≫ 

Šta će biti sa nepokretnom i slepom majkom šestoro dece koja je danima u bolnici jer niko neće da dođe po nju, a svi žive u istom gradu?

Starica bi mogla da bude upućena u Dom za stara lica u Surdulici

  • 34

Slučaj slepe i nepokretne starice (87) koju nema ko da preuzme sa bolničkog lečenja u Zdravstvenom centru u Vranju biće rešen najkasnije do sledećeg utorka, uveravaju iz nadležnih institucija.

Lečenje starice je završeno na Internom odeljenju, ali niko od šestoro dece, koliko ih je u svom veku izrodila, a koji žive u okolini Vranja, ne želi da je preuzme i vodi kući.

Sve nadležne strukture socijalne zaštite u gradu su upoznate sa slučajem i angažovane na rešavanju, pa se govori da bi starica mogla da bude upućena u Dom za stara lica u Surdulici.

Takvu mogućnost je indirektno potvrdila i Danijela Milosavljević, zadužena za socijalnu politiku u Gradskom veću Vranja.

- Da, ona i jeste za starački dom, čim niko od šestoro dece neće da je prihvati. Njen slučaj moraće da se reši najkasnije do utorka kada će joj biti napisana otpusna lista i kada dolazi njen ordinirajući doktor. Sve nadležne ustanove međusobno su u kontaktu i intenzivno rade na rešavanju problema - dodaje Milosavljevićeva.

Što se tiče bakine rodbine gotovo je sigurno da protiv njih biti podneta krivična prijava jer su po zakonu obavezni da prihvate i izdržavaju svog ostarelog roditelja.

Zdravstveni centar u Vranju Foto: S.Tasić

U ZC Vranje kažu da ovo nije usamljen slučaj.

Ovde nije retkost da starija lica leže na odeljenjima vranjske bolnice bez stvarne potrebe samo zato što njihovi najbliži ne žele da ih prihvate.

- Sličan slučaj ovom najnovijem je trenutno i na Psihijatrijskom odeljenju, ali nije ljudski da iznosim detalje o pacijentu - kaže sagovornik iz ZC Vranje.

VIDEO: Beskućnica iz Pančeva, ima 85 godina, spava na ulici i tvrdi da je žrtva maltretiranja

(S.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jovanka

    8. novembar 2018 | 13:51

    A hoce da je naslede kada bude umrla.Imovinu treba dati siromasim ljudima sa decom . A njih izbaciti kao naslednike ako baka ima neko imanje ili nekretninu.Sram ih bilo.Dobro su pokazali svojoj deci sta treba sa njima da rade kada ostare.

  • Mara

    8. novembar 2018 | 16:06

    Meni je umro muz pre 8 godina.Njegova sestra pre 2 godine.Ostali su njihovi stari roditelji.Ja i moj sadasnji muz smo preuzli brigu o njima.Cuvali i negovali koliko smo mogli.Umrli su oboje.A ja spavam mirno i spokojno.A na rocistu o nasledstvu nisam dobila nista.I ne zalim se nikom.

  • ,,ana

    8. novembar 2018 | 13:53

    sram ih bilo dAla lm je zivot sta oni ocekuju svicemo mi kod onòg gore na ispovest i treba ih tuziti za majku ja sam moju gledala 28 god slogi ranù i mirno spavam da mi je bogdo zi Va

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA