≫ 

Vlada Srbije ima novi moderni sajt

Ovo je prvi portal vlade u regionu koji je prilagođen slepima i slabovidima

  • 3

Izrada nove internet prezentacije Vlade Srbije koja je prošle nedelje svečano predstavljena, koštala je 22.381.200 dinara, što je malo manje od 190.000 evra.

Posao izrade sajta dobila je firma Effecta solutions, koja je bila jedini ponuđač na tenderu koji je raspisala Vladina kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, piše beogradski "Danas".

- Novi portal Vlade Republike Srbije nastao je ne samo zbog potrebe inoviranja dizajna i funkcionalnosti zastarelog, već pre svega kao rezultat promenjenog koncepta kada je reč o odnosu prema građanima. Zahvaljujući CRM sistemu, građani mogu da postavljaju pitanja putem sajta i dobijaju odgovore nadležnih institucija. Upravo zato, predstavlja važan mehanizam u procesu transformacije državne uprave u servis građana. U fokusu sajta su servisi za građane i privredu, a slogan je ‘U službi građana' - navodi se u odgovorima koje je "Danas" dobio od Vlade.

Sajt Vlade, Printskrin: Srbija.gov.rs

Prema njihovim rečima, jedna od ključnih karakteristika po kojima se sajt izdvaja, jeste mogućnost čitanja sadržaja na srpskom jeziku pomoću softvera text-to-speech (tekst u govor ili "čitaj mi").

Softver su izradili domaći stručnjaci iz firme AlfaNum iz Novog Sada i Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Portal Vlade Srbije je, kako navode, prvi portal vlade u regionu koji je prilagođen slepima i slabovidima.

Deo sajta, Printskrin: Srbija.gov.rs

Javnu nabavku raspisala je Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, 23. aprila 2018. godine, a njome je obuhvaćena izrada sajta Vlade, CRM sistema za celu Vladu i tri dodatna sajta.

- Novi sajt je ne samo mesto za predstavljanje Vlade i ministarstava, već i hab za promociju Srbije - potencijala, poslovne klime, turističke destinacije, kulturnih znamenitosti. Na sajtu se takođe nalazi i arhiva audio i video zapisa i elektronskih dokumenata sa sednica Vlade od 2004. godine, kao i arhiv svih Vladinih sajtova od 1998. godine, čime je postignut kontinuitet državne uprave - ističu u Vladi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    14. novembar 2018 | 07:17

    A ja čekam subvencije za krave godinu i po dana.

  • Dejan

    13. novembar 2018 | 23:14

    Oni su verovatno ovo prihvatili cisto zbog reference. Sajt vredi dosta vise. Iskreno ja ne bi umeo ovo da organizujem sve za 190k.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA