≫ 

Kakav je život u srpskom gradu gde se svaka osveta završava vatrom? Ljudi ljube svoje ljubimce kada ih zateknu čitave

Čak 18 automobila zapaljeno je tokom ove i prošle godine, a na ovakvoj situaciji profitirali su samo oni koji su "piromanski rat" pretvorili u biznis

  • 8

"Zašto Deda Mraz ne dolazi u Niš? Pa strah ga da mu ne zapale sanke" – omiljena je pošalica južnjaka nakon što je ovaj grad postao neslavni rekorder po broju paljevina automobila. U ovim krajevima čak se ustalila i šaljiva kletva "Dabogda se ogrejao na limuzinu", nastala istim povodom.

Međutim, vlasnicima čak 18 automobila, koliko ih je tokom prošle i ove godine otišlo u dim, nije do smejanja tim pre što su tek u četiri slučaja vinovnici otkriveni.

Jedan od zapaljenih automobila iz Niša Foto: Telegraf

U podmetnutim paljevinama od septembra prošle godine su pored ostalog, stradala i vozila zamenika gradonačelnika Miloša Banđura, tadašnjeg načelnika Kriminalističke policije Dejana Utvića, ranijeg zamenika načelnika policije Zorana Bogdanovića, policijskog inspektora Dejana Jovanovića, direktora Tržnice Gorana Đorđevića…

Sredinom avgusta ove godine hotelijeru iz Niša I.S. zapaljena su dva vozila - BMW i "sitroen pikaso" na parkingu ispred njegove kuće.

U podmetnutim paljevinama stradao je i auto zamenika gradonačelnika Miloša Banđura Foto:Telegraf

Samo dva dana ranije 11.avgusta oko 3.45 časova na parkingu ispred stambene zgarde na Vizantijskom bulevaru u Nišu izgoreo je automobil BMW koji je bio u vlasništvu supruge inspektora niške policije iz odseka za razbojništva. Ona je automobil nasledila od oca Zorana Stojiljkovića, nekadašnjeg selektora streljačke reprezentacije Srbije koji je preminuo prošle godine.

A, da se piromani nikog i ničeg ne plaše pokazuje jučerašnja paljevina vozila službe koja bi u malom prstu trebala da ima sve one koji na bilo koji način ugrožavaju državu, "volksvagena" koji je koristio zamenik načelnika niške BIA Dušan Ćirković.

Ono što brine Nišlije je što pored ciljanih automobila, u požarima stradaju i vozila parkirana u blizini. Tako su osim vozila BIE u poslednjem podmetnutom požaru potpuno uništena još dva a oštećen još jedan auto.

Ono što brine Nišlije je što pored ciljanih automobila, u požarima stradaju i vozila parkirana u blizini Foto: Telegraf

Jedna Nišlijka, čije je vozilo sticajem okolnosti prošlo bez oštećenja iako je bilo u blizini, svoju radost izrazila je na nesvakidašnji način, obasula je poljupcima svog četvorotočkaša.

Na ovakvoj situaciji profitirali su vlasnici garaža, jer su sve koje su bile prazne izdate u zakup onima koji su želeli da svoje ljubimce sklone sa "vrućih" niških ulica. Oni koji nemaju viška para, a ni svoju garažu priznaju da kad god mogu, vode računa gde ostavljaju auto.

- Pogledam čija su kola na parkingu, pa kad prepoznam neka, preparkiram se za svaki slučaj – opisuje jedan Nišlija mere opreza koje primenjuje da bi se zaštitio od paljevine.

Udar na BIU stavio je na velike muke nišku policiju pa je cela uprava danonoćno na nogama u pokušaju da privede pravdi osobu ili više njih koji su potpalili vozilo službe koja u Srbiji i dalje važi za neprikosnovenu.

Međutim, rešavanje paljevina je vrlo teško zbog odsustva forenzičkih tragova, s obzirom na to da vatra uništava sve dokaze koji bi mogli identifikovati izvršioca. Ono što je sigurno, a što takođe policiji otežava posao je da su paljevine nepovezane, te da su mnogi iskoristili ovu situaciju da se obračunaju sa onima što su im stali na žulj, što privatno, što službeno.

VIDEO: Gori autobus na autoputu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA