≫ 

Nikolina ima 17 godina, a već je kraljica neba: Dok njeni vršnjaci uživaju u izlascima, prelepa devojka neustrašivo jezdi visinama (FOTO)

Nikolina je odmalena imala želju da se vine među oblake

  • 4

Nikolina Adamov, sedamnaestogodišnja devojčica iz Kikinde potpuno je drugačija od svojih vršnjakinja. Dok su mnoge devojčice rasle uz lutke i princeze, Nikolina je maštala da leti među oblacima i da vozi avion. Sedamnaest godina kasnije, Nikolini se ostvario životni san,postala je jedna od najmlađih dama pilota, jer je postala vlasnica međunarodne dozvole privatnog pilota aviona –takozvane PPL dozvole.

Ova neustrašiva mlada dama učenice je Vazduhoplovne akademije u Beogradu-smer avio tehničar i članica Aero kluba "Kikinda" . Do sada je imala 45 sati naleta, za strah ne zna, jer kako kaže - kada je nebo tvoje i kada osetiš tu slobodu, strah iako možda postoji, on nestaje.

Ljubav prema vazduhoplovstvu je počela u najranijem detinjstvu zahvaljujući ocu Niki Adamovu, jednom od najuspešnijih srpskih sportskih pilota:

- Sa samo četiri godine prvi put sam letela sa tatom bez imalo straha. Vremenom moje interesovanje prema vazduhoplovstvu bivalo je sve jače. Avioni, pilotiranje sve je to bilo polje mog interesovanja još dok sam bila mala, kasnije kada je trebalo da upišem srednju školu, dileme nije bilo Vazduhoplovna akademija - priča Nikolina za"Telegraf".

Što se tiče obuke i polaganja teorijskog i praktičnog dela, Nikolina ih je završila na dve lokacije - u Beogradu i Kikindi.

Foto: Privatna arhiva

- Teorijski deo PPL završila je u svojoj srednjoj školi Vazduhoplovnoj akademiji, gde je odslušala preko 150 časova koji uključuju devet različitih vazduhoplovnih predmeta. Praktičan deo je završen u Kikindi, gde je Nikolina ostvarila nalet od 45 sati - kažu iz Vaduhoplovnog saveza Srbije.

U tih 45 sati Nikolina je naučila oštre i blage zaokrete, maršrutno letenje, prinudno sletanje, kako odreagovati u slučaju otkaza motora, i najvažnije segmente - poletanje i sletanje.

Sticanje dozvole došlo je nakon leta sa ispitivačem iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, kada je imala završni ispit - rutu od Kikinde do Novog Sada i nazad.

- Letela sam na Pajperu PA38 i Cesni 172, ali sam polagala na Pajperu. Počela sam da sakupljam sate za sledeći stepen obuke - kaže nam mlada dama.

Pilotiranje je porodična tradicija kod Adamovih.

Da je pilotiranje deo njihove porodične tradicije koju su nasledile od oca, potvrđuje i njena mlađa sestra Maja koja već nekoliko godina kao i Nikolina poseduje dozvolu Vazduhoplovnog saveza Srbije za raketno modelarstvo.

Foto: Privatna arhiva

Maja je 2017. godine bila prva u jednoj dicsplini u raketnom modelarstvu na državnom prvenstvu u seniorskoj konkurenciji.

Nikolina se osim međunarodne dozvole može pohvaliti i brojnim takmičenjima, gde je osvajala prestižna mesta, pa se tako ističe Ljubljana kup 2017.godine , kada je osvojila zlato u klasi S6A u juniorskoj konkurenciji i treće mesto u istoj klasi, ali u seniorskoj konkurenciji.

Ova talentovana učenica Vazduhoplovne akademije pred sobom ima jasan cilj, a to je da nakon srednje škole upiše fakultet i teoriju za linijskog pilota. Osim roditelja koji su ponosni na svoje ćerke, Nikolinom se ponose i njeni vršnjaci, komšije, prijatelji i svi koji poznaju ovu vrednu, talentovanu i marljivu damu pilota.

S obzirom da je ovih dana stekla pilotsku dozvolu, pretpostavljamo da će naredne godine i u narednoj sezoni imati takmičarsku dozvolu Vazduhoplovnog saveza Srbije za opštu avijaciju. Time bi bila najmlađi pilot u opštoj (sportskoj) avijaciji Vazduhoplovnog saveza Srbije.

A, evo kako izgleda avion Josipa Broza Tita

(Dragana Ivanić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Krle

    19. novembar 2018 | 22:20

    Tako se ulaze u decu da uce i budu kvalitetni ljudi a ne ulicarstvo...

  • nima

    19. novembar 2018 | 21:57

    Bravo za devojku. O tome treba da se pise i takve osobe da se nalaze na naslovnim stranama svih novina i na TV-u a ne da glavna vest bude sta je rekla Luna sta je uradila Miljana itd. Ovakve osobe treba da budu primer nasoj deci.

  • Vladimir

    19. novembar 2018 | 23:42

    Moze li se saznati ko su joj roditelji, koliko kosta to skolovanje i sve ostale stvari koje pojedincima daju tu mogucnost? Kao ona hrabrija i pametnija od ostalih.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA