Šta misli Branislav Princip o motivu svog pretka Gavrila i posledicama? Kako je dogovorio susret u Sarajevu sa potomkom Franca Ferdinanda?

Pomirenje dve porodice organizovano je u Gracu, gde su Branislav i Anita pružili jedno drugom ruku

  • 0

Pre 104 godine njihovi preci promenili su tok istorije. Gavrilo Princip, za mnoge južnoslovenski junak, za druge srpski nacionalista, ubio je austrijskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju u Sarajevu 28. juna 1914. godine, što je iskorišćeno kao povod za Prvi svetski rat. Vek kasnije, na brdu iznad Graca rukovali su se Branislav - Principov pranećak i Anita - Ferdinandova prapraunuka

- U početku je taj susret bio napet, ali kada smo ostali sami i kada su se isključile kamere, sve je bilo drugačije. Najpre smo razgovarali, a posle otišli i zajedno na ručak. Pričali smo o mnogo stvari, o tome zašto smo se baš našli u Gracu, šta on znači za oboje, rekli smo jedno drugom ko se čime bavi, koga ima od porodice. Bilo je razgovora i o tome da li smo ranije razmišljali o pomirenju - kaže za Telegraf Branislav Princip.

Na pitanje kako je bilo odrastati pod ovim prezimenom, Gavrilov potomak odgovara iskreno.

- Ja nisam imao nekih problema, ljudi su znali za to, naravno, a kako mi je Anita rekla, ni ona nije odrastala pod nekim pritiskom i bremenom.

Da bi došlo do prvog sastanka, morao je da prođe čitav jedan vek, dok bi drugi mogao da se desi ubrzo.

- Nešto smo pričali da možda odemo u Sarajevo. Rekla mi je da su nju zvali već da ide tamo, ali da ona nije želela da ide da ne bi iritirala ljude, mislila je da će to možda izazvati negativne reakcije, ali ovako da odemo zajedno tamo gde je sve počelo, to bi joj bilo u redu - kaže Branislav.

Na kraju razgovora, rekao nam je iskreno i šta misli o potezu svog pretka, da li je taj metak trebalo ispaliti ili ne:

- S obzirom na motiv da, s obzirom na posledice ne, ali nije na nama da sudimo.

Anita Hohenberg upravlja porodičnim dvorcem Aršteten, gde su Franc Ferdinand i Sofija sahranjeni, a Branislav Princip se bavi filmom u Srbiji.

(J.S/j.stakic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA