Za 72 sata 300 pitanja građana na novom sajtu Vlade Srbije: Ovim ministarstvima su se najčešće obraćali (FOTO)

- Često je potrebno da se namerno podsetimo i skrenemo pažnju svima, vladi, ministarstvima, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, institucijama, da moraju da budu u službi svih građana - rekla je Brnabić

  • 0

Za tri dana, od kako je novi sajt pušten u funkciju, stiglo oko 300 pitanja građana, a najviše je upućeno Ministarstvu za rad, Ministarstvu zdravlja i Ministarstvu unutrašnjih poslova, izjavio je danas direktor vladine Kancelarije za IT Mihailo Jovanović.

Na novom sajtu vlade kroz formu "Budimo u kontaktu", građani mogu da se obrate vladi i ministarstvima, koja imaju rok od 72 sata da vrati odgovor građanima.

Jovanović je istakao da sada po prvi put postoji savremeni informatički alat kojim će se pratiti da li je i u kom roku svako ministarstvo odgovorilo.

Ukazao je i da su preduzete sve mere da podaci građana budu bezbedni i zaštićeni, ali i opomenuo sve koji bi zloupotrebili sadržaj sajt vlade, grb, zastavu ili druge elemente da će snostiti odgovornost.

Novi sajt Vlade Srbije, koji sadrži softver "text-to-speec" i dostupan je slepim i slabovidim osobama, predstavljen je danas u Savezu slepih Srbije, u pristustvu premijerke Ane Brnabić, koja je poručila da vlada mora da bude u službi svih svojih građana.

Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

- Često je potrebno da se namerno podsetimo i skrenemo pažnju svima, vladi, ministarstvima, lokalnim samoupravama, javnim preduzećima, institucijama, da moraju da budu u službi svih građana - rekla je Brnabić.

Ona je istakla da je i novi sajt vlade dobar podsetnik da, kada se nešto radi, novi proizvod ili usluga, mora da se vodi računa da to bude dostupna i pristupačna svima, laka za korišćenje za sve, uključujući sugrađane sa bilo kojim vidom invaliditeta.

Brnabić je navela i da će vlada nastaviti da unapređuje sajt, kako bi on bio još funkcionalniji i dostupan osobama sa svim vrstama invaliditeta.

Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

Direktor vladine Kancelarije za IT Mihailo Jovanović istakao je da je posvećenost slabovidim i slepim osobama nešto što je prvi put urađeno u regionu, i to baš na sajtu vlade.

U Savezu slepih Srbije zadovoljni su što je vlada imala na umu pristupačnost njenom sajtu, kako bi im olakšala korišćenje, i dodaju da se nadaju da će i drugi slediti taj primer.

Predsednik Milan Stošić rekao je da je važno da svi zajedno radimo da bi se položaj slepih sa margina pomerio ka središtu aktivnog, stvaralačkog života.

- Nikada veću podršku nadležnih nismo imali nego u poslednje dve godine - podvukao je Stošić.

Foto: Vlada RS/Slobodan Miljević

On je istakao da je na godišnjoj skupštini Saveza u junu doneta odluka da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ove godine bude proglašen počasnim članom Saveza slepih Srbije, zbog uspešne saradnje i inicijativa koje je pokrenuo.

Stošić je rekao da će predložiti Upravnom odboru, da sledeće takvo priznanje iduće godine dobije premijerka Ana Brnabić.

On je ukazao i da je jedan od problema slepih i slabovidih zapošljavanje, iako postoje zakonske odredbe koje se odnose na zapošljavanje osoba sa invaliditetom i dodao da treba raditi da se zakoni bolje sprovode, ali i afrmišu kreativne mogućnosti slepih i slabovidih, kako bi se smanjile predrasude.

Odgovarajući softver "text-to-speec" uradili su domaći stručnjaci sa Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada i novosadska kompanija AlfaNum.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA