≫ 

Tri puta mesečno pada u komu, nekada se "ugasi" na 12 sati i imala je rak: Čim sam je upoznala, promenila me je (FOTO)

Ajla pomaže ljudima, srećna je i zadovoljna. Ne priča da joj je život težak, iako se svako jutro budi sa pitanjem šta joj donosi novi dan

  • 15

Puna života i snage, uvek nasmejana, Ajla Huseinović (20) iz Novog Pazara nekoliko puta mesečno upada u komu, a kad je zatražila pomoć lekara, rekli su da na taj način samo traži pažnju. Ova hrabra devojka je operisala i rak kod štitaste žlezde, tumor na grudnom košu i ima problem sa bubrezima. Svoju priču je podelila sa mnom, ne da bi tražila pomoć, već da je pruži drugima, tako što će im pomoći da shvate u čemu zapravo leži sreća.

Kad sam upoznala Ajlu, prvo što sam primetila na njoj bio je nevin pogled koji treba da krasi svakog, iskren, topao osmeh i neverovatna snaga. Ostavila je poseban utisak na mene, jer je bolest nije učinila ogorčenom, besnom i tužnom, a mnogi drugi ljudi koje sam sretala su zbog nevažnih stvari postali baš takvi.

Samo nekoliko dana pre nego što sam dobila priliku da upoznam hrabru devojku čula sam razgovor dve prijateljice koje se žale na život jer nemaju vremena da odu kod frizera. U njihovom glasu čulo se da su zaista nezadovoljne, tužne... Volela bih da sam tada mogla da im ispričam Ajlinu priču, koja je samo jedna u nizu i da vidim da li bi možda shvatile koliko su njihovi problemi sitni u odnosu na ono što je nerešivo.

AJLINA BORBA 

Hrabra devojka borbu za zdravlje započela je sa samo pet godina.

- Kad sam bila mala počeli su problemi sa bubrezima. Imam česte urinarne infekcije zbog oštećenih bubrega. Traju i po nedelju dana i užasno su bolne, toliko da je bol neizdrživ. Sa takvim bubrezima živim već 15 godina - započela je razgovor sa mnom o svom životnom putu Ajla Huseinović.

Ajla Huseinović Foto: Privatna arhiva

Dok su druga deca bezbrižno rasla, Ajla je trpela neizdržive bolove i sa njima odrastala i izrasla u humanu, saosećajnu i srećnu devojku. Kao dete je imala neopisive bolove i hrabro se sa njima nosila. A, onda su pored njih krenule veće zdravstvene tegobe, kao da oštećeni bubrezi nisu dovoljno težak problem da se nosi na nejakim plećima mladog života.

Pored bolova, harizmatična devojka od koje sam ja naučila da ne budem nezahvalna i da cenim ono što imam u životu, počela je i da gubi svest. Tad je pokazala koliko je obazriva i saosećajna jer je tokom svoje muke, na prvom mestu mislila na druge - na njoj najvažnije osobe.

- Sa 14 godina sam počela da padam u nesvest. Na početku sam krila od roditelja. Želela sam da ih zaštitim, nisam htela da brinu. Dosta su se brinuli zbog toga što su mi oštećeni bubrezi, pa sam odlučila da krijem da padam u nesvest - priča sagovornica.

Nalaz na kome piše da se Ajla ne budi dva sata i da je zbog kriza svesti lečena više puta Foto: Privatna arhiva

Padanje u nesvest samo je početak Ajline teške borbe koju vodi poslednje dve godine.

- Pošto sam se onesvešćivala, uradili su mi analize i utvrdili da imam tumor na desnoj strani grudnog koša. Na sreću je bio benigni. Pripremali su me za operaciju i onda su utvrdili da imam i tumor u blizini štitne žlezde. On je bio maligni. Onda su usledile operacije. Imala sam ih dve u samo nekoliko nedelja - podelila je sa mnom Ajla Huseinović teške životne trenutke.

Ajlu bolest ne može da pobedi. Ona hrabro i ponosno ide dalje Foto: Privatna arhiva

KOME

Nakon ozbiljnih operacija Ajla se osećala dobro oko četiri meseca. A, onda su počeli jaki bolovi. Nažalost, tad počinje da se dešava i nezamislivo.

- Oko dve godine upadam u komu. Prvi put mi se to dogodilo 2016. godine, a od aprila 2017. mi se to dešava svaki mesec po dva, tri puta. U komi budem i po 12 časova. Međutim, ništa od ovoga što sam preživela mi nije teško palo kao kad mi je lekarka u bolnici rekla da simuliram i da sam željna pažnje. Tačnije, to je rekla mojoj majci i ujaku - istakla je Ajla.

Nakon što je Ajla upala u komu, dobila je izveštaj da je svesna i orijentisana. Lekarka je njenoj majci i ujaku rekla da ona simulira i da na taj način želi da skrene pažnju na sebe Foto: Privatna arhiva

Mnogi bi od same pomisli na ovakvu situaciju digli ruke od svega. Ali ne i Ajla... Ona se bori i ide dalje.

- Ozbiljni zdravstveni problemi me ne sprečavaju da živim punim plućima. Život je lep i kad je težak i verujem da nam se sve dešava sa nekim razlogom. Da bismo nešto naučili. Ja sam shvatila da ne treba da osećam tugu kad stvari ne idu kako sam planirala ili ako ne dobijem ono što želim. To je sve nebitno. Važno je samo zdravlje i sreća - završila je razgovor sa mnom Ajla Huseinović (20) iz Novog Pazara.

Nesvakidašnja devojka je završila srednju medicinsku školu i planira da upiše fakultet čim sazna zašto upada u komu. Kad otkrije sa čime treba da se bori, zna da tu bitku neće izgubiti.

Ajlu sam upoznala u najtežim trenucima u svom životu. Devojka koja se svako jutro budi sa osmehom, iako ne zna šta joj donosi dan, naučila me je da moj problem nije najveći na svetu. Da stvari nisu onakve kakve se meni čine, već kako ih doživim i prihvatim.

Više nisam tužna i besna jer ne mogu da kupim sve što poželim i što navodno nemam dovoljno vremena da se posvetim sebi. Shvatila sam da sam veoma srećna, jer se ne budim bojeći se za svoje zdravlje i život.

VIDEO: Doktori mu predvideli nekoliko sati, sada ima sedam godina i čeka operaciju koja će mu promeniti život

(Ivana Vlajković/i.vlajkovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MiraV.

    13. decembar 2018 | 17:15

    Samo napred devojko, neka te Gospod Bog cuva i podari ti sve najbolje u zivotu!!!!!!!

  • Toma

    13. decembar 2018 | 16:43

    Ovoj hrabroj mladoj devojci, neophodna je brza pomoc!? Bolest ne bira, zato svi koji mogu da pomognu, najpre Drzava da spase svoj zivot!? Hvala Telegrafu, sto nalazi primere za ovakav koji srce para.?

  • Mima

    13. decembar 2018 | 16:39

    Samo napred hrabra devojko,svaka ti čast,izdrzi😃

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA