≫ 

Oštar odgovor vajara iz Kikinde za čije delo svi pričaju da liči na penis: Gledali su ga godinu dana, a niko nije komentarisao (FOTO)

Gradska vlast koje je na zvaničnoj Fejsbuk stranici objavila slike sove, saopštila je da je prostor ustupljen "Terri" kako bi umetnici mogli da izlažu svoja dela. Pri tom, bez ikakve namere da se bavimo ocenom umetničkih dela

  • 7

Sova napravljena od terakote kikindskog vajara Jovana Blata, već danima je aktuelna tema na društvenim mrežama. Dok se jedni dive umetničkoj sovi visokoj skoro tri metra, drugi smatraju da je ova skulptura sramotna i da podseća na polni organ.

Umetnik i master vajar Jovan Blat, nije želeo da komenatriše ono što se piše u medijima, samo je kartko naveo, da je ta ista sova bila završena još maja prošle godina i da je bila izložena u ateljeu "Terra", nekadašnjem pogonu fabrike "Toza Marković" gde su inače izložene skulpture svetskih vajara koji stvaraju na simpozijumu "Terra".

Spomenik sovi; Foto: Telegraf

- Svaka reklama je dobra, pa čak i kad je negativna. Sovu koju sam poklonio gradu završio sam još prošle godine. Ona je stajala u ateljeu, dakle, svi su mogli tada da je komentarišu, da kažu ovakva je ili onakva je, poslušao bih svaki komentar, pa bih možda i napravio neke izmene - kaže Blat.

Sova visoka 2,4 metra namenski je rađena za grad i ona je poklon Kikindi. Blat koji se inače već deceniju bavi vajarstvom, najviše voli da radi ptice. Kako je rekao, u planu je izrada sove koje će biti veličine sove ušare, kakva je inače u prirodnoj veličini.

U planu je novi spomenik; Foto: Telegraf

Gradska vlast koje je na zvaničnoj Fejsbuk stranici objavila slike sove, saopštila je da je prostor ustupljen "Terri" kako bi umetnici mogli da izlažu svoja dela. Pri tom, bez ikakve namere da se bavimo ocenom umetničkih dela.

Sporni spomenik biće sklonjen; Foto: Telegraf

Kikinda je najveće zimovalište ušarama na svetu

Sovembar-mesec sova koji se tradicionalno obeležava u Kikindi , jedna je od najzanimljivijih, zabavno-edukativnih manifestacija. U čast ovim pticama koje su za za najveće zimovalište na planeti izabrale upravo Kikindu, svake godine se u novembru obeleževa "Sovembar".

Male ušare svake godine se vredno broje,prošle ih je bilo oko 238. Zbog tople zime i obilje hrane u atarima,one najviše borave van centra, a često se mogu videti u krošnjama u na trgu, kod Katoličke crkve i zgrade Narodnog Muzeja. Rekordan broj ušara prebrojan je pre nekoliko godina, tada na krošnjama našlo preko 738 jedinki.

Osim što su postale svetska atrakcija i brend Kikinde, sove postaju planetarno popularne,a priču o njima snimila je prestižna ekipa BBC-ija koja je pre nekoliko godina boravila u Kikindi.

VIDEO: E, ovo je umetnost! Valter od šrafova težak 200 kilograma!

(D.I.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pop

    8. novembar 2018 | 14:32

    Nikako maziti sovu. Pljunuce Vas.

  • Vlado

    8. novembar 2018 | 15:22

    Kad bi neko išao u taj tvoj atelje možda bi ti i rekao na šta liči ta tvoja sova.Pokri se ušima i ćuti.

  • Kiru

    8. novembar 2018 | 13:12

    Savršeno oštar odgovor!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA