≫ 

Čudo na Mitrovdan: U Prokuplju šljiva rodila kao usred leta (FOTO)

Dejan Tomić savetodavac za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Prokuplje kaže da ova pojava uopšte nije dobra i da će ugroziti rod naredne godine

  • 4
Sveti Dimitrije Mitrovdan, STENLEJ Foto: Telegraf/Wikipedia

U voćnjacima ka prokupačkom selu Donja Stražava koji su na samom izlazu iz grada, osvanuo je nov rod šljive „stenlej“ . Izgleda da je priroda zaboravila da ne ulazimo u kasno leto kada ove voćke sazrevaju.

Prolaznici komentarišu ovu pojavu, svi staju i zagledaju voćnjake kao čudo.

Svi su u čudu; Foto: Telegraf

- I ranije se dešavalo da oktobra dođe do cvetanja, ali ovoga puta je drugačije, jer se razvio i plod. Ako ovakvo vreme potraje ko zna šta će se desiti- komentariše prolaznik.

Dejan Tomić savetodavac za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Prokuplje kaže da ova pojava uopšte nije dobra i da će ugroziti rod naredne godine.

Prokupčani iznenađeni; Foto: Telegraf

- U ovom periodu dolazi do diferenciranja pupoljaka za narednu godinu, a plod koji je sada formiran samo će oštetiti naredni rod. Svakako da sigurno neće doći do potpunog sazrevanja, jer je šljivi potrebno oko 2, 5 meseca da potpuno sazri- kazao je Tonić.

Svakako je miholjsko leto učinilo svoje, ali prema najavi stručnjaka, ovim lepim danima se baš i ne treba radovati.

(B.R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasmina

    8. novembar 2018 | 13:20

    I u jednom Šumadijskom selu je rodila jabuka po drugi put. Moj deka, za svojih 88 godina to ne pamti. Kaže:" Bilo je ovakvog i onakvog vremena, ali da jabuka rodi u novembru, u mom veku to nije bilo".

  • Loo

    8. novembar 2018 | 15:29

    Nema veze sa Mitrovdanom vec poremecenom klimom i vremenom usled zagadjenosti vazduha,topljenja glecera i polova i nuklearnim testovima koje kuda.

  • Jasmina

    8. novembar 2018 | 14:42

    Poznanica mi je rekla da joj je rodila jabuka petrovka.plod je velicine jajeta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA