≫ 

Novi haos na Kosovu: Policija u civilu ide redom i skida srpske tablice, nigde nema srpske štampe

Prema Ljiljaju mera oduzimanja srpskih tablica bi značila da vlasnici vozila sa tim oznakama tokom boravka na teritoriji kosova imaju privremene tablice

  • 13
Kosovska policija Foto: Marko Jovanović

Zamenik kosovskog premijera Fatmir Ljimaj izjavio je danas da bi kosovska vlada uskoro mogla da uvede recipročne mere Srbiji kada je reč o registarskim tablicama, a u međuvremenu pripadnici Kosovske policije u civilu oduzimaju srpske registarske tablice u selima Ranilug i Veliko Ropotovo.

Prema Ljiljaju mera oduzimanja srpskih tablica bi značila da vlasnici vozila sa tim oznakama tokom boravka na teritoriji kosova imaju privremene tablice.

Upitan da prokomentarise poziv EU Prištini da ukine odluku o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije za 100 odsto, Ljimaj kaže da je takav Brisela bio očekivan, prenela RTK.

- Evropska unija mora da shvati da Kosovo više ne može da prihvati pristup kakav Srbija ima prema nama - rekao je Ljimaj.

U međuvremenu, prema nezvaničnim informacijama RTK2 na srpskom jeziku, policajci u civilu su zaustavljali vozila sa tablicama centralne Srbije, vozačima su uručivali saobraćajne kazne i slali ih kod sudije za prekršaje.

Upravljanje vozilima sa srpskim tablicama na Kosovu dogovoreno je dijalogom u Briselu; Foto: Marko Jovanović

Jedan od očevidaca je potvrdio da je policija oduzimala tablice pod izgovorom da kada "ne može RKS u Srbiji, ne mogu ni srpske tablice na Kosovu".

Policija je takođe zaustavljala i vozila sa RKS i KS tablicama, ona su detaljno proveravana, a od vozača su tražili kompletnu opremu od prve pomoći, lanaca, do "obaveznog" posedovanja ćebeta u gepeku automobila.

Prema nezvaničnim informacijama, desetak vozača je upućeno kod sudije za prekršaje.

U selima Ranilug i Veliko Ropotovo žive isključivo Srbi. Nema zvanicnih informacija da li je slična akcija sprovedena i u drugim sredinama na Kosovu.

RTK2 je pokušao da stupi sa nekoliko policijskih službenika i portparola, među kojima je i portparol policije za region Gnjilana Ismet Hašani, međutim svi su bili nedostupni.

Upravljanje vozilima sa srpskim tablicama na Kosovu dogovoreno je dijalogom u Briselu.

NEMA DNEVNE ŠTAMPE IZ SRBIJE ZBOG DODATNE TAKSE OD 100 POSTO

Na Kosovo i Metohiju jutros nije stigla ni dnevna štampa iz Beograda, kao posledica dodatne takse od 100 odsto, koju je juče Priština uvela za sve proizvode iz centralne Srbije, jer je distributer odbio da plati duplu taksu.

Zvezdan Mihajlović iz firme KIM Beokolp, koja radi distribuciju štampe za Kosovo, izjavio je za "Radio Kontakt Plus" da je jutros na prelazu Jarinje, dnevna štampa normalno prošla carinsku službu na srpskoj strani, ali da su na kosovskoj strani tražili da se plati dodatna taksa od 100 odsto, koja je uvedena juče za sve proizvode iz Srbije.

- Ekonomski nismo imali nikakvo opravdanje, jer bi trebalo štampu ovde na Kosovu da prodajemo po duploj ceni, tako da smo kompletnu štampu vratili za Beograd - rekao je Mihajlović.

On je rekao da je KIM Beokolp uputio obaveštenje svim štamparima i izdavačima u Beogradu i da svi zajedno rade na iznalaženju nekog rešenja novonastalog problema.

- Gledamo kako ovo da prevaziđemo, da li možemo da nađemo neko rešenje, da narod na Kosovu ne bi ostao bez štampe, bez sredstava informisanja, jer radimo kompletnu štampu za sve srpske sredine na celom Kosovu. Nema nikakve logike da mi štampu koja košta recimo 50 dinara, prodajemo za 100 i više dinara, jer sa ovim opterećenjem od 100 odsto, tako bi trebalo da ispadne - rekao je Mihajlović.

Prema njegovim rečima, KIM Beokolp, koji je uvoznik za Kosovo, trebalo bi da plati taksu od 100 odsto, ali ova distributerska firma to nije u mogućnosti.

Mihajlović je rekao da su do sada iz sopstvenih sredstava plaćali prethodnu taksu od 10 odsto uvedenu 7.novembra, da im to niko nije nadoknadio, ali da su svesno išli na svoj gubitak jer su mislili da će ta taksa biti povučena.

- Do sada smo trpeli na svoju štetu, da ne prekidamo distribuciju štampe. Međutim, 10 odsto smo i mogli da istrpimo, ali ovih 100 odsto nikako ne možemo - ukazao je Mihajlović.

On je istakao i da imaju četiri radnika koja su osigurana u kosovskom sistemu i da će, ako se ovo nastavi, biti prinuđeni da ih otpuste jer od toga firma radi. 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dex

    22. novembar 2018 | 12:35

    Kakva komedija.... Pa oni ne bi smeli prstom da mrdnu da im svaki potez nije dozvoljen od strane kauboja i švaba....kakva EU kakvi šiptari

  • Boby

    22. novembar 2018 | 12:55

    Ma dajte nam vise zeleno svetlo da resimo to ...

  • DRagutin

    22. novembar 2018 | 12:35

    Definitivno hoce rat... A mi nemamo podrsku nikoga!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA