1

Prvi otac nasilnik u Srbiji koji je maltretirao sina geja i suprugu je osuđen, ovo je njegova kazna

Tužilaštvo je dokazalo da je navedeno krivično delo optuženi izvršio iz mržnje prema svom sinu zbog njegove seksualne orijentacije, te da je nasilje koje je preduzimao prema sinu i supruzi učinjeno iz predrasuda i mržnje prema grupi kojoj njegov sin pripada

Gejevi, dva geja se grle, pesnica
Foto ilustracija: Telegraf/Shutterstock

Prva krivična presuda u Srbiji u kojoj je motiv mržnje uzet u obzir prilikom odmeravanja kazne, odnosi se na slučaj oca koji je vršio nasilje prema sinu i supruzi zbog predrasuda prema gej populaciji (LGBT) kojoj pripada i njegov sin.

Na osnovu optužnog predloga Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu, koje je uspelo da dokaže pred sudom da je krivično delo izvršeno iz mržnje i predrasuda prema LGBT osobama, otac nasilnik je osuđen na uslovnu kaznu zatvora od godinu dana sa rokom provere od tri godine. Istom presudom izrečena mu je i zabrana prilaska žrtvama, sinu i supruzi, kažu za Tanjugu u Prvom osnovnom tuzilaštvu i istuču da je u pitanju pravosnažna presuda.

- Tužilaštvo je dokazalo da je navedeno krivično delo optuženi izvršio iz mržnje prema svom sinu zbog njegove seksualne orijentacije, te da je nasilje koje je preduzimao prema sinu i supruzi učinjeno iz predrasuda i mržnje prema grupi kojoj njegov sin pripada - rečeno je Tanjugu u tom tužilaštvu.

Tokom istrage i pred sudom utvrđeni su diskriminatorni motivi zbog čega je tužilaštvo u završnoj reči predložilo strože kažnjavanje optuženog. Tužilaštvo je tokom krivičnog postupka zauzelo stav da je takvo ponašanje optuženog društveno neprihvatljivo i da ima posledice ne samo u odnosu na žrtvu, već i na grupu kojoj žrtva pripada.

- Ovim stavom tužilaštvo je iskazalo da je kod normiranja zločina iz mržnje i primene člana 54a Krivičnog zakonika izražena i preventivna uloga, a ne samo strože kažnjavanje - kažu u tužilaštvu i dodaju se je time poslata jasna poruku da tužilaštvo ne gleda blagonaklono da bilo ko ugrožava žrtvu zbog njene pripadnosti određenoj društvenoj grupi prema kojoj ima predrasude i oseća mržnju.

"Zločin iz mržnje" uveden je u krivično zakonodavstvo Srbije 24. decembra 2012. godine, u članu 54a, kao posebna okolnost za odmeravanje kazne za krivično delo učinjeno iz mržnje.

Foto: Profimedia/Wavebreak

Ovom odredbom propisano je da „ako je krivično delo učinjeno iz mržnje zbog pripadnosti rasi i veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta drugog lica, tu okolnost sud će ceniti kao otežavajuću okolnost, osim ako ona nije propisana kao obeležje krivičnog dela".

Kako su za Tanjug rekli u tužilaštvu, iako je prošlo više od pet godina od donošenja ovog zakona, praksa ukazuje na odredene nejasnoće važećeg zakonskog rešenja, koje otežava adekvatnu primenu clana 54a Krivičnog zakonika.

Zbog toga je Republičko javno tužilaštvo u saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji izradilo „Smernice za krivično gonjenje zločina iz mržnje", da bi se javnim tužiocima ukazalo na značaj normiranja zločina iz mržnje, kao i na njihovu dužnost da sprovedu efikasnu istragu u otkrivanju i krivičnom gonjenju učinilaca ovih krivičnih dela, u skladu sa međunarodnim standardima, ističu u tužilaštvu.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U tužilaštvu pojašnjavaju da je za efikasno krivično gonjenje učinilaca krivičnih dela učinjenih iz mržnje pretpostavlja otkrivanje mržnje kao pobude za izvršenje krivičnog dela u što ranijoj fazi.

Javni tužilac treba da prikupi i u optužnom aktu predloži sve dokaze na osnovu kojih se utvrđuje da je krivično delo učinjeno iz mržnje, dok sudovi prilikom odmeravanje kazne u ovakvim slučajevima, pored okolnosti iz člana 54. Krivicnog zakonika, mržnju kao pobudu za izvršenje krivičnog dela treba obavezno da cene kao otežavajuću okolnost.

Osim toga, javni tužilac treba da u činjenični opis dela u optužnom aktu unese i okolnosti iz kojih proizilazi da je konkretno krivično delo učinjeno iz mržnje u smislu člana 54a Krivičnog zakonika.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Tagovi: gej populacija, Homoseksualci, Porodično nasilje, Presuda, sin, Srbija, zločin iz mržnje

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (1)
Poređaj komentare:
  • I
    ivana

    Jos ce ga istomisljenici oktiti cvecem I cestitati. Dragom tati treba reci da je sin tako rodjen I da tu nema pomoci. Otac treba da ide godinu dana na predavanje o tome I da mu se objasni u kakvoj je zabludi. Ovakva kazna nicem ne vodi.

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za sredu, 20. mart 2019. godine

Oteo sam sebe, uzeo 5.000 evra za otkup, pa slučaj prijavio policiji: O bizarnom slučaju iz Zaječara danas priča ceo grad

Strukovno udruženje policije: Veljko Mijailović da obuče policijsku uniformu, umesto što deli lekcije

Izvučen loto plus: Više od pola miliona evra dele dobitnici iz Užica i Sonte

Morbidni biznis se vratio u Srbiju - prodaju grobove očeva i dedova za auto ili garsonjeru: "Ne brinite zbog kostiju, rastresle su se"

Gde se "mulja" sa parama i ima li u Srbiji finansiranja terorizma? Uprava za sprečavanje pranja novca sprovodi važnu anketu

Grad Novi Sad i Pokrajinska vlada zajedno na zadatku: Odmiču radovi na izgradnji kružnog toka u Sremskoj Kamenici (FOTO)

Raste koncentracija alergena u vazduhu, spremite se za ludilo: Polen počinje da divlja, a tek je počelo (SPISAK SVIH VREDNOSTI)

Od septembra više informatičkih odeljenja u gimnazijama: Nekada ih je bilo samo 9, a ovo je najnoviji broj za sledeću školsku godinu

Ivana, koju je dečko Đorđe brutalno pretukao, izašla danas iz bolnice: Ne ide kući, već kod svog spasioca

Sutra hladno i oblačno, a onda postepeno otopljavanje: Najveća promena nas očekuje za vikend (FOTO)

Zemljotres na Goliji izazvao seriju potresa širom Srbije: Da li se zatreslo kod i vas? (FOTO)

Neprocenjivo blago Srbije besomučno propada: Čeka se da sud reši pitanje vlasnika, a svakog časa spomenik kulture može da se uruši (FOTO)

Srbi iz Obilića teško podnose neizvesnost: Žive od poljoprivrede, a svaki dan im je nova borba. Posla nema, ali oni imaju plan (FOTO)

Otišao kod automehaničara, našli mu bombu ispod vozila! Vranjanac za dlaku izbegao smrt, policija blokirala grad, istražuje se slučaj

Velike promene u zdravstvu: Vraća se pravo na dopunski rad, maksimalno 3 ugovora "sa strane"

Skrivena lepota zapadne Srbije: Zemlju na kojoj su naši vojnici prolivali krv danas ponosno čuvaju pravoslavni monasi (FOTO)

Vandali u Somboru uništili grobove: Oborili i lomili nadgrobne spomenike i vaze (FOTO)

Odbrana ćirilice: U Bajinoj Bašti usvojena Deklaracija o zaštiti i negovanju pisma

Vreme i dalje nestabilno: Danas naoblačenje i pad temperature, ponegde i sa kišom

Ceo život pogrešno pijete rakiju: Mislili ste da ide samo uz 3 stvari, a to je zabluda. Pronašli smo savršeno meze uz svaku vrstu (FOTO)

Zamolila je ženu ispred sebe da podigne sedište i tada je nastao pakao: U ovom prelomnom trenutku počinju tuče do krvi i pretnje smrću u autobusu

Velike promene za vozače skutera i traktora: Čekaju ih rigorozan tehnički pregled, redovna registracija i više cene

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za utorak, 19. mart 2019. godine

Besne mašine grmele kod Požarevca: Opasnim zverima jurili kroz selo, a oni najhrabriji su pobedili u izazovu (FOTO) (VIDEO)

Ljiljana je rodila blizance, za jednog su rekli da je umro: Kada je posle 13 godina čula ovu rečenicu, sledila se i počela da luta sa slikom (VIDEO)

Pojavile su se zmije, počele su da izlaze iz skrovišta na sunce: Ne pravite ove greške jer one slobodno migolje oko nas (FOTO)

Misterija blaga Karađorđevića: Da li je Aleksandar bio kralj Jugoslavije ili njen vlasnik?

Za sedam dana otkriveno 21.000 prekršaja: Ove dve stvari Srbi nikad ne poštuju u saobraćaju

Ako se roditelj požali, nastavnik će morati da pravda svaku ocenu manju od 5: Nova pravila izazvala haos u školama

Ne kloni duhom, budi dobar drug, nauči se u malome biti veran: Ovih 10 zapovesti srpski đaci su 1910. godine morali da znaju u prste

Naser Orić objavio dve fotografije navodno iz Srbije: Na jednoj je za kafanskim stolom, a druga je selfi sa vrha kod Valjeva (FOTO)

Roditelji na sudu zbog bežanja dece sa časova: Do sada pokrenuo 57 postupaka, a donete su i dve novčane kazne

Na Kosovu se "telad pošumljava" i gaje "ptice za gojenje": Urnebesni prevodi tzv. Ministarstva poljoprivrede u Prištini nasmejali su srpske seljake

Tokom dana toplo i sunčano: Popodne naoblačenje sa mestimičnom kišom (FOTO)

Druga nedelja Vaskršnjeg posta posvećena je Svetom Grigoriju: Njegovo mošti su čudotvorne, crkva ga smatra svetionikom pravoslavlja

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 18. mart 2019. godine

Nastavlja se teror nad Srbima na Kosmetu: Razbojnici oštetili Crkvu Svetog Georgija kod Gnjilana

Bahato brzo voze u okolini Novog Pazara: Gaze i 200 na sat, ovi snimci lede krv u žilama (VIDEO)

Roditelji će moći da obore ocenu koju je dao profesor: Sumanuto novo pravilo u srpskim školama

Divna vest: Kod Pančeva su se pojavile vidre, a to znači veoma dobru stvar (VIDEO)

Srbin Dragan ne može da se vrati ženi i sinu u Veliku Britaniju: Traže mi dokument koji ne postoji! (FOTO)

/
<% galerijaAlt  %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima