≫ 

Putno zdravstveno osiguranje ne pokriva baš sve troškove lečenja u inostranstvu: Ove stvari nisu uključene u taj paket

Slučajevi koji se dogode namerno, krivicom samog osiguranika ili njegovim nemarom, automatski se isključuju iz osiguranja

  • 0

Iako polisa putnog zdravstvenog osiguranja nije obavezna za izlazak iz zemlje, većina se ipak odlučuje da je obezbedi pre nego što krene na put kako im neke nepredviđene okolnosti ne bi pokvarile odmor. Ipak, putno osiguranje ne pokriva baš sve vrste povreda i bolesti koje vas mogu na zadesiti na putovanju, a za mnoge je potrebna i doplata.

Kod svih osiguravajućih društava situacija je jasna i kaže da slučajevi koji se dogode namerno, krivicom samog osiguranika ili njegovim nemarom, automatski se isključuju iz osiguranja.

PIJANSTVO, OPIJATI, HRONIČNE BOLESTI

Troškove za povredu glave u slučaju kada je osiguranik bio pijan ili ukoliko je bio pod dejstvom opojnih droga, platiće on sam, iz sopstvenog džepa.

- Hronične bolesti, kao što su, recimo, dijabetes ili povišen krvni pritisak, nisu pokrivene putnim osiguranjem, ali vam to niko unapred neće reći. Pomoć u inostranstvu vam, ukoliko dođe do nezgode koja je posledica neke hronične bolesti, neće biti odbijena, niti će vam život biti ugrožen, ali po povratku kući takve troškove nećete moći da naplatite - rekli su za Telegraf u "Delta generali" osiguravajućoj kući.

Foto: Profimedia/Alamy

OPEKOTINE OD SUNCA I ISPIRANJE UŠIJU, KAO NI SUNČANICA

Osim toga u putno osiguranje ne ulazi ono što se dešava zbog nepažnje ili što nije hitno, na primer  opekotina od sunca, osim ako nije opasna po život, ambulatno ispiranje ušiju koje nisu pod upalom, sunčanice bez komplikacija, ujedi insekata koji ne ugrožavaju život, itd..

ZA SKIJANJE POSEBNO OSIGURANJE

- Ukoliko turisti žele da se bave sportom koji može da dovede do povreda, moraće da plaćaju dodatno. Skijanje se prilikom kupovine zimskog putnog osiguranja, ugovara kao dopunski ski rizik, i jedino tada obezbeđuje pokriće troškova u slučaju ove vrste povreda. Doplata iznosi 50 odsto više u odnosu na obračunatu premiju standardnog putnog osiguranja - kažu iz "Unika" osiguravajuće kuće i dodaju da se ovakve doplate vrše i kod onih koji odlaze na privremeni rad u inostranstvo.

Oni dodaju da je neophodno da prilikom sklapanja polise skijaši i snouborderi agentima obavezno naglase da će se baviti zimskim sportovima.

- Prošireni paket obezbeđuje saniranje eventualnih povreda, bolničko lečenje, lekove, pa čak i dostavu lekova kojih nema u ski-centru. Ukoliko lekari procene da je to obavezno, pokriveni su i troškovi prevoza klijenta u zemlju prebivališta, ali i transport sa staze - objašnjavaju u Uniki.

Foto-ilustracija: Profimedia

Što se tiče letnje sezone, u mnogim osiguravajućim kućama doplata nema, osim kada kao i zimi želite da se bavite određenim sportovima. Ukoliko biste voleli da se bavite jedriličarstvom, raftingom, ronjenjem, lovom, paraglajdingom, planinarenjem, planinskim i brdskim biciklizmom, skijanjem na vodi, vodenim skuterima, pa i akrobacijama na rolerima, moguće povrede nijedna osiguravajuća kuća ne pokriva redovnom polisom putnog osiguranja.

DOPLATE ZAVISE OD POTREBA I NEOPHODNE SU

Iz turističke agencije Viva travel kažu da kod njih putno osiguranje ima fiksnu cenu, a doplate za određene stvari se razlikuju.

- Putno zdravstveno osiguranje pokriva troškove neophodnog lečenja kao i troškove prevoza zbog bolesti, u iznosu od 30.000 evra. Postoje doplate za rekreativne i profesionalne sportiste, a iznos zavisi od perioda boravka, uzrasta osiguranika i izbora same destinacije - ističu oni.

Za kraj, važno je da znate: obavezno pre korišćenja putnog zdravstvenog osiguranja pozovite broj koji je naznačen za potrebe korišćenja. Nemojte ići samostalno kod lekara, jer će vas na tom broju uputiti kome da se javite kako biste bez problema kasnije povratili novac od troškova lečenja.

VIDEO: Osigurani možete uvek uživati u ovakvim predelima

(M.Antonijević / m.antonijevic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA