≫ 

Ovaj pregled mogao bi da spasi život muškarcima, a do petka je besplatan

Svake godine u Srbiji od raka prostate oboli 2.400 muškaraca, a toj bolesti podlegne njih 800

  • 3

Širom Srbije počeli su besplatni preventivni pregledi na karcinom prostate. Na pregled se može doći od 9 do 13 časova, do petka, 23. novembra.

Svi zainteresovani muškarci, bez uputa i bez zakazivanja mogu da odu na pregled u bilo koju zdravstvenu ustanovu koja ima urološku službu.

Direktor Klinike za urologiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Zoran Džamić kaže za RTS da su ova akcija i ovakvi pregledi veoma bitni zbog mogućnosti prevencije karcinoma prostate, bolesti koja je izbila na prvo mesto uzročnika smrti muške populacije svuda u svetu pa i kod nas.

Svi zaintersovani za pregled mogu do petka da dođu u prostorije Poliklinike KCS, na odeljenje urologije.

Prostata, Ilustracija: Profimedia

- Biće podvrgnuti urološkom pregledu koji podrazumeva prostata specifični antigen, marker iz krvi, i ostale sastavne delove urološkog pregleda po oceni urologa koji će biti prisutni - precizira profesor Džamić.

Naglašava da trenutnom terapijom kojom raspolaže KCS i druge institucije, bolest može da se izleči ako se otkrije na vreme.

- Ako se, nažalost, i ne otkrije na vreme do potpunog izlečenja, možemo je prevesti u hronicitet, dakle da bude hronična bolest kao i druge bolesti - naglašava profesor Džamić.

Svake godine u Srbiji od raka prostate oboli 2.400 muškaraca, a toj bolesti podlegne njih 800.

VIDEO: Slučajno je otišao na pregled i produžio sebi život

(Telegraf.rs/RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    20. novembar 2018 | 10:23

    VEC POSLE 45 GODINA STAROSTI SVAKI MUSKARAC TREBA DA IDE JEDNOM GODISNJE NA PREGLED PROSTATE!!! KADA MOKRI VISE PUTA NOCU I NEMOZE DA SE UZDRZI OD MOKRENJA ODMAH KOD DOKTORA!!! BOLEST JE PODMUKLA I NEMA BOLOVA!!! NA ZAPADU BOLEST BROJ 1 OD KOJE SE UMIRE!! RANO ODKRIVANJE JE SPAS!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA