≫ 

Šta SPC misli o novoj katoličkoj verziji "Očenaš" i da li će pravoslavci menjati molitvu? Još jedan deo teksta može da bude problem

Katolička crkva najavila je ispravljanje viševekovne zabune u molitvi, a "Telegraf" je saznao da li bi takva promena mogla da očekuje i vernike pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi

  • 11

Umesto dela molitve "ne dovedi nas u iskušenje", u novoj verziji "Očenaš" katolici će uskoro izgovarati "ne prepusti nas iskušenju", ako se obistine najave italijanske biskupske konferencije.

Zvaničnici iz Vatikana, naime, saglasni su da mora da dođe do promene, piše italijanska novinska agencija Ansa. Želju da se ona ostvari izrazio je i Papa Franja lično, obrazloživši time da trenutni prevod sa starogrčkog, hebrejskog i aramejskog ima manu jer ne može Bog nekog da uvede u greh.

Pravoslavni vernici zapitali su se da li će se to dogoditi i u njihovoj verziji jer prevodi "Očenaš" koje koriste vrlo su slični.

Iz Srpske pravoslavne crkve (SPC) za "Telegraf" je odmah odgovoreno, bez ikakve dileme:

- Neće se promeniti.

I ne samo to, u SPC, imaju razloga da veruju da će istovetni ishod biti i u katoličkoj crkvi.

Do promene u molitivi neće doći nigde, smatraju iz SPC Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

- Papa Franja ponekad izađe sa takvim izjavama, u poslednje vreme prilagođava i izjave različitim grupama. Videćete, neće biti ništa od toga, neće nikad ništa menjati, katolička crkva neće uvesti to uopšte, a nama ne pada na pamet - rečeno je iz SPC.

Objašnjavaju da je u ovoj jezičkoj igri u "ne dovedi nas u iskušenje" i "ne prepusti nas iskušenju" i da ne može Bog da nekog uvede u greh sličan stav i po pitanju i "da se sveti ime tvoje" .

- Kada bi sve pokušalo da se tačno kaže poludeli bismo svi. Naš vernik shvata suštinu, i ne shvata da ga bukvalno Bog uvodi u iskušenje - napominju iz SPC, podsećajući da je menjano jedino 1988. godine "od zla" u "od zloga", misleći se na đavola.

VIDEO: Na verski praznik u Grčkoj Srbi dodiruju Bogorodičine zmije

(Milena Rodić/m.rodic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    22. novembar 2018 | 12:39

    Ne igrajte se sa Pravoslavljem !!!

  • Marijana Bakov

    22. novembar 2018 | 12:43

    Niko ne moze da me natera da menjam molitvu.

  • Boža zemunac

    22. novembar 2018 | 15:20

    Ovi iz Vatikana bi sve da promene.I molitvu. A možda se spremaju i Boga da promene ?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA