Patrijarh Pavle nas je ponovo uveo u veru: Na 9. godišnjicu njegove smrti vernici se okupili u manastiru Rakovica (VIDEO)

Iz svih krajeva Srbije vernici su stigli na liturgiju u manastir Rakovica

  • 7

Na devetu godišnjicu smrti voljenog srpskog patrijarha Pavla, koja se obeležava danas, na njegovom grobu okupilo se mnoštvo sveštenstva i vernika, kako bi mu dali pomen.

Iz svih krajeva Srbije vernici su stigli na liturgiju u manastir Rakovica, gde je održana i molitva za upokojenog patrijarha.

Nakon molitve, kolona je, sa sveštenstvom na čelu, krenula ka mestu na kome počiva Njegova svetost, pojući bogougodne pesme.  Za sveštenicima išlo je stotinak građana.

Vernici se okupili na grobu voljenog patrijarha Foto: Mateja Beljan

Žene sa maramama i nešto manje muškaraca sa radošću su pošli da celivaju spomenik, zapale sveću i uzmu naforu. Kanula je i poneka suza, ljudi su držali upaljene sveće slušajući besedu, a onda se poklonili mestu na kome počiva patrijarh.

Grupa žena je pevala, a posetioci su još neko vreme stajali, međusobno razgovarali i ubrzo pošli kućama. Sve je bilo skromno baš kao što je propovedao i patrijarh Pavle.

- Ta skromnost, to nam danas svima nedostaje. Pamtimo patrijarha Pavla kao nekoga ko nas je posle svih onih godina ponovo uveo u veru. Radovali smo se kada od njega primino pričest - pričali su okupljeni.

Bio je nedosegnuti primer svim pravoslavcima u Srbiji Foto: Mateja Beljan

Podestimo, Njegova svetost Patrijarh srpski Pavle preminuo je na današnji dan 2009. godine a sahranjen je, po sopstvenoj želji, u porti manastira Svetih arhangela Mihaila i Gavrila u Rakovici.

Bio je omiljen među narodom zbog svoje skromnosti i istinoljubivosti i 44. patrijarh Srpske pravoslavne crkve. Na tronu Svetog Save nalazio se 19 godina, a u tom periodu osnovana je Akademija Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju, u javne škole vraćena je veronauka, a Bogoslovski fakultet vraćen je u okrilje Univerziteta...

Spomenik patrijarhu srpskom Pavlu biće svečano otkriven danas na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu, čime će na simboličan način biti obeleženo devet godina od njegovog upokojenja.

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 👤

    15. novembar 2018 | 11:20

    "Не живим више ја, него Христос живи у мени...". Мислио сам да је данас то немогуће. Али онда си нам дошао ти. И све је постало могуће. Да васкрсне владика Николај, да нас походи Јустин ћелијски, да Христос прошета Србијом, да свет увиди да је у 21. веку могуће видети светитеља који хода земљом. Хвала ти што смо те упознали, што смо те заволели и што ћемо те волети док сунце сија над Србијом.

  • Dana

    15. novembar 2018 | 11:09

    Slava mu i milost

  • Putin R.S

    15. novembar 2018 | 11:29

    Neka mu je vecna slava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA