Sutra počinju Vučji dani: Paganski praznik je dobar način da se naterate na štednju, a ove stvari nikako ne smete da radite 9 dana

U čitavom nizu magijskih radnji mogu se izdvojiti neke koje su nam i danas korisne

  • 2

Paganski koreni srpskih praznika obično nam donose običaje potpuno neprimenjive u 21.veku, no Vučji dani, koji počinju sutra, možda mogu biti sjajan izgovor da se neko vreme odmorimo od pranja i peglanja, a pritom i uštedimo koji dinar.

Ovaj praznik, koji se još naziva i Mratinci i traje od Đurđica do svetog Mrate (16-24. novembar), donosi striktan popis šta se "ne valja", kako bi se izbegao neželjeni susret sa vukom.

Ne perite veš, da vas ne pojede vuk Foto: Pixabay

Čupave zveri izgleda privlači sve što ima veze sa odećom, te se stoga u ovom periodu ne pere i ne kripi rublje, ne plete se i kroji. Da je nekada davno bilo pegli, verovatno bi bilo obavezno ići okolo izgužvan, te eto izgovora da se neko vreme odmaknete od daske za peganje i mašine za veš.

Takođe, ništa se iz kuće ne daje i ne pozajmljuje, čak ni so, koja se drži poklopljena i ne koristi sve do narednog praznika. Eto prilike da se uštedi, ali i izgovora ako vam oni koji ne vraćaju dugove nešto traže na zajam.

Ne peglam na Mratince Foto: Pixabay.com

MRAČNE RADNJE IZ STARINA

Naravno, u prošlosti paganskih radnji na ove dane nije manjklao. Obavljao se čitav niz magisjkih radnji radi zaštite od vukova, a ponekad se čak i postilo, iako božićni post stiže tek krajme meseca.

Klalo se crno pile ili petao Foto: Pixabay/Mongrel67

- Prvog dana Mratinaca obavezno se klalo crno pile, ređe crn petao. Kolje se žmureći i ćuteći na kućnom pragu, ponegde na drvljaniku, pošto mu se kljun zaveže crvenim koncem. Odsečena glava takođe se zaveže crvenim koncem o verige, pa se čuva i, po potrebi, upotrebljava za bajanje - piše u knjizi "Srpski mitološki rečnik".

Poneko bi ispleo vrpcu sa svinjskom dlakom, koju bi onda prvog dana Mratinaca bacio na raskršće vukovima.

Kriveljan je najopasniji od svih Foto: Pixabay/skeeze

Po verovanju sveti Mrata upravlja vucima i upućuje ih za vreme Mratinaca kuda treba da idu i čiju stoku da kolju. Poslednjeg dana, "rasturnjaka", Mrata bi raspustio vukove, među kojima je i hromi, ali najopasniji vuk, "kriveljan", starinsko božanstvo u vučjem obliku. On će posetiti domaćina koji je grešio u ove dane, nije išao u crkvu i nije poštovao svetog Mratu, i upašće u njegov tor.

Ako Mratinci padnu u mlade dane, verovalo se da će zima biti oštra. Ako je maglovito, zima će biti promenjiva, a vedro nebo ukazivalo je na suvo i ljuto doba.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Perun

    15. novembar 2018 | 16:04

    Taj, "kriveljan" nije bilo koji vuk, već Strahor, tvorac faune. A kako smo mi, Srbi, nastali od vuka, onda i ovi dani imaju poseban značaj za nas, Srbe.

  • ?

    15. novembar 2018 | 19:04

    Ne mogu da verujem kakva sujeverja. Za nas Hriscane sutra je praznik Sv. Djordja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA