Jedna Rada i jedna "lada" druže se već 40 godina: Zajedno završavaju doktorat, a kad prođu ulicom - svi ih zapaze (FOTO)

Rada sama popravlja svoju "drugaricu"

  • 1

Jedna Rada i jedna "Lada" započele su svoje prijateljstvo pre 36 godina. "Lada" je stigla malo pre Rade, ali ju je verno čekala. Njih dve su vršnjakinje i zajedno su obišle skoro celu Srbiju i prošle su kroz mnogo zanimljivih situacija. Ovo drugarstvo zapravo je specifično jer je "Lada" automobil.

Radu i Ladu skoro svako zapazi kad prolaze ulicama.

- Ja sam položila vožnju 2001. godine i do tada je automobil imao pređenih 38.000 kilometara. Znači ja sam se kao beba vozila pozadi, a od tog momenta do danas imamo zajedno pređenih 80.000 kilometara, odnosno ukupno 112.000 kilometara - počinje svoju priču Radmila Jovanović.

Rada sama popravlja svoju "drugaricu", a kad zagusti ima pomoć prijatelja. Međutim, za skoro 40 godina, Lada je nikad nije izneverila na putu.

Radmila Jovanović u svojoj "Ladi" Printskrin: RTS

- Ja sam morala da naučim, zato što mislim da i svaki vozač treba da zna osnove. Pre nego što sam počela da vozim "Ladu", počela sam da je vozim na kanal da popravljam one elementarne stvari - zamena gume, osigurači. Onda već kad sam krenula da vozim tu je bila zamena filtera, goriva, pumpe, zamena motornog ulja, čak mi je jednom auspuh ispao morala sam da ga vezujem - kaže Rada.

Rada trenutno radi na doktoratu, a "Lada" joj pomaže čak i u tome. Najviše obilaze Srbiju, jer je tema doktorata Vinogradarski prostor Srbije i terenski rad. Na putevima im se svašta događalo, ali pamte samo one pozitivne doživljaje.

Rada i "Lada" se "druže" oko 40 godina Printskrin: RTS

- Dešavalo se to kad dođem na benzinsku stanicu, mlađi pumpadžija je bio, i pitao me koje gorivo da sipa. Ja sam mislila da se šali, jer je to automobil iz osamdesetih godina prošlog veka. Čudno mi je bilo, jer su se tada proizvodili automobili mahom na benzinski pogon što se tiče lada, i ja onako u šali kažem da sipa korozin i on odgovori da to nemaju, a ja kažem nemate za ovakav avion? - priseća se Rada.

Rada neće da promeni "Ladu" dokle god ona bude bila u voznom stanju.

Printskrin: RTS

- Zadržaću je svakako za sebe. Niti planiram da je prodajem, niti da je dajem, što bi neko rekao, u staro gvožđe. Ona i ja imamo istoriju, imamo nešto zajedničko, ne može da se izdvoji kao drugi automobil. Sve druge mašine biće samo mašine, a ona je nešto, prosto od deteta je sa mnom, stasale smo zajedno od dece, a sada smo gospođe postale - šaljivo kaže Rada.

Najdalja destinacija do koje su išle bila je Crna Gora. Sada Rada ipak štedi "Ladu". U šali kaže da ako bi se usudile da sada pređu granicu, verovatno bi pravo sa nje otišle u muzej.

VIDEO: Odlučio da proda "Ladu" za 50.000 evra, a evo i zašto je toliko ceni

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    19. novembar 2018 | 10:09

    Sigurno je imucna kad moze da sipa gorivo u ladu,15l/100 km

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA