Ministarstvo za rad zapošljava psihologe kako bi pomogli radnicima da budu uspešniji i zadovoljniji

Psiholozi rade i na sistematizaciji radnih mesta, kako bi svaki radnik bio što efikasniji

  • 5

Jedan radnik u državnoj upravi provede dva i po do tri sata efikasno radeći, a sve drugo je bačeno vreme, pokazuju mnoga istraživanja.

Da li bi angažovanje psihologa koji bi, između ostalog, analizirali radna mesta i razgovarali sa zaposlenima o evenutalnim teškoćama u radu moglo da utiče na njihovu efikasnost, a samim tim i na kvalitet usluge koju pružaju građanima?

To će proveriti Ministarstvo za rad, koje će, kako je najavio resorni ministar Zoran Ðorđević, od sledeće godine u svom timu imati i psihologe, s ciljem da zaposleni sa zadovoljstvom obavljaju svoj posao i da postižu bolje rezultate.

Angažovanje psihologa u državnoj upravi može doprineti efikasnosti zaposlenih u ministarstvima, kao i u drugim organizacijama, kaže psiholog Goran Tomin za Tanjug.

On navodi da osim profesionalne selekcije, u okviru koje se biraju najpodobniji kandidati za određeno radno mesto, psiholozi rade i na sistematizaciji radnih mesta kako bi svaki radnik bio što efikasniji.

- Psiholozi mogu da doprinesu na taj način što će prvo da biraju najpodobnije kandidate, a drugo tako što će učestvovati u sistematizaciji da bude što efikasniji i učinkovitiji rad - kaže Tomin.

Upitan koliko psiholozi mogu doprineti da radnici budu zadovoljni na radnom mestu, te koliko zadovoljstvo radnika može uticati na njihovu efikasnost, Tomin napominje da je za to važno da i sami psiholozi budu edukovani za ljudski menadžment. 

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Kako se radnik oseća na radnom mestu i kakva mu je saradnja sa kolegama i pretpostavljenima veoma utiče na njegov učinak - kaže Tomin.

Ministar Ðorđević u izjavi za Tanjug kaže da će njegovo ministarstvo angažovati psihologe koji će raditi na kompetenciji i analizi radnih mesta, razgovarati sa zaposlenima o teškoćama u radu, kako bi u budućoj sistematizaciji bila tačno opisana radna mesta.

- Očekujem da sredinom sledeće godine naše Ministarstvo ima jedno potpuno novo ruho kada je u pitanju sistematizacija, u kojem će radnici biti mnogo zadovoljniji, gde će jasno biti precizirano šta oni rade, koje su njihove nadležnosti - kaže Ðorđević i dodaje da očekuje da će to doprineti efikasnijem radu ministarstva.

Foto: Guliver/John Moore/Getty Images

Prema njegovim rečima, u ministarstvu se već vodi računa da oni koji se primaju u radni odnos prođu psihološko profilisanje, a sve sa ciljem da se pruži najkvalitetnija usluga građanima.

- Smatram da možemo daleko više da postignemo ukoliko se bavimo i nama samima - navodi Ðorđević.

Kaže da je potrebno unaprediti sama ministarstva i ulagati u ljude koji rade u njima.

- Želim da oni sa zadovoljstvom rade i odu zadovoljni kući, da jedva čekaju da sutra dođu na posao. Moja dužnost je da zaposlenima pružim taj osećaj sreće kada su na poslu, osećaj da rade posao koji je za dobrobit naših građana i da kada to urade znaju da su uradili dobru stvar - ističe Ðorđević.

Ministar navodi da je Vlada Srbije planirala da uvede procenu kompetentnosti u svim Ministarstvima od početka 2019. godine.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milosch07

    15. novembar 2018 | 18:12

    Psiholog ce verovatno pokusati da ubedi potencijalne radnike da mogu super da žive sa 22.000 dinara ... a taj isti ce primati 66.000 ... pa podelite ljudima taj novac od plata i premija psihologa i ljudi će bar malo biti zadovoljni, a ne ovako jos vise potcenjivati...

  • suvi list

    15. novembar 2018 | 17:24

    Sofer zaposljava psihologe, pa hit. Povecajte plate radnicima, tretirajte ih kao ljude i svi ce biti zadovoljni!!!

  • mima

    15. novembar 2018 | 18:06

    povecajte plate radnicima, omogucite im bolji standard i zivot

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA