugog lica ceniti kao obavezna otežavajuća okolnost. Podsećamo da od tada ona nije uzeta u obzir ni u jednoj presudi, uprkos brojnim prijavama koje su podnosile nevladine organizacije i pojedinci.

Prema istraživanju koje su sprovele organizacije koje se zalažu za prava LGBT osoba, ove osobe, zbog svoje seksualne orijentacije, u 40 posto slučajeva doživljavaju nasilje od članova porodice. Stoga je ova presuda od naročitog značaja za zaštitu prava LGBT osoba, ali i pripadnika ostalih manjinskih grupa i u Jukomu izražavaju nadu da će ona uticati na sudsku praksu u ovakvim i sličnim slučajevima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lucifer 1.

    7. novembar 2018 | 15:31

    Neka malo pripaze kad pišu komentare protiv LGBT populacije ,mržnja se više ne toleriše.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA